Gallina valenciana de Xulilla: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Es retira la imatge Gallina_xulilla.JPG perquè l'administrador Yann l'ha esborrada de Commons pel següent motiu: Copyright violation.
Cap resum de modificació
Línia 36: Línia 36:
[[Categoria:Races domèstiques valencianes|Gallina valenciana de Xulilla]]
[[Categoria:Races domèstiques valencianes|Gallina valenciana de Xulilla]]
[[Categoria:País Valencià]]
[[Categoria:País Valencià]]
[[Categoria:Gallus]]

Revisió del 02:15, 22 gen 2011

La Gallina valenciana de Xulilla és una de els races de gallines autòctones del País Valencià.

Introducció

El nom de la raça ve donat per la localitat de Xulilla, de la qual procedeix. Aquesta localitat se situa en la comarca dels Serrans, de manera que també és coneguda com "gallina dels Serrans". Ja des de principis del segle XX hi ha registres bibliogràfics que esmenten les gallines "valencianes gires" de tipus Mediterrani, de la que descendeix.

La raça valenciana de Xulilla figura en el Grup de Races Autòctones en Perill d'Extinció.

Característiques de la raça

Característiques del gall

Posseeixen cap mitjanament gran, allargat i ample. Amb ulls vius, ben posicionats i de color mel i ataronjat predominantment. Bec llarg, fort i corbat, de color negre i amb variacions de color ivori. La cresta és de color roig, de grans dimensions, simple i amb 5-6 dents. Barbetes llargues i ovalades i de color roig viu. Orelles de color blanc amb tints rojos fins a un màxim d'un terç del total i de forma ovalada. La cara és de color roig viu i troncocònica sense discontinuïtat amb el pit i tronc per la densitat del plomatge. El pit és negre amb pits poc desenvolupats. Dors ample amb lleugera inclinació cap a la cua. L'abdomen és lleuger. Ales ben plegades, enganxades al cos i de gran envergadura. Cua llarga i àmplia, amb un angle de 120 º respecte al cos i amb falçs ben corbat. Cuixes ben musculades i tarsos de longitud mitjana, pissarrosos i nets de plomes. Potes amb quatre dits, forts i rectes i esperó molt desenvolupat. Animals girs amb plomatge negre de reflexos metàl.lics i esclavina, dors d'ales i serrells típics del color. El pes mitjà d'un gall adult és de 2,8 kg.

Característiques de la gallina

S'assembla al gall tenint en compte les diferències sexuals. Més menuda que el mascle i de perfil aguilenc. Barbetes roges, arrodonides i xicotetes. Orelles de mida menuda, arrodonides, de color blanc amb tints rojos fins a un màxim d'un terç del total. Cara de color roig viu i coll esvelt. Pit de color negre, poc desenvolupat. Dors recte formant un angle de 90 º respecte a la cua. Abdomen ample i més profund cap a la claveguera. Ales ben desenvolupades i plegades, són capaços de volar. Cua recta de grans dimensions respecte al cos. Cuixes ben musculades. Tarsos fins i mitjans, nets de plomes i de tons pissarra. Potes amb quatre dits fins i rectes. Predomina en el plomatge el negre amb reflexos metàl.lics, amb tons típics del gir en esclavina i coll. El pes mitjà d'una gallina adulta d'aquesta raça és de 2,1 kg.

Distribució geogràfica

Es correspon amb diferents comarques de les tres províncies valencianes, així com amb zones limítrofes de la província de Conca i, en menor mesura, amb les de Guadalajara i Terol.

Característiques productives i sistemes d'explotació

La seua cria té lloc, fonamentalment, en corral, per a l'aprofitament de la posta. Els ous són de color blanc amb matisos rosats i un pes mitjà de 58 gr. El valor de posada anual se situa en 150 ous / gallina / any.

Enllaços