Santa Maria de la Tossa de Montbui: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot posa l'article correcte a l'església
→‎Bibliografia: commons i GEC
Línia 65: Línia 65:
{{citar web |url=http://www.mariateresafiga.cat/index-esglesies.html |títol=Ermita de Santa Maria |consulta=24 desembre 2009 |cognom=Figa |nom=Maria Teresa |obra=Esglésies de Catalunya |data=28 octubre 2008}}
{{citar web |url=http://www.mariateresafiga.cat/index-esglesies.html |títol=Ermita de Santa Maria |consulta=24 desembre 2009 |cognom=Figa |nom=Maria Teresa |obra=Esglésies de Catalunya |data=28 octubre 2008}}


== Enllaços externs ==
{{citar web |url=http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0059253&BATE=Santa%20Maria%20de%20la%20Tossa |títol=Santa Maria de la Tossa |consulta=24 desembre 2009 |obra=L'Enciclopèdia |lloc=Barcelona |editor=Enciclopèdia Catalana, SAU}}
{{commonscat|Santa Maria de la Tossa}}
* {{GEC|0059253}}


[[Categoria:Esglésies de l'Anoia]]
[[Categoria:Esglésies de l'Anoia]]

Revisió del 17:52, 31 des 2010

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Maria de la Tossa de Montbui
Imatge
Vista dels absis de l'església
EpònimVerge Maria Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Part deCastell de Montbui Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita972
Construcció960 - 
Data de dissolució o abolició1034
Característiques
Estil arquitectònicPreromànic
Altitud609 m
Localització geogràfica
ComarcaAnoia
 Santa Margarida de Montbui
LocalitzacióTossa de Montbui
Map
 41° 34′ N, 1° 35′ E / 41.56°N,1.58°E / 41.56; 1.58
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC6028 Modifica el valor a Wikidata
Conservació i restauració
segle XVI Remodelació de la porta
Construcció del campanar i la sagristia
1954-1964 Restauració
Activitat
CategoriaEsglésia
DiòcesiVic, arxiprestat Anoia-Segarra

Santa Maria de la Tossa de Montbui és una església preromànica construïda a finals del segle X situada al recinte del castell de Montbui a la Tossa, una muntanya del terme municipal de Santa Margarida de Montbui.

Història

El terme del castell de Montbui ja és citat des de l'any 936, amb els primers períodes de repoblament a la frontera entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova.

L'església de la Tossa no va ser citada fins a l'època del bisbe Fruià, quan el comte Borrel II atorgà el terme de Montbui al bisbat de Vic. El bisbe va promoure la construcció del castell i de l'església que s'inicia el 960, però les incursions sarraïnes i unes fortes sequeres de finals del segle X van interrompre la construcció, que quedà abandonada.

A inicis del segle XI el bisbe Oliba cedeix les terres i l'obligació de repoblament al levita Guillem de Mediona, qui reprèn les obres de l'església i restaura el castell. L'església va ser finalitzada l'any 1034 i posteriorment consagrada el 1035 pel mateix bisbe Oliba.

Durant aquest període l'església consta com a parroquial, i queden com a sufragànies seves les esglésies de Santa Coloma (actualment Santa Margarida) i Sant Pere (actualment Santa Anna del Saió). L'any 1614 l'església de Santa Coloma, al poble de Montbui, va ser enderrocada i es va edificar un nou temple parroquial, Santa Margarida. Des d'aquell moment l'església de Santa Maria de la Tossa va passar a ser sufragània de l'església de Santa Margarida fins al 1828, quan va ser declarada com a santuari.

Entre 1954 i 1964 l'església va ser restaurada, i el 1955 es creà el Patronat de la Muntanya de la Tossa, que s'encarregà de mantenir el conjunt.

Arquitectura

El campanar d'espadanya.

L'església és de planta basilical formada per tres naus acabades a llevant amb tres absis semicirculars. Les voltes són irregulars i oscil·len des de l'arc escarser fins a l'arc ultrapassat, amb un arc de mig punt a la zona intermèdia. La coberta és de doble vessant acabada amb llosa de pedra.

La capçalera de les naus està tancada per tres absis semicirculars posteriors de decoració llombarda. En la seva cara exterior cada absis està decorat amb un fris de dobles arcuacions cegues entre lesenes, aquestes són dobles en tots els compartiments, excepte en l'espai central on són triples.

La separació entre les naus es realitza mitjançant sis arcades, quatre perfilades amb arcs de mig punt recolzades sobre columnes de base circular. Les altres dues es resolen amb arcs de ferradura, que assenten sobre pilars quadrangulars.

L'edifici conserva una finestra en creu a la façana de oest. També n'hi ha nou de doble esqueixada acabades en arc de mig punt: quadre al mur sud, dues al mur nord i una central a cada absis.

L'església ha sofert diverses actuacions al llarg dels segles. La porta d'accés va ser reformada al segle XVI, així mateix es va edificar el campanar de paret de la façana de ponent composat per dues obertures, i la sagristia situada al mur de migdia.

L'altar és presidit per una imatge romànica de Mare de Déu de Gràcia que data del segle XIII.

Bibliografia

Victori i Aguilera, Francsec. La Tossa de Montbui: història i llegenda. Igualada: CECI - Patronat de la Tossa de Montbui, 1974. 

Puigferrat i Oliva, Carles; Junyent i Maydeu, Francesc. «Santa Maria de la Tossa de Montbui». A: Pladevall i Font, Antoni. Catalunya romànica. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1992 (reimpr. 2004), pàg. 508-511. ISBN 848519456X. 

Figa, Maria Teresa. «Ermita de Santa Maria». Esglésies de Catalunya, 28-10-2008. [Consulta: 24 desembre 2009].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Maria de la Tossa de Montbui