Binària eclipsant: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: eu:Izar bitar itzaltzaile
m Robot posa l'article correcte a l'anomenada
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Eclipsing binary star animation 2.gif|right|thumb|250px|Esquema de les estrelles binàries eclipsants mostranl la curva de llum observada.]]
[[Fitxer:Eclipsing binary star animation 2.gif|right|thumb|250px|Esquema de les estrelles binàries eclipsants mostranl la curva de llum observada.]]


Les estrelles '''binàries eclipsants''' són aquelles en què les seves òrbites estan alineades amb la nostra de tal manera que, periòdicament, una passa per davant de l'altra. Això comporta que s'observin disminucions regulars en la seva [[lluminositat]], la anomenada ''corba de llum''. Moltes vegades passen desapercebudes com a [[estrelles variables]]. Solen ser de període curt ja que l'única manera de detectar-les és observar una regularitat en les seves variacions de lluminositat.
Les estrelles '''binàries eclipsants''' són aquelles en què les seves òrbites estan alineades amb la nostra de tal manera que, periòdicament, una passa per davant de l'altra. Això comporta que s'observin disminucions regulars en la seva [[lluminositat]], l'anomenada ''corba de llum''. Moltes vegades passen desapercebudes com a [[estrelles variables]]. Solen ser de període curt ja que l'única manera de detectar-les és observar una regularitat en les seves variacions de lluminositat.





Revisió del 11:43, 19 des 2010

Esquema de les estrelles binàries eclipsants mostranl la curva de llum observada.

Les estrelles binàries eclipsants són aquelles en què les seves òrbites estan alineades amb la nostra de tal manera que, periòdicament, una passa per davant de l'altra. Això comporta que s'observin disminucions regulars en la seva lluminositat, l'anomenada corba de llum. Moltes vegades passen desapercebudes com a estrelles variables. Solen ser de període curt ja que l'única manera de detectar-les és observar una regularitat en les seves variacions de lluminositat.


Dades deduïbles: Es pot trobar el període de la seva òrbita i, per tant, deduir la seva massa. Es poden distingir els seus espectres en el moment del trànsit d'una sobre una altra. Encara que no sempre és així ja que moltes vegades el trànsit d'un dels astres no oculta completament al de darrere. En qualsevol cas es pot arribar a amidar amb bastant fiabilitat l'espectre de cada estrella tenint en compte quines línies espectrals disminuïxen en cada pas.