Acampada Jove: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 77: Línia 77:
'''2009'''
'''2009'''


Es va celebrar per primera vegada a [[Montblanc]] ([[Conca de Barberà]]). El canvi de lloc també va comportar un descens d'assistència, doncs només hi van anar 28.000 persones comptant els 3 dies. Grups com [Els Pets]], [[The Skatalites]], [[Dr. Calypso]], [[Banda Bassotti]], [[Oprimits]] o [[Los Delinqüentes]], van portar la música al festival.
Es va celebrar per primera vegada a [[Montblanc]] ([[Conca de Barberà]]). El canvi de lloc també va comportar un descens d'assistència, doncs només hi van anar 28.000 persones comptant els 3 dies. Grups com [[Els Pets]], [[The Skatalites]], [[Dr. Calypso]], [[Banda Bassotti]], [[Oprimits]] o [[Los Delinqüentes]], van portar la música al festival.





Revisió del 16:39, 18 jul 2010


L'Acampada Jove és el punt de trobada de la festa, de la música feta a casa nostra, de la música en català i de la música internacional amb accent reivindicatiu. És un espai de llibertat alternatiu als circuits d'oci de masses que el fa un festival únic i diferent a la resta. L'Acampada és alguna cosa més que un festival de música allà s'hi apleguen tallers, xerrades i diverses activitats a favor de la consciència social i nacional dels Països Catalans, des de tallers de sexualitat fins a espais a favor de la llibertat d'expressió, sobre els drets de les dones o d'ecologisme.

L'Acampada Jove és el festival musical més important dels Països Catalans i ocupa un lloc privilegiat en el calendari independentista. Qui hi ve, sempre hi torna! És el primer festival de música dels Països Catalans, que organitzen les JERC des de 1996 amb la col·laboració voluntària de tot el jovent independentista. Aquest any arriba a la quinzena edició, cosa que indica que l'Acampada Jove és un dels projectes més sòlids de la música del nostre país. Després de nou anys a Arbúcies i quatre a Sant Celoni, aquest any la festa es consolida a la vila de Montblanc amb la segona edició consecutiva, que convertirà la capital de la Conca de Barberà en el punt de trobada del jovent independentista fidel al somni el 15, 16 i 17 de juliol!

L'Acampada Jove pensada, impulsada i organitzada per les JERC, i és la principal trobada juvenil dels Països Catalans. Més de 500 militants de l'esquerra independentista treballaran durant l'Acampada de manera voluntària perquè aquesta sigui possible.


Història

1996

La primera edició va aplegar 300 persones i va significar el començament d'un projecte que volia aplegar els principals moviments de l'esquerra independentista.


1997

400 acampats va ser el balanç de l'any d'un projecte que començava a agafar calada entre els joves de les comarques gironines.


1998

La tercera edició va ser la del salt qualitatiu cap a un projecte sòlid de trobada entre joves catalans d'arreu del país: 4.000 joves entre acampats i assistents als concerts. Les JERC es va plantejar assumir un projecte molt més ambiciós que és la de combinar un festival musicalment atractiu amb el contingut polític i social de les xerrades i els debats.


1999

Les JERC van confirmar l'Acampada Jove Arbúcies com el punt de trobada de joves d'arreu dels Països Catalans i va assolir la xifra dels 6.000 assistents, destacant-ne els més de 300 del País Valencià. La imatge de l'Acampada va tenir un paper destacat també als mitjans de comunicació i es va aconseguir projectar-la internacionalment.


2000

10.000 joves van tornar a fer el rècord d'assistència a l'Acampada Jove i van consolidar l'Acampada com a primer festival estiuenc dels Països Catalans. A més, aquesta edició va incrementar l'assistència de públic del País Valencià, de les Illes Balears i de les comarques de ponent i del sud del Principat Catalunya, fent de l'Acampada Jove el punt de trobada obligat dels joves. L'organització també va detectar un augment dels límits de les franges d'edat del públic, compreses entre els 14 i els 30 anys. Els organitzadors van valorar molt positivament la cinquena edició per haver sabut combinar amb eficiència el potent cartell musical amb les activitats culturals, lúdiques, polítiques i de formació durant el dia.


2001

13.000 joves van convertir l'Acampada Jove d'Arbúcies 2001 en la principal convocatòria juvenil dels Països Catalans. L'Organització va fer un salt qualitatiu molt important i el ressò mediàtic de l'Acampada va ser considerable. L'Acampada doncs, va assolir la completa maduresa organitzativa i la dimensió social que li pertocava. Aquesta sisena edició va comptar amb un cartell musical molt important.


2002

L'Acampada Jove viu un nou salt qualitatiu amb l'assistència de més de 20.000 joves. Aquest any l'Acampada s'internacionalitza més que mai amb la presència de nombrosos i reconeguts grups de fora els Països Catalans així com de fora d'Europa. Es consolida el model d'organitzar l'Acampada Jove en espais. La música electrònica aterra amb el nou espai Flash FM.


2003

Més de 25.000 joves fan de l'Acampada Jove, novament, el festival d'estiu més important dels Països Catalans. Es bat el rècord d'acampats amb més de 8.000 joves, que poden gaudir de nous i millors serveis i una zona d'acampada més gran. Per primera vegada es limiten els abonaments per tal d'evitar col·lapses. Tanmateix, l'Acampada Jove encara no ha tocat sostre.


2004

La novena edició de l'Acampada Jove va fer palès que la vila d'Arbúcies, ja que no estava preparada per seguir rebent tants joves. Els 31.000 joves, l'any 2004, fou el límit al qual arribà la capacitat del poble per mantenir una relació paral·lela entre benestar, serveis i nombre de joves al festival.


2005

Arribats al desè aniversari de l'Acampada va optar per un canvi en l'ubicació del festival. Des de l'organització es va assumir el repte d'una nova etapa i es va escollir la ciutat de Sant Celoni com la nova seu de l'Acampada Jove, i també es complia en un dels trets distintius de l'esdeveniment: romandre dins l'espai natural que l'ha vist néixer i créixer, el Montseny.

Aquesta ciutat va veure batre el rècord d'afluència a l'Acampada. Més de 36.000 persones van compartir les activitats musicals, culturals i polítiques de la trobada i van fer realitat durant quatre dies el model social i democràtic que volem pel nostre poble: uns Països catalans independents, reunificats i socialistes.


2006

Més de 38.000 joves assiteixen a l'Acampada Jove. Sens dubte, Sant Celoni ja s'ha consolidat com a la capital de la major trobada de joves d'arreu dels Països Catalans.

Gran part dels serrells que l'any passat van quedar oberts, fruit de les dificultats que comporta un transllat d'aquestes dimensions, s'ha solucionat en aquesta edició. Per exemple, en un major nombre de dutxes, més zones d'ombra, fonts...


2008

18.000 assistents.


2009

Es va celebrar per primera vegada a Montblanc (Conca de Barberà). El canvi de lloc també va comportar un descens d'assistència, doncs només hi van anar 28.000 persones comptant els 3 dies. Grups com Els Pets, The Skatalites, Dr. Calypso, Banda Bassotti, Oprimits o Los Delinqüentes, van portar la música al festival.


2010; 15 anys d'Acampada Jove

Aquest any l'acampada compleix 15 anys i van a estar per a celebrar-lo grans grups que han estat en els darrers anys asistint sovint com ara Els Pets, Skatalà, Dr. Calypso, Banda Bassotti, Oprimits. Tambe podrem gaudir de una nit, la de dissabte, de sons mes fresquets de la ma de Ojos de Brujo, Pepet i Marieta, Los Delinqüentes, Che Sudaka i els valencians Orxata Sound System. I en la primera nit estara repleta de grups joves se han fet un lloc en el univers musical dels països catalans i aci tenen la seua gran oportunitat. A Montblanc estaran Terratombats, Strombers, Muyayo Rif, La Pegatina, Kayo Malayo i Miquel del Roig. I tots els dies podrem disfrutar de festa flaixbac.

L'assistència del 15è aniversari de l'Acampada va acabar sent menor de la desitjada, en dades oficials hi assistiren 7.000 el primer dia, i 9.000 els dos últims, 25.000 persones durant els 3 dies. Això mostra un descens respectable comparat amb els anys anteriors. Els possibles perquès d'aquest descens, serien, segons els crítics, els preus de les entrades en aquests temps de crisi o la repetició del cartell de l'any passat en la major part de grups, com Els Pets, Dr. Calypso, Banda Bassotti, Los Delinqüentes, Oprimits...

La Gírgola: moneda de l'Acampada

L'Acampada Jove funciona amb una moneda pròpia: la gírgola. Cada gírgola és equivalent a un euro, i es pot bescanviar els teus diners a qualsevol dels punts de venda de gírgoles que trobaràs al recinte de l'Acampada. Et serviran per les barres, parades de material, la carpa-restaurant, etc.


Enllaços externs