Microbiologia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ur:خرد حیاتیات
Línia 84: Línia 84:
[[su:Mikrobiologi]]
[[su:Mikrobiologi]]
[[sv:Mikrobiologi]]
[[sv:Mikrobiologi]]
[[ta:நுண்ணுயிரியல்]]
[[te:సూక్ష్మ జీవశాస్త్రం]]
[[te:సూక్ష్మ జీవశాస్త్రం]]
[[th:จุลชีววิทยา]]
[[th:จุลชีววิทยา]]

Revisió del 09:39, 2 oct 2010

Cultius de microorganismes.

La microbiologia (del grec "μικρός" = xicotet i "βιολογία" = estudi de la vida) és l'estudi dels microorganismes, incloent-hi els virus, procariotes i eucariotes simples. En l'actualitat, quasi tot el treball fet en microbiologia és realitzat per mètodes bioquímics i genètics. També es relaciona amb branques de la medicina com la patologia, la immunologia i l'epidemiologia, ja que molts microorganismes són patògens.

Els microbiòlegs han fet contribucions fonamentals a la biologia i medicina, especialment als camps de la bioquímica, la genètica i la biologia cel·lular. Els microbis tenen moltes característiques que els fan organismes ideals per a l'experimentació (veure també bioètica):

  • Són xicotets, per la qual cosa no consumeixen molts recursos.
  • Alguns tenen temps de generació molt curts (el temps necessari per a la divisió d'una cèl·lula bacterial en dos en condicions òptimes; ~30 minuts per a E. coli, però de 12 a 24 hores per a Mycobacterium tuberculosi).
  • Les cèl·lules poden sobreviure fàcilment separades d'altres cèl·lules.
  • Els eucariotes unicel·lulars es reprodueixen per divisió mitòtica i els procariotes mitjançant fissió binària. Açò permet la propagació de poblacions clòniques genèticament iguals.
  • Poden romandre congelats per grans períodes de temps. Encara i quan el 90% de les cèl·lules moren en el procés de congelació, hi ha milions de cèl·lules en cada mil·lilitre de líquid de cultiu.

L'extensiva caracterització de microbis ha permès que aquests siguen usats en la indústria com a eines experimentals en diferents branques de la bioenginyeria.

Vegeu també

Plantilla:Enllaç AD