Fragància: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: « És important no confondre els següents conceptes: extracte brut, essència, fragància, aroma i perfum. Des d'un punt de vista de l'obtenció d'un producte ac...».
 
m + categoria
Línia 1: Línia 1:
Una '''fragància''' és un producte obtingut en aïllar l'essència pura dels [[compostos químics]] no interessants des d'un punt de vista [[olfacte|olfactiu]], cosa que s'anomena ''purificació''. No obstant això, no vol dir que la fragància sigui un [[producte]] pur, sinó més aviat una [[mescla]] homogènia que allibera una substància [[percepció|perceptible]] pel nostre [[aparell olfactiu]].


Un cop diverses fragàncies obtingudes mitjançant aquest procés són harmònicament barrejades i degudament diluïdes amb [[alcohol]] desnaturalitzat, aplicant fòrmules i proporcions que només uns pocs privilegiats coneixen, s'obté el [[perfum]].
És important no confondre els següents conceptes: extracte brut, essència, fragància, aroma i perfum.
Des d'un punt de vista de l'obtenció d'un producte acabat com ara un perfum , que com sabem s'utilitza per tal d'augmentar les sensacions olfactives i sentimentals a les nostres relacions socials, el material de partida s'extrau bé de la natura animal o vegetal o es sintetitza a partir de substàncies fòssils ( derivats del petroli). En el primer cas, l'extracció de la natura d'un brou que conté entre altres un producte d'interès olfactiu, esdevé en el que anomenem extracte brut. Com s'ha esmentat aquest extracte brut conté l'essència objete d'extracció. El problema és, que aquesta essència no està sola, forma part d'una complexa mescla de productes de la qual s'ha d'aïllar el compost d'interès.
Al procès que consisteix a aïllar l'essència pura dels compostos químics no interessants des d'un punt de vista olfactiu s'anomena purificació, el producte de la qual es coneix com a fragància. No obstant això, no vol dir que la fragància sigui un producte pur, sinó més aviat una mescla homogènia que allibera una substància perceptible pel nostre aparell olfactiu.


== Diferències entre fragància, aroma i perfum ==
Un cop diverses fragàncies obtingudes mitjançant aquest procés són harmònicament barrejades i degudament diluïdes amb alcohol desnaturalitzat, aplicant fòrmules i proporcions que només uns pocs privilegiats coneixen, s'obté el perfum.
És important no confondre els següents conceptes: extracte brut, essència, fragància, aroma i perfum. Des d'un punt de vista de l'obtenció d'un [[producte]] acabat com ara un perfum , que com sabem s'utilitza per tal d'augmentar les sensacions olfactives i sentimentals a les nostres relacions socials, el material de partida s'extrau bé de la natura [[animal]], [[vegetal]] o [[mineral]], en aquest darrer cas es sintetitza a partir de [[combustible fòssil|substàncies fòssils]], i en particular de derivats del [[petroli]]. En el primer cas, l'extracció de la natura d'un brou que conté entre altres un producte d'interès olfactiu, esdevé en el que anomenem ''extracte brut'', que conté l' ''essència'' objecte d'extracció.


El problema és que aquesta essència no està sola, forma part d'una complexa mescla de productes de la qual s'ha d'aïllar el compost d'interès. En purificar, aïllar, l'essència obtenim la fragància. El perfum es fa a partir de diverses fragàncies dissoltes en alcohol.
Anàlogament podem entendre el concepte d'aroma. Una aroma s'utilitza generalment en la indústria alimentària per fer més atractiu el menjar. Es tracta d'additius afegits en molt poques proporcions i inerts des d'un punt de vista toxicològic, que s'obtenen generalment de la natura. No obstant això, el seu procès d'obtenció passa per etapes semblants a les anteriorment esmentades, l'únic que canvia és l'aplicació final.


Anàlogament podem entendre el concepte d'[[aroma]]. Una aroma s'utilitza generalment en la [[indústria alimentària]] per fer més atractiu el menjar, donant [[gust]], [[color]] i de vegades [[olor]]. Es tracta d'[[additiu]]s afegits en molt poques proporcions i inerts des d'un punt de vista [[toxicitat|toxicològic]], que s'obtenen generalment de la [[natura]]. No obstant això, el seu procès d'obtenció passa per etapes semblants a les anteriorment esmentades, l'únic que canvia és l'aplicació final.


== Bibliografia ==
Fonts : COMMON FRAGRANCE AND FLAVOUR MATERIALS: PREPARATION PROPERTIES AND USES. HORST SURBURG, JOHANNES PANTEN. ISBN: 978-3-527-31315-0 ed wiley
* COMMON FRAGRANCE AND FLAVOUR MATERIALS: PREPARATION PROPERTIES AND USES. HORST SURBURG, JOHANNES PANTEN. ISBN: 978-3-527-31315-0 ed wiley

[[Categoria:Cosmètics]]

Revisió del 12:32, 22 des 2010

Una fragància és un producte obtingut en aïllar l'essència pura dels compostos químics no interessants des d'un punt de vista olfactiu, cosa que s'anomena purificació. No obstant això, no vol dir que la fragància sigui un producte pur, sinó més aviat una mescla homogènia que allibera una substància perceptible pel nostre aparell olfactiu.

Un cop diverses fragàncies obtingudes mitjançant aquest procés són harmònicament barrejades i degudament diluïdes amb alcohol desnaturalitzat, aplicant fòrmules i proporcions que només uns pocs privilegiats coneixen, s'obté el perfum.

Diferències entre fragància, aroma i perfum

És important no confondre els següents conceptes: extracte brut, essència, fragància, aroma i perfum. Des d'un punt de vista de l'obtenció d'un producte acabat com ara un perfum , que com sabem s'utilitza per tal d'augmentar les sensacions olfactives i sentimentals a les nostres relacions socials, el material de partida s'extrau bé de la natura animal, vegetal o mineral, en aquest darrer cas es sintetitza a partir de substàncies fòssils, i en particular de derivats del petroli. En el primer cas, l'extracció de la natura d'un brou que conté entre altres un producte d'interès olfactiu, esdevé en el que anomenem extracte brut, que conté l' essència objecte d'extracció.

El problema és que aquesta essència no està sola, forma part d'una complexa mescla de productes de la qual s'ha d'aïllar el compost d'interès. En purificar, aïllar, l'essència obtenim la fragància. El perfum es fa a partir de diverses fragàncies dissoltes en alcohol.

Anàlogament podem entendre el concepte d'aroma. Una aroma s'utilitza generalment en la indústria alimentària per fer més atractiu el menjar, donant gust, color i de vegades olor. Es tracta d'additius afegits en molt poques proporcions i inerts des d'un punt de vista toxicològic, que s'obtenen generalment de la natura. No obstant això, el seu procès d'obtenció passa per etapes semblants a les anteriorment esmentades, l'únic que canvia és l'aplicació final.

Bibliografia

  • COMMON FRAGRANCE AND FLAVOUR MATERIALS: PREPARATION PROPERTIES AND USES. HORST SURBURG, JOHANNES PANTEN. ISBN: 978-3-527-31315-0 ed wiley