Gólem: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de: 83.60.6.213 (discussió) fins l'última edició de: Xqbot
m Robot afegeix: eu:Golem
Línia 27: Línia 27:
[[es:Golem]]
[[es:Golem]]
[[et:Golem]]
[[et:Golem]]
[[eu:Golem]]
[[fi:Golem]]
[[fi:Golem]]
[[fr:Golem]]
[[fr:Golem]]

Revisió del 02:59, 10 ago 2010

Per a altres significats, vegeu «Golem (desambiguació)».

El golem és una estàtua de pedra, d'uns dos metres d'alçada, repleta de màgia. Té la propietat de transformar-se en la forma física de la persona que desitgi.

El rabí Loew i el golem.

Només els grans mags saben com fabricar-los, ja que neixen de la pedra, que és el seu element. També poden néixer a partir del fang però els feerics, que són qui millor dominen la terra els troben desagradables. Es diu que alguns mags van poder animar Golems de fang en temps remots.

També s'ha de fer referència a "l'autoria" jueva del mite del Golem, a la Càbala i especialment a Praga, on ha vingut a convertir-se, gairebé, en una figura turística de la Praga jueva dels segles XV-XVI, gràcies no només per la novel·la de Gustav Meyrink, sinó també de la novel·la de Isaac Bashevis Singer, de la qual hi ha una versió en català a l'editorial Empúries, ISBN: 84-7596-097-9.

Etimologia

El terme golem és utilitzat a la Bíblia per a referir-se a una substància embrionària o incompleta: en el salm 139:16 usa la paraula גלמי, traduït en anglés com a my unshaped form. La Mishnah usa el terme per a una persona inculta ("Set caracteristiques es troben en una persona inculta, i altres set en l'entés", Pirkei Avoth 5:7). Similarment, els golems s'usen com a metàfora o com a entitats que serveixen l'home sota condicions controlades, però hostils a ells o a tercers. De forma similar, en Yiddish és un insult per dir que algú és, més aviat, curt de gambals.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gólem