Procel·làrids: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 69: Línia 69:
{{Referències}}
{{Referències}}


[[Categoria:Procel·làrids]]
[[Categoria:Procel·làrids| ]]


{{Enllaç AD|en}}
{{Enllaç AD|en}}

Revisió del 20:37, 20 oct 2010

Infotaula d'ésser viuProcel·làrids
Procellariidae Modifica el valor a Wikidata

petrell del Cap Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreProcellariiformes
FamíliaProcellariidae Modifica el valor a Wikidata
Leach, 1820

Els procel·làrids (Procellariidae) són una família d'ocells de vida pelàgica que pertany a l’ordre dels procel·lariformes (Procellariiformes).

Descripció

Totes les espècies tenen unes foses nasals tubulars situades sobre el bec. De grandària variable, fan 26 – 87 cm de llargària (segons l'espècie) i un pes de 130 g – 4 kg. Llargues ales, amb una envergadura màxima de 2 metres. El plomatge de moltes espècies pot ser negre, bru o gris amb blanc. Unes poques són completament clares o fosques.

La veu es limita sovint a una cacofonia nocturna a les colònies.

Hàbitat i distribució

Viuen en alta mar i exploten una gran varietat de recursos alimentaris arreu dels oceans de tot el món, amb una major diversitat a l'hemisferi meridional.

Alimentació

S'alimenten de peixos, calamars, plàncton i deixalles dels pesquers. Totes les espècies es desplacen llargues distàncies.

Reproducció

Els procel·làrids es reprodueixen en colònies, a les que tornen tots els anys per a pondre els ous a la mateixa illa, formant parelles normalment monògames per vida. Les femelles ponen un únic ou cada temporada, que coven per 43 – 60 dies, molt més temps que altres aus.

Algunes espècies tenen poblacions de milions de parelles reproductores, mentre altres ajunten només 200 individus. Algunes espècies, com els fulmars s'han explotat per segles per a obtenir oli o menjar la seva carn. Les espècies que tenen unes àrees de nidificació restringides a unes poques illes, es poden veure amenaçades per la introducció de depredadors que maten els adults o els pollets. També es veuen amenaçats pels palangres.

Taxonomia

Tradicionalment les espècies d'aquesta família s'han inclòs a l'ordre dels Procel·lariformes, però en la taxonomia de Sibley-Ahlquist (1990, 1993), que basada en les tècniques d’hibridació d'ADN, es van incloure a l'ordre dels ciconiformes, quedant aquestes famílies reduïdes a subfamílies.

Segon els estudis de Sibley i Ahlquist la separació de les quatre famílies dels Procel·lariformes es va produir fa 30 milions d'anys. Els procel·làrids contenen clàssicament les espècies d'aus amb noms vulgars com els de fulmars, petrells, prions o baldrigues. En la classificació de Sibley-Ahlquist, s’inclouen de vegades els membres de les altres famílies de l'ordre, diomedeids, hidrobàtids i pelecanoidids. Avui, en general, s'ha tornat a la classificació tradicional. Es descriuen 14 gèneres:

Referències

  1. Brands, Sheila. «Systema Naturae 2000 / Classification - Superfamily Procellarioidea». Project: The Taxonomicon, Aug 14 2008. [Consulta: 12 febrer 2009].

Plantilla:Enllaç AD Plantilla:Enllaç AD