Robert IV (delfí d'Alvèrnia): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Categoria:Comtes d'Alvèrnia
m Robot afegeix: it:Dalfi d'Alvernha
Línia 17: Línia 17:
[[en:Dalfi d'Alvernha]]
[[en:Dalfi d'Alvernha]]
[[fr:Robert IV Dauphin d'Auvergne (v. 1150-1234)]]
[[fr:Robert IV Dauphin d'Auvergne (v. 1150-1234)]]
[[it:Dalfi d'Alvernha]]
[[ru:Дофин Овернский (граф Клермона)]]
[[ru:Дофин Овернский (граф Клермона)]]

Revisió del 19:32, 9 jul 2010

Robert IV (~1150 - 1234) Delfí d'Alvèrnia fou comte d'Alvèrnia i de Clermont a la mort del seu pare, vers 1169, tenint en apanatge els castells d'Herment i de Vodable, i les senyories de Suire, Chamalières, Montronhon, Plauzat, Champeix, Cròc, Aurières, Neschers, Chanonat, Chauriat i Rochefort. Les diferents terres van prendre el nom de Delfinat d'Alvèrnia. El 1199, el seu segell representa un dofí, amb la menció Sigillum Delphini.

Era fill de Guilhem VII d'Alvèrnia, delfí d'Alvèrnia i comte de Clermont, i de Joana de Calabre. Es va casar amb Guilhemeta de Comborn, comtessa de Montferrand, filla d'Archambaud, vescomte de Comborn, i de Jordana de Perigord. Van tenir quatre infants:

Era conegut pel seu amor a les arts, essent ell mateix trobador ocasional i conegut a Occitània amb el nom del bons Dalfins d'Alvernhe. Molts trobadors van treballar a la seva cort: Peirol, Perdigon, Peire de Maensac, Gaucelm Faidit, Uc de Saint Circ. El seu cosí, Robert, bisbe de Clermont, de la mateixa manera que que Ricard Cor de Lleó, van intercanviar versos eròtics amb ell.