Nil de Rossano: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Nil de Rossano''' o '''Nil el Jove''', en italià '''Nilo''' i batejat com a Nicola ([[Rossano]], Calàbria, 910 - Tusculum, 26 de setembre de 1004) va ésser un monjo basilià italià, eremita i abat, fundador de l'Abadia de Grottaferrata.
'''Nil de Rossano''' o '''Nil el Jove''', en italià '''Nilo''' i batejat com a Nicola ([[Rossano]], Calàbria, 910 - Tusculum, 26 de setembre de 1005) va ésser un monjo basilià italià, eremita i abat, fundador de l'Abadia de Grottaferrata.


És venerat com a [[sant]] per l'[[Església catòlica]] i l'[[Església ortodoxa|ortodoxa]], i és sant patró de Rossano. La seva festivitat és el [[26 de setembre]].
És venerat com a [[sant]] per l'[[Església catòlica]] i l'[[Església ortodoxa|ortodoxa]], i és sant patró de Rossano. La seva festivitat és el [[26 de setembre]].


==Biografia==

Nil va néixer al si d'una família grega de [[Rossano]], al [[thema]] bizantí de [[Calàbria]]. Fou casat o aparellat durant un temps i va tenir una filla. Va tenir una crisi espiritual i va fer-se monjo a l'[[Orde de Sant Basili]], esdenint-ne propagador a Itàlia.

Es va fer famòs per la seva vida ascètica, les virtuts i el seu coneixement teològic. Visqué un temps com a eremita i després en diversos monestirs que va fundar o restaurar. També visqué a [[Monte Cassino]] i al monestir d'Aleix de [[Roma]]. S'oposà a l'antipapa [[Filogat de Piacenza]], que va derrocar [[Gregori V]] (996–999), i quan aquest va derrotar Filogat i el va torturar i mutilar, Nil va retreure al papa i l'emperador [[Otó III]] aquest comportament.

En 1004 va fundar el monestir de [[Grottaferrata]], prop de [[Frascati]] ([[Laci]]), en unes terres donades pel comte Gregori de Tusculum. Assignat a l'[[Orde de Sant Basili]], en fou el primer abat.<ref>Encara avui continua mantenint el ritus oriental. </ref> Passà el final de la seva vida al monestir de Sant'Agata de [[Tusculum]] i a l'eremitori de [[Valleluce]], a [[Gaeta]]. Morí a Sant'Agata en 1005.

==Notes==
<references/>
==Bibliografia==
*[http://www.abbaziagreca.it Santa Maria di Grottaferrata]


{{ORDENA:Nil De Rossano}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Nil De Rossano}} <!--ORDENA generat per bot-->

Revisió del 18:11, 11 set 2010

Nil de Rossano o Nil el Jove, en italià Nilo i batejat com a Nicola (Rossano, Calàbria, 910 - Tusculum, 26 de setembre de 1005) va ésser un monjo basilià italià, eremita i abat, fundador de l'Abadia de Grottaferrata.

És venerat com a sant per l'Església catòlica i l'ortodoxa, i és sant patró de Rossano. La seva festivitat és el 26 de setembre.

Biografia

Nil va néixer al si d'una família grega de Rossano, al thema bizantí de Calàbria. Fou casat o aparellat durant un temps i va tenir una filla. Va tenir una crisi espiritual i va fer-se monjo a l'Orde de Sant Basili, esdenint-ne propagador a Itàlia.

Es va fer famòs per la seva vida ascètica, les virtuts i el seu coneixement teològic. Visqué un temps com a eremita i després en diversos monestirs que va fundar o restaurar. També visqué a Monte Cassino i al monestir d'Aleix de Roma. S'oposà a l'antipapa Filogat de Piacenza, que va derrocar Gregori V (996–999), i quan aquest va derrotar Filogat i el va torturar i mutilar, Nil va retreure al papa i l'emperador Otó III aquest comportament.

En 1004 va fundar el monestir de Grottaferrata, prop de Frascati (Laci), en unes terres donades pel comte Gregori de Tusculum. Assignat a l'Orde de Sant Basili, en fou el primer abat.[1] Passà el final de la seva vida al monestir de Sant'Agata de Tusculum i a l'eremitori de Valleluce, a Gaeta. Morí a Sant'Agata en 1005.

Notes

  1. Encara avui continua mantenint el ritus oriental.

Bibliografia