Serradures: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Saw dust (Zaagsel).jpgg|thumb|Serradures.]]
[[Fitxer:Saw dust (Zaagsel).jpg|thumb|Serradures.]]
Les ''' serradures ''' és el malbaratament del procés de [[Serra (eina)|serrat]] de la [[fusta]], com el que es produeix en un [[serradora]].
Les ''' serradures ''' són les restes del procés de [[Serra (eina)|serrat]] de la [[fusta]], com el que es produeix en una [[serradora]]. o quan els [[fuster]]s treballen la fusta, encara que part d'aquestes restes són [[encenall]]s.


A aquest material, que en principi és un residu o rebuig de les tasques de tall de la fusta, se li han buscat destins diferents amb el pas del temps. Dins el camp de la [[fusteria]] s'usa per fabricar taulers de [[fusta aglomerada]] i de [[tauler de fibra de densitat mitjana|DM]]. Ja fora del camp de la fusteria ha estat usat durant molt temps en el camp de la higiene per a ser estès a terra i millorar l'adherència d'aquest i facilitar la seva neteja per exemple en negocis on pugui ser habitual el vessament de líquids a terra . S'ha usat també com a llit o llit per a animals, bé en brut o bé després de la seva processat, sent aglutinat i pelletizado. En els darrers anys ha augmentat l'ús apra la fabricació de [[pellet]]s destiandos a l'alimentació de calderes de biomassa.
A aquest material, que en principi és un residu o rebuig de les tasques de tallar la fusta, se li han buscat diferents aplicacions amb el pas del temps. Dins el camp de la [[fusteria]] s'usa per fabricar taulers de [[fusta aglomerada]] i de [[tauler de fibra de densitat mitjana|DM]]. Ja fora del camp de la fusteria ha estat usat durant molt temps en el camp de la higiene per a ser estès per terra per a millorar l'adherència del [[sòl]] i facilitar la seva neteja, (per exemple en negocis on pugui ser habitual el vessament de líquids a terra). S'han usat també com a jas o llit per a animals, bé en brut o bé després del seu processat, podent ser aglutinat o [[premsa]]t. En els darrers anys ha augmentat l'ús per la fabricació de [[pellet]]s destinats a l'alimentació de calderes de biomassa.


La presència de [[fungi]] en serradures pot causar [[alveolitis lèrgica extrínseca]]. Afegir referències}}
Cal anar amb cura amb la presència de [[fong]]s a les serradures, atès que poden causar [[alveolitis al·lèrgica extrínseca]].


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==

Revisió del 15:12, 6 nov 2010

Serradures.

Les serradures són les restes del procés de serrat de la fusta, com el que es produeix en una serradora. o quan els fusters treballen la fusta, encara que part d'aquestes restes són encenalls.

A aquest material, que en principi és un residu o rebuig de les tasques de tallar la fusta, se li han buscat diferents aplicacions amb el pas del temps. Dins el camp de la fusteria s'usa per fabricar taulers de fusta aglomerada i de DM. Ja fora del camp de la fusteria ha estat usat durant molt temps en el camp de la higiene per a ser estès per terra per a millorar l'adherència del sòl i facilitar la seva neteja, (per exemple en negocis on pugui ser habitual el vessament de líquids a terra). S'han usat també com a jas o llit per a animals, bé en brut o bé després del seu processat, podent ser aglutinat o premsat. En els darrers anys ha augmentat l'ús per la fabricació de pellets destinats a l'alimentació de calderes de biomassa.

Cal anar amb cura amb la presència de fongs a les serradures, atès que poden causar alveolitis al·lèrgica extrínseca.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serradures