Snorri Sturluson: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 4: Línia 4:
== Biografia ==
== Biografia ==


Es va casar als vint anys amb la Herdís Bersadóttir, una dona acabalada, i anys més tard es va separar. Amb ella va tenir un fill (Jón murti) i una filla (Hallbera). Als 35 anys fou escollit cap del [[Allthing|Alþingi]], l'Assemblea Legislativa i Judicial d'Islàndia.
Es va casar als vint anys amb la Herdís Bersadóttir, una dona acabalada. El matrimoni no va durar gaire i va acabar separant-se als quatre anys d'haver-se fet: quan ell es va mudar a Reykholt -que seria la seva residència fins a la seva mort-, ella va decidir de romandre al mas de [[Borg á Mýrum]]. Amb la Herdís l'Snorri va tenir un fill ([[Jón murti]]) i una filla (Hallbera). El 1215, als 35 anys fou escollit ''lǫgsǫgumaðr'' o ''recitador de la llei'', és a dir, cap o president de l'[[Allthing|Alþingi]], l'Assemblea Legislativa i Judicial anual d'Islàndia.


L'any [[1218]] va viatjar a [[Noruega]]. A la cort del rei Hákon Hákonarson va rebre el títol de "lenderman" o baró. Snorri es va comprometre amb el rei noruec a que els islandesos acceptessin la dependència de Noruega. En retornar a Islàndia, va enviar el seu fill a Noruega com a ostatge: per aquestes circumstàncies fou declarat traïdor d'Islàndia. Posteriorment, també fou declarat traïdor a Noruega, per no haver complert la seva promesa d'annexió.
Tres anys després, el [[1218]] va abandonar aquest càrrec per viatjar fins a [[Noruega]] seguint una invitació del rei Hákon Hákonarson. A la cort del rei Hákon Hákonarson va rebre el títol de ''[[skutilsveinn]]'' o ''cavaller''. Snorri es va comprometre amb el rei noruec que intentaria fer que els islandesos acceptessin la unió amb Noruega. En tornar a Islàndia, va enviar el seu fill a Noruega com a ostatge: per aquestes circumstàncies fou declarat traïdor d'Islàndia. Posteriorment, també fou declarat traïdor a Noruega, per no haver complert la seva promesa d'annexió. De nou a Islàndia, tornar a detenir-hi el càrrec de ''lǫgsǫgumaðr'' o ''recitador de la llei'' entre els anys de [[1222]] a [[1231]].


L'any [[1224]] va contreure matrimoni per segona vegada, fet que el va convertir en l'home més ric d'Islàndia.
L'any [[1224]] va contreure matrimoni amb la [[Hallveig Ormsdóttir]], fet que el va convertir en l'home més ric d'Islàndia.


L'Snorri fou assassinat amb alguns dels seus fills a Reykholt pels homes del seu cunyat, en Gizurr Þorvaldsson, el 23 de setembre del [[1241]]. El ''hertogi'' Skúli Bárðarson s'havia rebel·lat el 6 de novembre del [[1239]] a Noruega contra el rei Hákon Hákonarson; la rebel·lió va ser sufocada i l'Skúli Bárðarson fou mort el 24 de maig del [[1240]]. El rei va sospitar que l'Snorri, que mantenia una bona amistat amb l'Skúli, també devia estar involucrat en la rebel·lió i va ordenar al Gizurr Þorvaldsson que el matés, cosa que aquest va fer un cop arribat a Islàndia; dels seus homes, el qui li va donar el cop mortal fou l'Árni beiskur. L'Snorri i el Gizurr pertanyien a bàndols diferents i estaven enfrontats des de l'inici del període d'anarquia política conegut amb el nom d'''Sturlungaöld'' ([[1220]]-[[1264]]), que va acabar amb la incorporació d'Islàndia al regne de Noruega.
Després de la guerra civil d'Islàndia, Snorri fou assassinat pels homes del seu cunyat, en Gizurr Þorvaldsson, enviat per Hákon Hákonarson, el 23 de setembre del 1241; l'Árni beiskur fou el qui li va donar el cop mortal.


== Obra ==
== Obra ==

Revisió del 12:06, 25 set 2010

Snorre Sturluson, il·lustració de Christian Krogh per a l'edició del 1899 del Heimskringla.

Snorri Sturloson (Hvamm, c. 1178/1179 - Reykjaholt, 23 de setembre de 1241) fou un jurista, poeta, historiador i escriptor islandès.

Biografia

Es va casar als vint anys amb la Herdís Bersadóttir, una dona acabalada. El matrimoni no va durar gaire i va acabar separant-se als quatre anys d'haver-se fet: quan ell es va mudar a Reykholt -que seria la seva residència fins a la seva mort-, ella va decidir de romandre al mas de Borg á Mýrum. Amb la Herdís l'Snorri va tenir un fill (Jón murti) i una filla (Hallbera). El 1215, als 35 anys fou escollit lǫgsǫgumaðr o recitador de la llei, és a dir, cap o president de l'Alþingi, l'Assemblea Legislativa i Judicial anual d'Islàndia.

Tres anys després, el 1218 va abandonar aquest càrrec per viatjar fins a Noruega seguint una invitació del rei Hákon Hákonarson. A la cort del rei Hákon Hákonarson va rebre el títol de skutilsveinn o cavaller. Snorri es va comprometre amb el rei noruec que intentaria fer que els islandesos acceptessin la unió amb Noruega. En tornar a Islàndia, va enviar el seu fill a Noruega com a ostatge: per aquestes circumstàncies fou declarat traïdor d'Islàndia. Posteriorment, també fou declarat traïdor a Noruega, per no haver complert la seva promesa d'annexió. De nou a Islàndia, tornar a detenir-hi el càrrec de lǫgsǫgumaðr o recitador de la llei entre els anys de 1222 a 1231.

L'any 1224 va contreure matrimoni amb la Hallveig Ormsdóttir, fet que el va convertir en l'home més ric d'Islàndia.

L'Snorri fou assassinat amb alguns dels seus fills a Reykholt pels homes del seu cunyat, en Gizurr Þorvaldsson, el 23 de setembre del 1241. El hertogi Skúli Bárðarson s'havia rebel·lat el 6 de novembre del 1239 a Noruega contra el rei Hákon Hákonarson; la rebel·lió va ser sufocada i l'Skúli Bárðarson fou mort el 24 de maig del 1240. El rei va sospitar que l'Snorri, que mantenia una bona amistat amb l'Skúli, també devia estar involucrat en la rebel·lió i va ordenar al Gizurr Þorvaldsson que el matés, cosa que aquest va fer un cop arribat a Islàndia; dels seus homes, el qui li va donar el cop mortal fou l'Árni beiskur. L'Snorri i el Gizurr pertanyien a bàndols diferents i estaven enfrontats des de l'inici del període d'anarquia política conegut amb el nom d'Sturlungaöld (1220-1264), que va acabar amb la incorporació d'Islàndia al regne de Noruega.

Obra

És l'autor de la Heimskringla (títol d'un conjunt de cròniques dels reis de Noruega) i versemblantment també de la Història d'Egill el fill de Grim el Calb. També va escriure la famosa Edda en prosa, un manual per a poetes on hi figura, entre d'altres, la Gylfaginning o Ensarronament d'en Gylfi, un compendi de mitologia norrena pensat per als escaldes.

És considerat un dels grans literats de la Islàndia medieval.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Snorri Sturluson