Suprematisme (art): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: id:Suprematisme
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:black circle.jpg|right|thumb|''Cercle negre'' ([[Kazýmyr Malévytx]], [[1913]])]]
[[Fitxer:black circle.jpg|right|thumb|''Cercle negre'' ([[Kazymyr Malévytx]], [[1913]])]]
El '''suprematisme''' fou una tendència artística ideada i encapçalada pel pintor i teorètic [[Ucraïna|ucraïnès]] de l'avantguarda [[URSS|soviètica]] [[Kazímir Malévitx]], i que sorgí uns anys després del [[cubisme]]. En aquesta tendència, els elements formals es reduïxen al [[triangle]], el [[Quadrat (polígon)|quadrat]], la [[creu]] i el [[cercle]]; els elements cromàtics es circumscriuen a vermell, negre, blau, blanc i verd. Aquesta tendència defensa un art alliberat de fins pràctiques i estètics, l'abstracció pura, expressada per mitjà de les figures geomètriques, prescindint de l'aparença dels objectes. L'obra del propi Malévitx "Quadrat negre sobre blanc", de 1918, en la qual s'ha prescindit completament del color, representà una revolució en l'art.
El '''suprematisme''' fou una tendència artística ideada i encapçalada pel pintor i teorètic [[Ucraïna|ucraïnès]] de l'avantguarda [[URSS|soviètica]] [[Kazimir Malévytx]] (en [[ucraïnès]]: Казими́р Севери́нович Мале́вич, [[transcrit]]: ''Kazymyr Severýnovytx Malévytx''), i que sorgí uns anys després del [[cubisme]]. En aquesta tendència, els elements formals es reduïxen al [[triangle]], el [[Quadrat (polígon)|quadrat]], la [[creu]] i el [[cercle]]; els elements cromàtics es circumscriuen a vermell, negre, blau, blanc i verd. Aquesta tendència defensa un art alliberat de fins pràctiques i estètics, l'abstracció pura, expressada per mitjà de les figures geomètriques, prescindint de l'aparença dels objectes. L'obra del propi Malévitx "Quadrat negre sobre blanc", de 1918, en la qual s'ha prescindit completament del color, representà una revolució en l'art.


El nom li fou donat per Malévitx, teoritzat primer en el manifest de [[1915]] escrit pel pintor en col·laboració amb el poeta [[Vladímir Maiakovski]], i més tard en el seu assaig de [[1920]], ''El suprematisme o el món de la no representació''.
El nom li fou donat per Malévytx, teoritzat primer en el manifest de [[1915]] escrit pel pintor en col·laboració amb el poeta [[Vladímir Maiakovski]], i més tard en el seu assaig de [[1920]], ''El suprematisme o el món de la no representació''.


El suprematisme va tenir una gran influència en pintors com [[Vasili Kandinski]] i en la [[Escola de Bauhaus|Bauhaus]] alemanya, i fou seguit per artistes de l'[[avantguarda soviètica]] (sovint dita avantguarda russa), com ara [[El Lissitsky]], [[Olga Rozànova]], [[Oleksandra Ekster]], [[Nina Genke]], [[Liubov Popova]], [[Ksenia Boguslàvskaia]], [[Nadejda Udaltsova]], [[Ivan Kliun]], [[Ivan Puni]] i Volodýmyr o [[Vladímir Tàtlin]] (Володи́мир Та́тлін), que junt amb el Malevich, fou la figura més important de l'avantguarda soviètica dels anys 1920. Tot i així, el suprematisme roman lligat essencialment al seu creador, que li imprimeix el seu caràcter particular.
El suprematisme va tenir una gran influència en pintors com [[Vasili Kandinski]] i en la [[Escola de Bauhaus|Bauhaus]] alemanya, i fou seguit per artistes de l'[[avantguarda soviètica]] (sovint dita avantguarda russa), com ara [[El Lissitsky]], [[Olga Rozànova]], [[Oleksandra Ekster]], [[Nina Genke]], [[Liubov Popova]], [[Ksenia Boguslàvskaia]], [[Nadiejda Udaltsova]], [[Ivan Kliun]], [[Ivan Puni]] i Volodýmyr o [[Vladímir Tàtlin]] (Володи́мир Та́тлін), que junt amb el Malevich, fou la figura més important de l'avantguarda soviètica dels anys 1920. Tot i així, el suprematisme roman lligat essencialment al seu creador, que li imprimeix el seu caràcter particular.


{{Enllaç AD|de}}
{{Enllaç AD|de}}

Revisió del 15:19, 27 oct 2010

Cercle negre (Kazymyr Malévytx, 1913)

El suprematisme fou una tendència artística ideada i encapçalada pel pintor i teorètic ucraïnès de l'avantguarda soviètica Kazimir Malévytx (en ucraïnès: Казими́р Севери́нович Мале́вич, transcrit: Kazymyr Severýnovytx Malévytx), i que sorgí uns anys després del cubisme. En aquesta tendència, els elements formals es reduïxen al triangle, el quadrat, la creu i el cercle; els elements cromàtics es circumscriuen a vermell, negre, blau, blanc i verd. Aquesta tendència defensa un art alliberat de fins pràctiques i estètics, l'abstracció pura, expressada per mitjà de les figures geomètriques, prescindint de l'aparença dels objectes. L'obra del propi Malévitx "Quadrat negre sobre blanc", de 1918, en la qual s'ha prescindit completament del color, representà una revolució en l'art.

El nom li fou donat per Malévytx, teoritzat primer en el manifest de 1915 escrit pel pintor en col·laboració amb el poeta Vladímir Maiakovski, i més tard en el seu assaig de 1920, El suprematisme o el món de la no representació.

El suprematisme va tenir una gran influència en pintors com Vasili Kandinski i en la Bauhaus alemanya, i fou seguit per artistes de l'avantguarda soviètica (sovint dita avantguarda russa), com ara El Lissitsky, Olga Rozànova, Oleksandra Ekster, Nina Genke, Liubov Popova, Ksenia Boguslàvskaia, Nadiejda Udaltsova, Ivan Kliun, Ivan Puni i Volodýmyr o Vladímir Tàtlin (Володи́мир Та́тлін), que junt amb el Malevich, fou la figura més important de l'avantguarda soviètica dels anys 1920. Tot i així, el suprematisme roman lligat essencialment al seu creador, que li imprimeix el seu caràcter particular.

Plantilla:Enllaç AD