Diferència entre revisions de la pàgina «Història de Barcelona»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
cap resum d'edició
m
m
Des de 1333, primer any de fam a causa d'unes males collites, es van succeir els desastres: el 1348 la [[pesta negra]] va assolar la ciutat, reapareixent de forma cíclica fins a finals del segle XV: 1363, 1371, 1396, 1410, 1429, 1439, 1448, 1466, 1476, 1483, 1494 i 1497. En un segle i mig, la població es va reduir en uns 10.000 habitants. Per afegir llenya al foc, el 2 de febrer de 1428 la [[Terratrèmol de Catalunya de 1428|ciutat va patir un terratrèmol]], que va deixar un saldo de 22 morts, a part de danys materials importants.
 
Des de finals del segle XIV i al llarg del segle XV València havia sofert una [[Segle d'or valencià|''"eclosió"'']] que va desplaçar el focus cultural de Barcelona cap a València.<ref name="Historia">Historia de España del Marqués de Lozoya</ref> A més a més, el rei [[Alfons el Magnànim]] va traslladar la cort a Nàpols, iniciant una política imperial, que va fer girar el focus cap a Itàlia. Aquest focus continuaria fins el segle XVI quan [[Ramon Folc de Cardona-Anglesola|Ramon Folch de Cardona]] funda la primera [[Acadèmia de Ciències]] (laica) del món (desprèsdesprés de la del Vaticà).<ref>Enciclopedia Espasa (1934)</ref> Aquests fets i l'arribada dels [[Borja]] al [[papa]]t van accentuar aquest declivi de Barcelona en favor de València i Nàpols.<ref name="Historia"/>
 
Es van succeir les revoltes populars, propiciant la creació de dues faccions enfrontades: la [[La Biga i la Busca|Biga]], grup lligat a la [[oligarquia]] noble i eclesiàstica, i la [[La Biga i la Busca|Busca]], estament de les classes populars, mercaders i artesans. L'any 1453 la Busca va accedir al govern municipal, propulsant una sèrie de reformes com la [[Democràcia|democratització]] del govern municipal, la devaluació de la moneda i el proteccionisme comercial. Després de set anys de govern, la Biga, recolzada per la Generalitat, va reprendre el poder municipal, iniciant una política revengista que va comportar l'execució de diversos dirigents de la Busca.
438

modificacions

Menú de navegació