Regne d'Hongria (1920–1946): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 97: Línia 97:
En [[1941]], Hongria va participar en la [[invasió d'Iugoslàvia]], i va rebre com recompensa la devolució de la [[Voivodina]].
En [[1941]], Hongria va participar en la [[invasió d'Iugoslàvia]], i va rebre com recompensa la devolució de la [[Voivodina]].


El Regne d'Hongria planejava recuperar més territori romanès (tota Transilvania i Temesvar), però l'amistat entre el romanès [[Ion Antonescu]] i [[Adolf Hitler]] va frustrar les seues ambicions. Després, Hongria va haver d'enviar tropes a l'[[Operació_Barbarroja]], per a, entre altres coses, contrarestar la influència romanesa en Hitler.
El Regne d'Hongria planejava recuperar més territori romanès (tota Transilvània i Temesvar), però l'amistat entre el romanès [[Ion Antonescu]] i [[Adolf Hitler]] va frustrar les seues ambicions. Després, Hongria va haver d'enviar tropes a l'[[Operació Barbarroja]], per a, entre altres coses, contrarestar la influència romanesa en Hitler.


Totes aquestes annexions hongareses van ser declarades nul·les després de la Segona Guerra Mundial.
Totes aquestes annexions hongareses van ser declarades nul·les després de la Segona Guerra Mundial.

Revisió del 14:23, 1 nov 2010

Aquest article tracta sobre el Regne d'Hongria entre 1920 i 1946. Si cerqueu l'article general, vegeu «Regne d'Hongria».
Magyar Királyság
Regne d'Hongria
Bandera
1920—1946 Bandera
de}}}Hungary de}}}Hungary
State Flag Escut
Lema nacional: "Regnum Mariae Patrona Hungariae" [cal citació]
Himne nacional: "Himnusz"
Ubicació de Hungary
Informació
CapitalBudapest
Idioma oficialHungarian
ReligióRoman Catholic, calvinisme, luteranisme, Eastern Orthodoxy, Unitarianism, judaisme
MonedaHungarian korona (1920-1927)
Hungarian pengő (1927-1946)
Període històric
Interwar period
Establiment1 de març de 1920
Treaty of Trianon4 de juny de 1920
First Vienna Award2 de novembre de 1938
Second Vienna Award30 d'agost de 1940
Fascist take-over16 d'octubre de 1944
Establishment of the Second Republic of Hungary1946
Política
Forma de governMonarquia constitucional
King
Vacant ¹
Regent
Miklós Horthy
LegislaturaAssemblea Nacional

El Regne d'Hongria (també conegut com la Regència) existí de 1920 a 1946 i va ser un país de facto sota el poder del regent Miklós Horthy. Horthy representava l'abdicada oficialment monarquia hongaresa de Carles IV, Rei Apostòlic d'Hongria. Els intents de Carles IV per tornar al tron havien estat previnguts per les amenaces de guerra dels països veïns i per la manca de suport de Horthy (vegeu el conflicte de Carles IV amb Miklós Horthy).

Territori

Pèrdues

Divisió d'Hongria amb les noves fronteres de Trianon i la població segons el cens de 1910.

El 4 de juny de 1920, el recent nomenat Miklós Horthy va signar el Tractat de Trianon, i va renunciar a grans seccions de territori poblat per magiars. En total, Hongria va perdre 72% del seu antic territori i la seua població va passar de 20.8 milions a només 7 milions d'habitants. Les nacions que es van beneficiar de les pèrdues hongareses van anar: Àustria, Txecoslovàquia, Romania i Iugoslàvia. Hongria va perdre la seua única eixida al mar, el port de Fiume, en favor d'Iugoslàvia.

La major part dels magiars en altres països es trobaven situats en:

Mapa de Romania en 1940, amb el nord de Transilvania ressaltat en groc (annexat per Hongria eixe any).

Aquestes poblacions estan basades en el cens de 1910, abans de la Primera Guerra Mundial.

No obstant això, gran quantitat de germans ètnics, eslovacs, romanesos i croats habitaven Hongria, així com jueus.

Revisionisme

La política d'entreguerres va estar dominada a Hongria per l'obsessió de la classe política [1] per les pèrdues territorials patides amb el Tractat de Trianon, que deixaven fora de les noves fronteres del Regne a més de 3 milions de magiars, majoritaris en els seus territoris limítrofs. Mentre els governs conservadors dels anys vint i part dels trenta i quaranta van confiar en la revisió pacífica del Tractat a favor d'Hongria amb el suport de les potències occidentals, la ultradreta preferia recolzar-se en les noves potències feixistes (Itàlia i Alemanya) en auge.[2]

Amb el fiançament del poder alemany en els anys trenta, la postura de la dreta radical d'usar a Alemanya per a esmenar la situació territorial va anar guanyant partidaris, fins i tot en part dels conservadors.

Guanys i el suport de l'Eix

Amb el temps, els polítics hongaresos renegarien públicament del Tractat de Trianon, i les futures aliances amb l'Alemanya Nazi i la Itàlia feixista servirien com mig per a cercar recuperar les pèrdues territorials i de població.

Després de la Crisi dels Sudetes i del posterior desmembrament de Txecoslovàquia, els hongaresos rebrien en el Primer Arbitratge de Viena una secció de l'Estat Eslovac amb majoria magiar, així com la Transcàrpatia.

Després, en el Segon arbitratge de Viena en 1940, Hongria recuperaria el nord de Transilvània, de part de Romania.

En 1941, Hongria va participar en la invasió d'Iugoslàvia, i va rebre com recompensa la devolució de la Voivodina.

El Regne d'Hongria planejava recuperar més territori romanès (tota Transilvània i Temesvar), però l'amistat entre el romanès Ion Antonescu i Adolf Hitler va frustrar les seues ambicions. Després, Hongria va haver d'enviar tropes a l'Operació Barbarroja, per a, entre altres coses, contrarestar la influència romanesa en Hitler.

Totes aquestes annexions hongareses van ser declarades nul·les després de la Segona Guerra Mundial.

Referències

  1. Macartney, p. 593
  2. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades klein