Bernícia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Etiquetes HTML d'estil de text <b>
m Robot afegeix: pt:Bernícia
Línia 31: Línia 31:
[[no:Bernicia]]
[[no:Bernicia]]
[[pl:Bernicja]]
[[pl:Bernicja]]
[[pt:Bernícia]]
[[sv:Bernicia]]
[[sv:Bernicia]]

Revisió del 04:56, 15 ago 2010

Situació política del nord d'Anglaterra a principis del segle VII

Bernícia fou un regne anglosaxó establert pels angles al voltant del segle VI d.C. al norest del que avui és Anglaterra. Feia frontera al nord amb els pictes, a l'oest amb els britons i al sud amb el regne de Deira.

Origen britó

Sembla ser que existí un regne britó anterior a la Bernícia anglosaxona anomenat Bryneich o Brynaich, segons les fonts. Aquesta teoria es recolza en què el regne de Bryneich apareix esmentat en alguns poemes escrits per Nennius en gal·lès antic i en el fet que l'origen del mot Bernícia sembla ser Bernicca, que en gal·lès significa "terra de camins de muntanyes". La conquesta del regne britó hauria finalitzat completament pels volts de l'any 604, establint els límits definitius de Bernícia.

Regne anglosaxó

La història de Bernícia com a regne anglosaxó és ben curta. Existeixen indicis de dos reis, Esa i Eoppa, pare i fill, que haurien regnat entre el 500 i el 547, essent el primer el considerat fundador del renge. El primer rei del qual es té informació fidedigna és Ida, fill de Eoppa, coronat l'any 547. Sis dels seus fills (Glappa, Adda, Æthelric, Theodric, Frithewlf i Hussa) prengueren el tron successivament entre el 559 i el 593, i lluitaren llargament contra una coalició de regnes britons que envoltaven Bernícia, fins que aquesta aliança col·lapsà en una guerra civil. Æthelfrith, fill de Æthelric, nét d'Ida, unificà Bernícia amb el regne veí de Deira per la força l'any 604, proclamant-se rei de Northúmbria fins que l'any 616 fou derrotat i assassinat per Raedwald, rei d'Ànglia Oriental, aliat amb Edwin, fill d'Ælla, rei destronat de Deira. Edwin es convertí en rei, i durant els seus primers anys es dedicà a la pacificació dels antics britons de Bryneich, exiliats al regne de Goddodin. Un cop reprimides aquestes revoltes, emprengué la conquesta de Elmet, un regne celta proper. Això el dugué a un enfrontament directe amb Gal·les. Fou derrotat i mort a la batalla de Hatfield Chase el 12 d'octubre del 633 per una aliança del rei gal·lès Cadwallon ap Cadfan de Gwynned i el rei Penda de Mèrcia. Mort Edwin, Northúmbria es tornà a separar en els regnes de Bernícia i Deira, ascendint al tron del primer Eanfrith, fill de Æthelfrith, però fou assassinat quan intentava assolir la pau amb el rei gal·lès. El seu germà, Oswald, reuní un exèrcit i derrotà Cadwallon ap Cadfan a la batalla de Heavenfield el 634. Després de la victòria fou reconegut com a rei de Bernícia i Deira, unificant definitivament el regne de Northúmbria.