Espionatge: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot afegeix: is:Njósnir
m r2.7.1) (Robot afegeix: be-x-old:Шпіянаж
Línia 23: Línia 23:
[[ar:تجسس]]
[[ar:تجسس]]
[[ast:Espionax]]
[[ast:Espionax]]
[[be-x-old:Шпіянаж]]
[[bg:Шпионаж]]
[[bg:Шпионаж]]
[[bo:ཉུལ་ཞིབ་པ།]]
[[bo:ཉུལ་ཞིབ་པ།]]

Revisió del 21:32, 24 gen 2011

L'espionatge és la pràctica i el conjunt de tècniques associades a l'obtenció d'informació confidencial.

Tècniques d'espionatge

Les tècniques comunes de l'espionatge han estat històricament la infiltració, el suborn i el xantatge.

  • La infiltració consisteix en la utilització d'una persona, denominada talp, la comesa bàsica del qual és guanyar-se la confiança d'aquells que posseïxen la informació per a tenir accés a la mateixa.
  • El suborn és la compra de la informació amb diners o altres mitjans, encara que també s'ha utilitzat la coacció per a obtenir-la, tècnica que es denomina xantatge generalment mitjançant l'obtenció d'informació de caràcter personal sobre la víctima, que no desitja que es faci pública.

Amb el desenvolupament de les noves tecnologies, han aparegut tècniques que permeten obtenir informació objectiva com fotografies, converses, etc. sense intervenció humana. Així, existeix una indústria destinada a facilitar sofisticats mitjans tecnològics, des de satèl·lits espia fins a microcàmeres, tant per a l'espionatge com per a la protecció de la informació.

Espionatge Industrial

L'espionatge industrial és l'obtenció il·lícita d'informació relativa a la investigació, desenvolupament i fabricació de prototips, mitjançant les quals les empreses pretenen avançar-se als seus competidors en la posada al mercat d'un producte nou.

La creixent reducció dels terminis transcorreguts entre la idea nova i la posada en el mercat del producte, així com la cada dia major obsolescència dels productes de les noves tecnologies, fan que aquests sectors industrials siguin el brou de cultiu ideal per a aquest tipus d'activitats il·lícites. Igualment, amb l'aparició dels nous mitjans de transmissió de la informació, del que internet és el màxim exponent, prenen importància les tècniques per a codificar la informació, no només tècnica sinó fins i tot privada, que impedeixin que un tercer que intercepti el missatge sigui capaç d'interpretar-lo.

Vegeu també