Epidermis: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: es:Epidermis (anatomía)
m Robot afegeix: ht:Epidèm
Línia 32: Línia 32:
[[he:אפידרמיס]]
[[he:אפידרמיס]]
[[hr:Epiderma]]
[[hr:Epiderma]]
[[ht:Epidèm]]
[[io:Epidermo]]
[[io:Epidermo]]
[[it:Epidermide]]
[[it:Epidermide]]

Revisió del 15:16, 3 ago 2010

Capes de la pell: epidermis, derma i teixit subcutani, mostrant un fol·licle pilós, una glàndula sudorípara i una glàndula sebàcia.

L'epidermis és la capa més externa de la pell. Constitueix l'abrigall protector sobre la superfície del cos i està feta d'epiteli esquamós estratificat amb una làmina basal.

No conté vasos sanguinis, i és nodrida per difusió des de la dermis. Els principals tipus de cèl·lula que constitueixen l'epidermis són els queratinòcits, melanòcits, cèl·lules de Langerhans i cèl·lules de Merkel.

Estrats

L'epidermis consta de diversos estrats de cèl·lules amb característiques diferenciades. Els estrats són:

Estrat germinatiu: és l'estrat inferior, són elements cúbics units a la làmina basal. Sols ací hi ha divisió cel·lular.

Estrat espinós, són 3 o 4 capes de cèl·lules unides entre elles per desmosomes. Com les primeres preparacions on es varen observar eren hiperosmòtiques, l'aigua de les cèl·lules eixia donant-los un aspecte espinós. Aquestes cèl·lules contenen una important quantitat d'orgànuls de síntesi (RE, Golgi) que es preparen per a fer queratina, i també trobem vesícules de precursors de queratina, la queratohialina, que és intensament basòfila. Quan més amunt, més hi ha. Representen el començament de la diferenciació.

Estrat granular o granulós, són 1 o 2 capes de cèl·lules molt aplanades. Tenen el citoplasma replet de queratohialina. Encara mantenen orgànuls i nucli, estan molt diferenciades.

Estrat corni o cornificat. Ocupa des d'una capa de cèl·lules fins a centenars. A causa d'una activitat autofagocítica, es lleven els orgànuls i sols queda una trama de filaments de queratina (escleroproteïna). Ja no són elements vius, van descamant-se amb el roçament amb el medi i seran substituïts per cèl·lules de l'estrat germinal.

La grandària de cada estrat varia depenent de la part del cos on es trobe l'epidermis.