Diferència entre revisions de la pàgina «Integral curvilínia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
retoc
m (retoc)
En [[matemàtiques]], una '''integral curvilínia''' (de vegades anomenada '''integral de camí''') és una [[integral]] on la [[funció (matemàtiques)|funció]] a integrar cal avaluar-la al llarg d'una [[corba]]. En el cas d'una corba tancada s'anomena també '''integral de contorn'''.
 
La funció a integrar pot ser un [[camp escalar]] o un [[camp vectorial]]. El valor de la integral curvilínia és la suma dels valors del camp a tots els punts de la corba, ponderats per alguna funció escalar de la corba (normalment la [[longitud del arc]] o, pel cas d'un camp vectorial, el [[producte escalar]] del vector dels camp a cada punt de la corba per un vector [[vector diferencial]] de la corba.
Aquesta ponderació (i el fet que la corba sigui a l'espai) distingeix la integral curvilínia de les simples integrals definides en un [[interval (matemàtiques)|interval]]. Moltes fórmules senzilles de la física (la del [[treball físic|treball mecànic per exemple]], <math>W=\vec F\cdot\vec d</math>) tenen expressions contínues anàlogues en termes de integrals curvilínies (<math>W=\int_C \vec F\cdot d\vec s</math>). La integral curvilínea determina el treball fet sobre un objecte que es mou, per exemple, en un camp elèctric o gravitacional.
 
94.764

modificacions

Menú de navegació