Diferència entre revisions de la pàgina «Governador civil»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
m (claudàtor mal posat, faltes)
ElEls '''Governadorgovernadors Civilcivils''' foueren l'autoritatles políticaautoritats apolítiques lesdesignades pel [[província|provínciesgovern d'Espanya]], que exercien el control màxim d'aquest a les [[províncies d'Espanya]] a partir de la seva creació per [[Francisco Javier de Burgos y del Olmo|Javier de Burgos]] en [[1833]]. Té els seus antecedents en la figura dels [[Cap Políticpolític|Capscaps Políticspolítics]] com màxima autoritat provincial creat en l'article 324 de la [[Constitució Espanyola de 1812]], influïts per la figura dels prefectes francesos. Aquest càrrec va ser derogat per [[Ferran VII d'Espanya]] en 1814, i reestablert durant el [[Trienni Liberal]] de 1820 a 1823.
 
Va ser creat per un [[Reial Decret]] del [[23 d'octubre]] de [[1833]] que s'establixestablia la figura de subdelegat de foment, les funcions del qual versaven sobre agricultura, indústria i comerç, mineria, ajuntaments, policia general, instrucció pública, societats econòmiques, hospitals i establiments benèfics, presons, germanors i confraries, biblioteques, museus, teatres i espectacles, caça, pesca, prevencions generals, camins, canals, etc. L'estructura administrativa era el subdelegat, un secretari, un oficial de primera i altre de segona, dues de tercera i altres dos de quarta i un porter.
 
El 1847 en el Reial decret del 29 de setembre se li torna a anomenar '''Governadorgovernador Civilcivil''' que és la que s'ha mantingut fins a [[1997]] quan es va crear la figura de [[delegat del govern]] a la [[Comunitatcomunitat Autònomaautònoma]]. Al llarg d'aquests anys s'han produït diverses modificacions legals que afectaven a les responsabilitats del càrrec. Així en elun Reial decretDecret del 14 d'agost de 1893 en el que se suprimien les seccions de foment. En 1925 les seves funcions estaven establertes en l'Administració[[administració Locallocal]] i l'Estatutestatut Provincialprovincial. Durant la [[Segona República]] i la [[Generalitat de Catalunya]] (1931-1939), els governs civils a Catalunya foren suprimits, però foren restablerts de nou en quedar dissolt el règim autonòmic arran del desenllaç de la [[Guerra Civil Espanyola]].
 
Després de la guerra es van ampliar les seves funcions: fiscalització dels acords de les corporacions locals , dels pressupostos municipals (examen i liquidació) autorització d'espectacles públics, establiment dels plans d'obres i serveis , autoritzar o denegar llicències d'establiments sobre activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, etc. El 10 d'octubre de 1958 se'ls va dotar d'un estatut propi, atorgant-li al càrrec la màxima autoritat de la província. Des de 1981 moltes de les seves funcions foren assumides per les Comunitats Autònomes. El 25 d'abril de 1997 desapareix per a convertir-se en Subdelegatsubdelegat del Govern depenent del Delegatdelegat del Govern en la Comunitat Autònoma.
 
== Enllaços externs ==
* [http://www.juntadeandalucia.es/cultura/aga/Cenfocoa/DetalleFondo.jsp?id=387 Arxiu General d'Andalusia. Història institucional del Governador Civil]
* [http://hispanianova.rediris.es/7/articulos/7a008.pdf Joan SERRALLONGA I URQUIDI, ''El aparato provincial durante la Segunda República. Los gobernadores civiles, 1931-1939'']
* [http://cultura.gencat.net/anc/FitxaFons.asp?Codi_Arxiu=1&Nom_Arxiu=Arxiu+Nacional+de+Catalunya&Avs=N&NRegistre=141&CodiFons=216 Els governadors civils] a l'[[Arxiu Nacional de Catalunya]].
 
[[Categoria:InstitucionsGovern d'Espanya]]
 
[[es:Gobernador Civil]]
222.539

modificacions

Menú de navegació