Ferran Casablancas i Planell: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 14: Línia 14:
[[Categoria:Grans inventors sabadellencs]]
[[Categoria:Grans inventors sabadellencs]]
[[Categoria:Grans inventors catalans]]
[[Categoria:Grans inventors catalans]]
[[Categoria:Pioners sabadellencs]]

Revisió del 02:20, 9 des 2010

Ferran Casablancas i Planell (Sabadell 1874 - Barcelona 1960) fou un empresari català. Treballà a la fàbrica del seu pare des dels 14 anys. Investigà els problemes de la filatura de fibres tèxtils i el 1913 inventà un dispositiu per a la filatura del cotó de grans estiratges, sistema que revolucionà la indústria cotonera perquè reduïa molt considerablement el temps i el cost de la filatura.

El presentà oficialment a l'Escola Industrial de Sabadell, fou patentat i des del 1925 fou adoptat per les principals fàbriques de tot el món. Posteriorment anà perfeccionant el mecanisme amb la creació de nous models que foren adoptats també universalment. Per explotar els seus invents creà diverses companyies, algunes a l'estranger. El 1915 creà l'empresa Filatures Casablancas, que, després de la forçada interrupció provocada per la Primera GuerraMundial i la postguerra, esdevingué l'empresa matriu d'una multinacional. Fins al 1936, les patents Casablancas s'introduïren a França i Bèlgica (Louis Motte), Anglaterra (amb la Casablancas Hight Draft Co. Ltd. de Manchester, dirigida per Francesc Permanyer), la URSS i Xina (Claudi Portella), Estats Units (amb l'American Casablancas Co.), Mèxic (Martirià Mirabet i Eudald Franquesa), Brasil (Salvador Inglada), Japó, Turquia i Grècia. El grup serà dirigit des de Ginebra i Nova York pels seus fills Joan i Ferran.

Políticament, milità a la Lliga Regionalista i del 1926 al 1960 fou president del Banc Sabadell. També impulsà la fundació de l'Associació de Filadors, la de la Mútua Sabadellenca d'Accidents de Treball, i promogué la portada d'aigua a Sabadell (1920 i 1949-51). Fomentà i protegí la creació del Museu de Sabadell. El 1941 l'Institut Tèxtil de Manchester el nomenà Soci d'Honor i esdevingué així el primer inventor estranger que rebia aquesta distinció. El 1945 la Caixa d'Estalvis de Sabadell li atorgà el Premi de ciutadania i el 1955 l'Ajuntament de Sabadell el proclamà Fill Predilecte de la Ciutat. Fou condecorat amb la Gran Creu al Mèrit Civil i rebé la medalla d'or de la diputació de Barcelona.

El seu nét John Casablancas va fundar l'empresa Elite Model Management. I el seu besnét, Julian Casablancas, és el vocalista del grup The Strokes.

Referències