Candomblé: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot afegeix: cs:Kandomble
Línia 12: Línia 12:
[[Categoria:Religió]]
[[Categoria:Religió]]


[[cs:Kandomble]]
[[da:Candomblé]]
[[da:Candomblé]]
[[de:Candomblé]]
[[de:Candomblé]]

Revisió del 16:03, 7 nov 2010

Centre de culte a Salvador de Bahia

El Candomblé, culte dels orixás, d'origen totèmic i familiar, és una de les religions afrobrasilers practicades principalment al Brasil encara que també ha arribat als països veïns com Argentina, Colòmbia, Panamà, Uruguai, Veneçuela i fins a Mèxic.

La religió té per base a l'ànima de la natura i per tant és classificada com a animista. Va començar al Brasil, gràcies al coneixement dels sacerdots esclavitzats i portats des d'Àfrica, amb els seus orixás/nkisis/ voduns, la seva cultura i els seus dialectes entre 1549 i 1888.

Tot i estar confinat originalment als esclaus, prohibit per l'Església Catòlica i fins criminalitzat per alguns governs, el candomblé prosperar durant quatre segles i es va expandir notablement des de la fi de l'esclavitud el 1888. Avui és una de les principals religions establertes, amb seguidors de totes les classes socials i desenes de milers de temples. En censos recents aproximadament 3 milions de brasilers (1,5% de les població total) van declarar el candomblé com la seva religió.

A Salvador hi ha 2.230 Terreiros registrats a la Federació Baiano de Cultes Afrobrasilera. A més, a la cultura brasilera les religions no es veuen com a exclusives i segons algunes organitzacions culturals afrobrasilers fins a 70 milions de persones participen en rituals del candomblé, regular o ocasionalment. Els Orixás del candomblé, els rituals i les festes són avui part de la cultura i el folklore brasilers.

El candomblé no s'ha de confondre amb la Umbanda i el Macumba, dues religions afrobrasileres de similar origen, ni amb altres religions afroderivades com el vudú haitià, la santeria cubana i el obeah, les quals van sorgir independentment del candomblé i són virtualment desconegudes al Brasil.