Diferència entre revisions de la pàgina «Servomecanisme»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Sense canvi de mida ,  fa 10 anys
cap resum d'edició
(Pàgina nova, amb el contingut: « Un ''' servomecanisme ''' és un sistema format de parts mecàniques i electròniques que de vegades són usades en robot s, amb part mòbil o fixa. Pot est...».)
 
 
Un ''' servomecanisme ''' és un sistema format de parts mecàniques i electròniques que de vegades són usades en [[robot]] s, amb part mòbil o fixa. Pot estar format també de parts pneumàtiques, hidràuliques i controlat amb precisió. Exemples: '' braç robot, mecanisme de frens automotor, '' etc.
 
Ja des de la segona meitat del segle XIX els enginyers van inventar màquines capaces de regular la seva activitat per si mateixes; anomenem servomecanismes a aquestesaquests màquinessistemes. Es tracta de dispositius capaços de captar informació del medi i de modificar els seus estats en funció de les circumstàncies i regular la seva activitat de cara a la consecució d'una meta.
A partir de 1948, Wiener, el fundador de la cibernètica, va mostrar que les categories mecanicistes tradicionals, en particular, la causalitat lineal, no servien per a entendre el comportament d'aquests sistemes. Els servomecanismes mostren un comportament teleològic i una estructura causal circular, com en el cas del sistema format per un termòstat i una font de calor.
 
Un error típic és confondre un servomecanisme amb un servomotor, encara que les parts que formen un servomotor són mecanismes. En altres paraules, un servomotor és un motor especial al qualques s'hi ha afegit un sistema de control (targeta electrònica), un potenciòmetre i un conjunt d'engranatges, que no permeten que el motor giri 360 graus, només aproximadament 180. Els servomotors són comunament usats en modelisme com avions, vaixells, helicòpters i trens per a controlar de manera eficaç els sistemes motors i els de direcció.
 
[[Categoria: Tecnologia]]
149.828

modificacions

Menú de navegació