Paleis op de Dam: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ro:Paleis op de Dam
Línia 33: Línia 33:
[[ru:Королевский дворец (Амстердам)]]
[[ru:Королевский дворец (Амстердам)]]
[[tr:Amsterdam Kraliyet Sarayı]]
[[tr:Amsterdam Kraliyet Sarayı]]
[[uk:Королівський палац (Амстердам)]]
[[vi:Cung điện Hoàng gia Amsterdam]]
[[vi:Cung điện Hoàng gia Amsterdam]]
[[zh:阿姆斯特丹王宫]]
[[zh:阿姆斯特丹王宫]]

Revisió del 00:29, 7 gen 2011

Façana del Paleis op de Dam

El Paleis op de Dam (en neerlandès : «palau vora el Dam») és un palau reial que es troba a la plaça Dam d'Amsterdam (Països Baixos). També es coneix pel nom de Koninklijk Paleis te Amsterdam (Palau Reial d'Amsterdam).

Fou construït entre 1648 i 1665 per l'arquitecte Jacob van Campen com a edifici de l'ajuntament d'Amsterdam i va començar-se a usar com a palau reial en 1808. L'estil emprat és classicista, habitual en els Països Baixos de l'època.

La Burgerzaal, al Palau.

En el moment de la seva construcció va ser l'edifici administratiu més gran d'Europa, considerat com un símbol de la puixança de la ciutat i les Províncies Unides. Els habitants d'Amsterdam el qualificaren com la "vuitena meravella del món".

El 1808, Lluís Bonaparte, rei d'Holanda, escollí Amsterdam com a seu de la cort, després d'haver estat a L'Haia i Utrecht. Va fer modificacions al palau municipal. Malgrat això, el rei no l'habità i el va destinar a seu del museu reial, el Rijksmuseum.

El 1810, amb l'annexió d'Holanda a França, serví com a residència del governador general d'Holanda. El 1813, expulsats els francesos, tornà a ser la seu de l'ajuntament d'Amsterdam, però Guillem I dels Països Baixos el tornà a convertir en palau el 1815.

Actualment, els reis el fan servir per a actes i recepcions oficials a la ciutat, ja que habitualment resideixen a L'Haia.

Enllaços externs

Plantilla:Enllaç AB