Diferència entre revisions de la pàgina «Queruscs»

Salta a la navegació Salta a la cerca
259 bytes afegits ,  fa 15 anys
Arreglada redacció
(Arreglada redacció)
Els '''queruscs''' (''cherusci'' en [[llatí]]) eren un poble germànic, veinsveïns dels quades[[quade]]s, i que habitaven el territori entre el [[Weser]] (''Visurgis'') i l'[[Elba]]. Els seus noms eren querusc/querusca, i queruscs/querusques(''Albis''). Foren la tribu germànica més important durant el període romà. Ja foren esmentats per [[Juli Cèsar]], que compara la seva importància amb la dels [[sueus]]. El seu territori anava del riu VisurgisWeser (on vivien els [[cats]]) fins a l'AlbisElba (on vivien els [[sèmnons]] i els [[silings]]) i des de Melibocus al nord, (on vivien els [[camavis]] i [[longobards]]), al país dels [[hermundurs]] (al sud). Els '''queruscs''' En temps de Cèsar eren amics de Roma però quan algunes tribus foren sotmeses pels romans es van posar en contra i es van confederar amb pobles menors sota la direcció del seu cap [[Armini]]. El desastre de [[Publi Quintili Varus]] al [[batalla del bosc de Teutoburg|bosc de Teutoburg]] (l'any [[9]]) va fer molta impressió a Roma perquè tres àguiles romanes van caure en mans dels germànics. D'aquesta manera, [[Germànic]] va haver de combatre per salvar l'honor romà, però encara que els va derrotar no els va poder sotmetre.
 
Els '''queruscs''' en temps de Cèsar eren aliats de Roma però després de les primeres campanyes i establiments romans a l'interior de Germània, quan algunes tribus van acceptar sotmetre's als romans, una part dels qeruscs, comandats per [[Armini]], es van revoltar i es van confederar amb altres pobles germànics. El desastre de [[Publi Quintili Varus]] al [[batalla del bosc de Teutoburg|bosc de Teutoburg]] (l'any [[9]]) va fer molta impressió a Roma, perquè tres àguiles romanes van caure en mans dels germànics. Posteriorment, malgrat les incursions posteriors romanes en territori querusc, la frontera de l'imperi va quedar establerta al Rin i els queruscs van quedar definitivament fora del procés de conquesta romà.
Van ser durant anys aliats de Roma (Segle I) que els va donar un rei anomenat Itàlic, nebot d'[[Armini]] i fill de Flavi (germà d'Armini), el qual fou destituït, pero fou restablert pels longobards, els seus veïns del nord.
 
Nogensmenys, malgrat els enfrontaments, durant molts anys del [[segle I]] foren aliats de Roma, que els va imposar un rei anomenat Itàlic, nebot d'[[Armini]] i fill de Flavi (germà d'Armini), el qual fou destituït, pero fou restablert pels longobards, els seus veïns del nord. Al [[segle II]] prosseguia l'aliança amb Roma, i quan el rei Cariomer (''Chariomer'') va ser destituït pels [[cats]], els queruscs van invocar sense èxit l'ajuda imperial. Les discòrdies civils entre els queruscs van provocar que passessin a dependre dels cats i van esdevenir un poble menor, que al [[segle III]] havia recuperat la independència.
 
El poble dels queruscs va conservar la seva independència fins que en algun moment van ser sotmesos pels [[francs]] i es van integrar a la seva confederació al segle IV.
 
El poble dels queruscs va conservar la seva independència fins que en algun moment van ser sotmesos pels [[francs]] i es van integrar a la seva confederació al [[segle IV]].
 
[[Categoria: Pobles germànics]]
11.664

modificacions

Menú de navegació