Regne de Mira: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 33: Línia 33:
*Kupanta-Kurunta I vers 1310-1290 aC
*Kupanta-Kurunta I vers 1310-1290 aC
*Kupanta-Lamna vers 1290-? aC
*Kupanta-Lamna vers 1290-? aC
*Kupanta-Kuruma II, vers 1270-? aC
*Kupanta-Kurunta II, vers 1270-? aC


[[Categoria:Hitites]]
[[Categoria:Hitites]]

Revisió del 00:55, 17 set 2006

Per a altres significats, vegeu «Regne de Mira (desambiguació)».

Mira fou un regne de la part occidental d'Anatòlia, que era tributari d'Arzawa i després dels hitites. Va sorgir vers el 1430 aC i era tributari d'Arzawa. Es trovaba al nord-nord-oest de Psídia (Hapalla).

El rei Maskhuiluwas fou assetjat pels seus germans i obligat a fugir a Hattusas; el nou rei proclamat es va dir Kupanta-Kurunta, nom que sembla indicar una tendència anti-hitita. Subiluliuma I (que va regnar al segon quart del segle XIV aC) va veure aquesta revolta perillosa i va donar a la seva filla en matrimoni a Maskhuiluwas al que després va instal·lar a Kuwaliya (Hapalla es va fer finalment amb el control del regne de Mira) i va utilitzar el títol de rei de Mira i Kuwaliya. El titol de rei de Mira fou usat pel rei d' Hapalla.

Piyama-Kurunta d'Arazawa, en guerra amb el rei Mursilis II, va atacar a Maskhuiluwas de Mira, i possiblement va destruir la ciutat d'Impa, però Maskhuiluwas el va rebutjar en una batalla i va tornar a la seva capital Hapanuwa on va seguir lleial als hitites als que debia el tron.

Mursilis II, triomfant dels reis d'Arzawa, va anar a Kuwaliya on va establir guarnicions (entre elles a Impa) aparentment per agrair a Maskhuiluwas la seva ajuda contra Arzawa. També va establir una guarnició a Hapanuwa i va confirmar a Maskhuiluwas la terra de Kuwaliya i la de Mira. Hapalla fou concedida a un tal Targasnallis. Els reis de Mira-Kuwaliya, Hapalla i el riu Seha van signar un tractat reconeixent al regne Hitita com a sobirà al mateix temps que es reconeixia la seva llibertat.

Maskhuiluwas i la seva dona Muwatti (germana de Mursilis) no van tenir fills i van demanar a Mursil de reconèixer com a successor al nebot (adoptat com a fill) a Kupanta-Kurunta.

Un rei que les tauletes esmenten con E.gal.pap (els dos punts son per dos lletres que manquen) es va revoltar al oest d'Hatti durant deu anys. Maskhuiluwas va complir de moment la seva paraula i va ser al costat del rei hitita però mes tard, ja cansat de la seva tutela, es va unir al rebel i va incitar a la rebel•lió de Pitasa o Pitassa.

Mursil va tornar a anar a Sallapa i quant va amenaçar a Maskhuiluwas aquest va fugir al regne de Masa mentre el seu regne de Mira i Kuwaliya es va rendir. Mursilis va envair Masa, causant molts danys, i davant de la amenaça per Masa, el rei rebel fou obligat a rendir-se i fou tractac amb clemència (era oncle del rei) i enviat a Hattusas; al seu lloc Mursil va instal•lar a Kupanta-Kurunta. Es suposa que E.gal.pap fou derrotat algun temps després. Maskhuiluwas fou enviat a governar una ciutat sagrada de la regió del riu Siyanta, com a gran sacerdot.

Kupanta-Kurunta de Mira era considerat membre de la família reial ja que la seva mare (adoptiva) era princesa (germana de Mursilis). Kupanta-Kurunta va aportar contingents militars del país al exèrcit hitita, contingents que van participar a la batalla de Qadesh al Orontes (vers 1293 aC). En el regnat de Muwatallis II va morir Kupanta-Kurunta i el va succeir Kupanta-Lamna, fill de Kupanta-Kurunta de Mira-Kuwaliya, descendent dels reis d'Arzawa pel seu pare i dels reis hitites per la mare (la mare era filla de Subiluliuma I)).

Urhi-Teshub va arribar al tron hitita sota el nom de Mursilis III, i immediatament va voler deposar alguns dels governadors dels antics estats d'Arzawa i establir el govern directe i va anar a la zona per consolidar el seu poder. En la guerra civil entre Mursilis III i Hattusilis III no es esmentada. Sota Hattusilis III era rei Kupanta -Kurunta (II) segons algun el mateix rei que havia pujat al tron vers el 1310 aC.

Reis de Mira

  • Maskhuiluwas abans de 1350 aC
  • germà de Maskhuiluwas vers 1350 aC
  • A Hapalla després de 1350 aC

Reis de Kuwaliya

  • Maskhuiluwas vers 1350 aC (titulat rei de Mira i Kuwaliya)

Reis de Mira i Kuwaliya

  • Maskhuiluwas vers 1350-1310 aC
  • Kupanta-Kurunta I vers 1310-1290 aC
  • Kupanta-Lamna vers 1290-? aC
  • Kupanta-Kurunta II, vers 1270-? aC