Embrió: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: be:Эмбрыён
m Robot afegeix: be-x-old:Эмбрыён
Línia 22: Línia 22:
[[arc:ܥܘܠܐ]]
[[arc:ܥܘܠܐ]]
[[be:Эмбрыён]]
[[be:Эмбрыён]]
[[be-x-old:Эмбрыён]]
[[bg:Ембрион]]
[[bg:Ембрион]]
[[bs:Zametak]]
[[bs:Zametak]]

Revisió del 04:40, 22 nov 2010

Embrions (i un capgròs) de la granota arrugada japonesa (Rana rugosa).

Un embrió (del grec: έμβρυον) és un eucariota diploide en un estat primerenc del seu desenvolupament.

En els organismes que es reprodueixen sexualment, el zigot es forma un cop l'esperma fertilitza un òvul, i conté l'ADN d'ambdós progenitors. En plantes, animals, i alguns protistes, el zigot començarà a dividir-se mitjançant mitosi fins a arribar a formar un organisme multicel·lular. El terme embrió fa referència a les primeres etapes del desenvolupament, des de la primera divisió del zigot, però no s'utilitza per a etapes posteriors. El terme s'empra de forma distinta depenent dels organismes estudiats.

  • Plantes: En botànica, un embrió de planta forma part de la llavor, i està format per teixits precursors de fulles, tija, (vegeu hipocotil), i arrel., (vegeu radicle), així com un o més cotiledons. Un cop l'embrió comença a germinar, creix fora de la llavor i s'anomena plàntula.
  • Animals: L'embrió dels vertebrats es defineix com a l'organisme des de la primera divisió cel·lular del zigot (un òvul fertilitzat) fins que al naixement o eclosió de l'ou. En mamífers també s'usa la paraula fetus, que correspondria a aquell embrió en un grau superior de desenvolupament, i que ja presenta les característiques principals de l'individu adult, però abans del naixement.En humans s'empra aquesta paraula cap als tres mesos de gestació.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Embrió