Vés al contingut

G: diferència entre les revisions

402 bytes afegits ,  fa 11 anys
m
Revertides les edicions de: Mr. Berty fins l'última edició de: VolkovBot (HG)
Cap resum de modificació
m (Revertides les edicions de: Mr. Berty fins l'última edició de: VolkovBot (HG))
{{Alfabet llatí}}La '''G''' és la setena [[lletra]] de l'[[alfabet català]] i cinquena de les [[consonant]]s. Rep el nom de ''ge''.
 
== Fonètica ==
==Representa Fonèticael [[fonema oclusiu velar sonor]] /g/ davant les [[lletra|lletres]] ''a'' (''gas''), ''o'' (''gos''), ''u'' (''agut'', ''[[l]]'' (''gla'') i ''[[r]]'' (''gra''). Per [[ortografia|convenció ortogràfica]], hom recorre al [[dígraf]] ''gu'' per a representar aquest fonema davant de ''e'' (''guerra'') i ''[[i]]'' (''guineu''). També hom recorre al [[dígraf]] ''gü'' amb [[dièresi]] a la ''ü'', per a representar-lo quan va seguit del fonema [[wau]] seguit alhora de ''e'' o de ''i'' (és a dir, /''gwe''/ (''aigües''), /''gwi''/ (''pingüí'').
 
Representa la [[fricativa postalveolar sonora]] de l'[[alfabet fonètic internacional]] davant les lletres ''e'' (''gerro'') i ''i'' (''ginesta''). Excepcionalment, pot representar el fonema prepalatal africat en mots com ''desig'', ''mig'' i ''trepig'' i altres que contenen el dígraf ''ig''.
[[Fitxer:Latin_alphabet_Gg.png|right|G]]
 
== Significats de G ==
== Sig], [[símbol]] de l'[[acceleració de la gravetat]] a la [[Terra]] a [[nivell de la mar]] (aprox. 9'8 m/s<sup>2</sup>). En [[mecànica quàntica]], en majúscula, en el [[sistema d'unitats absolutes de Planck]], és la [[constant gravitacional]].
*''[[Bioquímica]]'': en [[majúscula]], és el [[símbol]] de la [[guanina]] i de la [[glicina]].
*''[[Cronologia]]'': En els calendaris catalans, és l'abreviatura de [[gener]]
==*''[[Física]]'': Sigen [[minúscula]], [[símbol]] de l'[[acceleració de la gravetat]] a la [[Terra]] a [[nivell de la mar]] (aprox. 9'8 m/s<sup>2</sup>). En [[mecànica quàntica]], en majúscula, en el [[sistema d'unitats absolutes de Planck]], és la [[constant gravitacional]].
*''[[Música]]'': En la notació musical germànica equival a la [[nota sol]]. Hi havia un grup de pop espanyol molt conegut anomenat "[[Hombres G]]"
*''[[Sexologia]]'': El [[punt G]] és un punt erogen femení molt sensible