Motlle: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «{{MT}} thumb|<center> Model elaborat a [[escaiola amb un motlle bivalve.]] Un ''' motlle ''' és una peça, o...».
 
Línia 36: Línia 36:
* [http://artevalor.blogspot.com/2008/09/molde.html Motlle per etapes]
* [http://artevalor.blogspot.com/2008/09/molde.html Motlle per etapes]



[[Categoria: Tècniques d'art]]
[[Categoria: Metalurgia]]
[[Categoria:Metal·lúrgia]]
[[Categoria:Tècnica escultòrica]]


[[de:Model (Form)]]
[[de:Model (Form)]]

Revisió del 09:55, 31 des 2010

Model elaborat a escaiola amb un motlle bivalve.

Un motlle és una peça, o un conjunt de peces acoblades, interiorment buides però amb els detalls i empremtes en negatiu del futur sòlid que es desitja obtenir. Per acoblar perfectament les peces d'un motlle es recorre generalment a les claus, que són incisions en una cara i sortints en l'altra, quan ambdues s'uneixen prevenen el desajust.

Tècnica

En el seu interior s'aboca el material fluid o plàstic - metall fos, formigó, guix, resina, silicona etc. - Que quan es solidifica adquireix la forma del motlle que el conté. Un cop retirat el motlle, normalment, es procedeix a repassar la peça obtinguda, corregint les possibles imperfeccions en les zones d'acoblament, traient les restes dipositats en els orificis realitzats per introduir la matèria plàstica, i en els orificis de sortida del sobrant o respiradors .

S'empra profusament per obtenir peces modelades, tant en art-bustos, figures, columnes-com en construcció-balustres, revestiments-o en diversos processos industrials-objectes ceràmics, elaboració de barres de xocolata, etc.

En la indústria, al motlle on s'aboca el material fos se l'anomena matriu. En construcció, al motlle, amb el conjunt de peces auxiliars, se l'anomena encofrat.

Tipus de motlle

Hi ha motlles rígids i flexibles, els motlles depenen de la forma de la peça a seriar, determinat pel grau de complexitat dels detalls i la simetria d'aquesta, sent important facilitar l'desmotllar que ha de ser el més precís possible; hi ha motlles d'una peça, dues peces o fins a cinc o més si fos necessari.

Generalment, un motlle flexible (làtex) es munta amb un contra-motlle rígid o «mare» que subjecte la forma evitant la seva deformació (guix). L'avantatge dels motlles flexibles és permetre la seva desmotllar amb més delicadesa, procurant un millor resultat de la peça, a més, és més lleuger i durador.

Etapes de modelat i desemmotllament

Fitxer:Divisions molde.jpg
  1. Primer s'ha de pensar que la peça no quedi atrapada en el procés d'aplicar el motlle sobre la peça, sobretot si aquest motlle és rígid, com el cas del motlle de guix. A aquesta etapa se l'anomena "l'estudi de talls". El motlle que requereix de més creativitat és el ceràmic, per aplicar barbotina (argila líquida), perquè no es pot forçar el motlle en el procés de desemmotllament, cas contrari, es malmetrà la peça, a més, no pot fer el motlle amb làtex, perquè l'argila ha de cedir humitat al guix, que en estat sec és absorbent.
  2. Fixar les divisions, que poden ser d'argila, xapa galvanitzada, cel·luloide gruixut o massilla per a vidre (si la superfície és dura com el guix, perquè aquesta rellisca sobre l'argila ).
  3. Aplicar el motlle, que pot ser de làtex, cautxú, guix o xamota (argila refractària líquida). Cada especialitat té les seves dificultats, el guix s'ha d'aplicar amb latigueo i mesurar el grau d'enduriment del mateix, el cautxú només pot aplicar-se amb una màquina especial que pressiona el cautxú sobre una superfície rígida, el làtex ha de tenir una aplicació més acurada i no pot ser treballat quan aquest comença a gelar. L'avantatge d'aquest últim és que poden gravar fins als més mínims detalls, fins i tot una empremta digital.
  4. El contra motlle, s'usa per unir diverses parts petites del motlle.
  5. El desemmotllament, o procés de retirar les parts que van capturar el model creat per l'artista.
  6. La neteja del motlle, per treure tot escletxa o sobrant del motlle, i aplicar alguna substància per perquè aquest motlle no s'enganxi amb el treball final. Si el buidatge és de guix, se li afegeix detergent, sabó líquid o cera de pis, si el buidatge és de resina se li aplica cera desmotllant o desmotllant líquid, si és per al bronze, s'ha de fer un buidatge previ de cera, per treure el motlle final, a aquest mètode se li crida "a la cera perduda"

Els motlles poden ser utilitzats per a fer treballs únics o peces seriades, com és el cas de la joieria o la indústria seriada de joguines i altres articles d'ús quotidià. Pot ser emprat en la indústria i les arts.

També se solen considerar motlles els troquels per estampar monedes o culleres, però el nom més correcte per a aquests motlles és el de matriu.

Vegeu també

Enllaços externs