Partit Justicialista: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 4: Línia 4:
símbol = Escudo pj.jpg|
símbol = Escudo pj.jpg|
definició = Partit polític de l'Argentina|
definició = Partit polític de l'Argentina|
president = [[Néstor Kirchner]]|
president = [[Daniel Scioli]] ''com a vicepresident en substitució de [[Néstor Kirchner]]''|
secretari general = |
secretari general = |
ideologia = [[Peronisme]]|
ideologia = [[Peronisme]]|

Revisió del 00:57, 29 oct 2010

Infotaula d'organitzacióPartit Justicialista
(es) Partido Justicialista Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaPeronisme
Alineació políticatransversal Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació21 novembre 1946, Buenos Aires Modifica el valor a Wikidata
FundadorJuan Domingo Perón Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deInternacional Demòcrata de Centre
Permanent Conference of Political Parties of Latin America and the Caribbean (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membres3.626.728 (2012) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaDaniel Scioli com a vicepresident en substitució de Néstor Kirchner
Secretari generalAlberto Fernández (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.pj.org.ar
Localització geogràfica
Map

El Partit Justicialista (PJ) o Partido Justicialista (en castellà) és un partit polític argentí, continuador del Partit Peronista, fundat pel general Juan Domingo Perón. Va tenir com principal estandard en els seus orígens la defensa dels treballadors, quedant des de llavors molt lligat a la classe obrera i els sindicats. Va assolir així desplaçar a la Unió Cívica Radical com principal partit argentí, conformant entre ambdós un bipartidisme durant bona part del segle XX.

Des dels seus començaments l'acció del justicialisme fou bastant conflictiva per a la societat argentina. Els governs justicialistas van ser derrocats dues vegades pels militars i el Partit Justicialista va ser proscripte i impedit de participar en les eleccions generals en dues ocasions. El justicialisme va arribar per mandat popular a la Presidència de la Nació en 8 ocasions: Juan Domingo Perón (1946, reelegit al 1952), Hèctor José Cámpora (març de 1973), Juan Domingo Perón (novament, a l'octubre de 1973), Carlos Saúl Menem (1989, reelegit al 1995), Néstor Kirchner (2003) i Cristina Fernández de Kirchner (2007). Els dos últims presidents concorreren a les eleccions presidencials amb la coalició Frente para la Victoria, la qual agrupa l'ala més progressista del peronisme.

Altres tres justicialistas van arribar a la presidència per vies institucionals: María Estela Martínez de Perón (com a vicepresidenta per la mort del president Perón al 1974), Adolfo Rodríguez Saá (per elecció del Congrés després de la renúncia de Fernando de la Rúa al desembre de 2001), i Eduardo Duhalde (per elecció del Congrés després de la renúncia d'Adolfo Rodríguez Saá al gener de 2002). També enmig de la crisi de 2001 van estar breument en exercici del Poder Executiu Ramón Porta (President Provisional del Senat) i Eduardo Camaño (President de la Càmbra de Diputats).

Al 2008 és la força que posseeix major quantitat de governacions (les províncies de Buenos Aires, Chubut, Córdoba, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, Missions, La Pampa, La Rioja, Salta, San Juan, San Luis, Santa Cruz i Tucumán) i intendències. Es coneix als seus afiliats o seguidors com peronistes (pel creador del partit) o justicialistes, i alguns dels seus opositors com antiperonistes.