Refinar: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «'''Refinar''' (també anomenat '''afinar''') és el procés de purificació de (1) substàncies o (2) formes. ...».
 
Cap resum de modificació
Línia 11: Línia 11:
Els tipus de materials que normalment es refinen:
Els tipus de materials que normalment es refinen:
* [[metall]]s - vegeu [[Refinació (metal·lurgia)]]
* [[metall]]s - vegeu [[Refinació (metal·lurgia)]]
* [[petroli]]
* [[petroli]] - vegeu [[Refinació del petroli]]
* [[silici]]
* [[silici]]
* [[sucre]]
* [[sucre]]
* [[Sal]]
* [[Sal]]
* [[Oli vegetal]]
* [[Oli vegetal]] - vegeu [[Refinació de l'oli]]


==Vegeu també==
==Vegeu també==

Revisió del 00:05, 27 des 2010

Refinar (també anomenat afinar) és el procés de purificació de (1) substàncies o (2) formes. El terme normalment es fa servir per a un recurs natural que gairebé està en una forma utilitzable, però que és més útil en la seva forma pura. Per exemple molts tipus de petroli natural funcionen en els motors millor si són refinats. Aquest terme és ampli, i pot incloure les transformacions més dràstiques com la reducció de la mena a metall en la refinació metal·lúrgica.

La refinació d'un líquid sovint s'acompleta per destil·lació o destil·lació fraccionada. El gastambé es pot refinar d'aquesta manera com també liquefactant-lo per refredament i/o compressió. Gasos i líquids també es poden refinar per extracció amb solvents amb un [[solvent] selectiu que separi la substància d'interès de les impureses indesitjades.

Molts sòlids poden ser refinats pel creixement de cristalls en una solució del material impur; l'estructura regular del cristall tendeix a afavorir el material desitjat i excloure'n altres tipus de partícules.

Les reaccions químiques sovint es fan servir per treure impureses de tipus particulars.

L'us de silici i altres semiconductors en electrònica és altament depenent d'un control precís de les impureses i s'han desenvolupat nombroses tècniques com la de zone refining.

Els tipus de materials que normalment es refinen:

Vegeu també