Diferència entre revisions de la pàgina «Sinergia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
25 bytes afegits ,  fa 9 anys
m
cap resum d'edició
(He eliminat els accents de sinèrgia, ja que al diccionari he vist que s'escriu sense accent. (www.enciclopedia.cat ; http://dlc.iec.cat))
m
La '''sinergia''' esés la integració d'elements que fa com a resultat quelcom més gran que la simple suma d'aquests elements, és a dir, quan dos o més elements s'uneixen sinèrgicament creen un resultat que aprofita i maximitza les qualitats de cadascun dels elements.
 
PodemEs pot dir que la paraula sinergia prové del Grecgrec i la seva traducció literal seria la de cooperació, no obstant això, es refereix a l'acció de dos (o més) causes l'efecte de les quals és superior a la suma dels efectes individuals. LaEs trobemtroba també en [[biologia]], quan es refereix al concurs actiu i concertat d'uns quantspocs òrgans per a realitzar una funció.
 
"Pot ser que no siguem tan bons atletes com ells, però lluitem com a equip. Saltar més alt i córrer més ràpid no és el que sempre et fa guanyar. Aquest és un esport d'equip, no tennis." <ref>Theodoros Papaloukas, ''Diari Clarín'', Dissabte 2 de setembre dedel 2006.</ref> Comentà Theodoros Papaloukas, jugador de [[bàsquet]] de la selecció nacional de [[Grècia]], referint-se a la victòria del seu equip davant la selecció dels [[Estats Units]] en una de les semifinals del [[Campionat mundial de 2006|Japó 2006]] i explica senzillament el concepte de sinergia.
 
== La sinergia en la teoria general de sistemes ==
 
La paraula augmenta la seva importanciaimportància gràcies a la teoria general de sistemes que fou desenvolupada per [[Ludwig von Bertalanffy]]. Relacionada amb la [[teoria de sistemes]], la manera més senzilla per a explicar el terme sinergia és examinant un [[objecte]] o entitat tangible o intangible i si alen analitzar una de les parts aïlladament aquesta part no dóna una explicació relacionada amb les característiques o la [[conducta]] d'aquest llavors s'està parlant d'un objecte sinèrgic. Lligat a aquest concepte es troba un altre, el de ''recursivitat'', el qual ens senyala que un sistema sinèrgic està compost a la vegadaalhora de subsistemes que també són sinèrgics.
 
== Requisits de la sinergia ==
 
'''La sinergia''', per tant, té com a pre requisit la integració i aquesta ha de ser avantcedida per l'afinitat de les parts, car la integració només és posible si existeix afinitat. En conseqüència, el desenvolupament d'una societat pot ser mitjà en funció de la sinergia existent. Les societats en creixement són altament sinèrgiques, car existeix afinitat entre les seves parts. L'ingredient fonamental de la sinergia és, per tant, l'afinitat i la seva contrapartida, l'odi. Sinergia i entropia són, per tant, oposats, el primer, unió d'energiaenergi;, el segon:, destrucció i dissipació d'energia. Val definir en aquest punt l'entropia com el grau d'aleatorietat d'un sistema, el qual determina el seu ordre o existència anàrquica.
 
 
Exemples de sinergia:
 
* [[Rellotge]]: Si tenim en compte cadascun dels seus components minuters, segoners o el seu mecanisme, cap d'aquests per separat ens podrà indicar l'hora; però si les unims'uneixen i interrelacionems'interrelacionen segurament tindremes tindrà amb exactitud l'hora.
 
* Els avions: cadascuna de les parts de l'avió no poden volar per si mateixes, només si s'interrelacionen ho aconsegueixen.
 
* Una lletra sola és simplement això, una lletra sola; quan si es combina amb d'altres es forma una paraula, a la vegada el conjunt de paraules formen frases i aquestes frases a la seva vegada poden arribar a ser una obra mestra de literatura o poesia. Totes participen i en conjunt potencialitzen la seva capacitat.
 
== Referències ==
== Enllaços externs ==
{{viccionari}}
[http://sinergies.es sinergies.es] estil de treball basat amb sinergies entre professionals de la comunicació. unaUna estructura modular i flexible que permet crear equips de treballs temporals segons les necessitats del client. Aportant per cada projecte el millor professional que pot prestar el servei, tant per capacitat, com per aficions, gustos i afinitats amb el producte.
[[Categoria:Sociologia]]
[[Categoria:Biologia]]
42.654

modificacions

Menú de navegació