Àhmad ibn Abi-Khàlid al-Àhwal: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
nom en àrab
Línia 1: Línia 1:
'''Ahmad ben Abi Khalid''' al-Ahwal (? - 826/827) fou secretari del [[califa]] [[Al-Mamun (abbàssida)|Al-Mamun]]. Era d'origen [[sirià]]. Va tenir contactes amb els [[barmàquides]] i va entrar després al servei de [[Fadl ben Sahl]]. Segurament ja el va obtenir alguns diwans (ministeris) a [[Merv]] al [[Khurasan]], abans de la presa de Bagdad el [[813]]. Després va ajudar a [[al-Hasan ben Sahl]] a portar els afers administratius del califat, i finalment el va substituir. Era poc honest i fàcilment subornable, i un notable golafre.
'''Àhmad ibn Abi-Khàlid al-Àhwal''' (? - 826/827) fou [[secretari]] del [[califa]] [[Al-Mamun (abbàssida)|Al-Mamun]]. Era d'origen [[sirià]]. Va tenir contactes amb els [[barmàquides]] i va entrar després al servei de [[Fadl ben Sahl]]. Segurament ja el va obtenir alguns ''[[diwan]]s'' (ministeris) a [[Merv]], al [[Khurasan]], abans de la presa de Bagdad el [[813]]. Després va ajudar a [[al-Hasan ben Sahl|Al-Hàssan ibn Sahl]] a portar els afers administratius del califat, i finalment el va substituir. Era poc honest i fàcilment subornable, i un notable golafre.


Va fer nomenar el [[821]] al prefecte de Bagdad, [[Tahir ben al-Husayn]], com a governador del [[Khurasan]] en lloc de Ghassan ben Abbad, però Tahir es va fer independent el [[822]]. Llavors al-Mamun va enviar a Ahmad al Khurasan, ja que era el garant de la fidelitat del rebel; Ahmad va demanar un ajornament de l'orde durant 24 hores i en aquestes va arribar la noticia de la mort de Tahir, el que fa sospitar que el va fer matar. Llavors Ahmad va fer nomenar governador al fill del difunt, Talha ben Tahir, però al-Mamun el va enviar al Khurasan per vigilar al nou governador. En la seva estada a Khurasan, gaudint de poders militars, va fer una expedició a la [[Transoxiana]] i va conquerir [[Ushurusana]].
Va fer nomenar el [[821]] al prefecte de Bagdad, [[Tàhir ibn al-Hussayn]], com a governador del [[Khurasan]] en lloc de [[Ghassan ibn Abbad]], però Tàhir es va fer independent el [[822]]. Llavors Al-Mamun va enviar a Àhmad al Khurasan, ja que era el garant de la fidelitat del rebel; Àhmad va demanar un ajornament de l'orde durant 24 hores i en aquestes va arribar la noticia de la mort de Tahir, el que fa sospitar que el va fer matar. Llavors Ahmad va fer nomenar governador al fill del difunt, [[Talha ibn Tàhir]], però Al-Mamun el va enviar al Khurasan per vigilar al nou governador. En la seva estada a Khurasan, gaudint de poders militars, va fer una expedició a la [[Transoxiana]] i va conquerir [[Ushurusana]].


Més tard va obtenir el perdó per l'oncle del califa, [[Ibrahim ben al-Mahdi]], que havia aspirat al tron i vivia clandestinament. Va morir el [[826]]/[[827]] i no consta que exercís oficialment el càrrec de ''wazir'' que si que tenia de fet.
Més tard va obtenir el perdó per l'oncle del califa, [[Ibrahim ben al-Mahdi|Ibrahim ibn al-Mahdí]], que havia aspirat al tron i vivia clandestinament. Va morir el [[826]]/[[827]] i no consta que exercís oficialment el càrrec de ''[[wazir]]'' que si que tenia de fet.




{{ORDENA:Abi Khalid, Ahmad}}
{{ORDENA:Ahmad Ibn Abi-Khalid}}
[[Categoria:Visirs abbàssides]]
[[Categoria:Visirs abbàssides]]

Revisió del 11:55, 30 nov 2010

Àhmad ibn Abi-Khàlid al-Àhwal (? - 826/827) fou secretari del califa Al-Mamun. Era d'origen sirià. Va tenir contactes amb els barmàquides i va entrar després al servei de Fadl ben Sahl. Segurament ja el va obtenir alguns diwans (ministeris) a Merv, al Khurasan, abans de la presa de Bagdad el 813. Després va ajudar a Al-Hàssan ibn Sahl a portar els afers administratius del califat, i finalment el va substituir. Era poc honest i fàcilment subornable, i un notable golafre.

Va fer nomenar el 821 al prefecte de Bagdad, Tàhir ibn al-Hussayn, com a governador del Khurasan en lloc de Ghassan ibn Abbad, però Tàhir es va fer independent el 822. Llavors Al-Mamun va enviar a Àhmad al Khurasan, ja que era el garant de la fidelitat del rebel; Àhmad va demanar un ajornament de l'orde durant 24 hores i en aquestes va arribar la noticia de la mort de Tahir, el que fa sospitar que el va fer matar. Llavors Ahmad va fer nomenar governador al fill del difunt, Talha ibn Tàhir, però Al-Mamun el va enviar al Khurasan per vigilar al nou governador. En la seva estada a Khurasan, gaudint de poders militars, va fer una expedició a la Transoxiana i va conquerir Ushurusana.

Més tard va obtenir el perdó per l'oncle del califa, Ibrahim ibn al-Mahdí, que havia aspirat al tron i vivia clandestinament. Va morir el 826/827 i no consta que exercís oficialment el càrrec de wazir que si que tenia de fet.