Ràtio de tresoreria: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 47: Línia 47:


[[Categoria:Finances]]
[[Categoria:Finances]]
[[Categoria:Comptabilitat]]



[[de:Acid Test Ratio]]
[[de:Acid Test Ratio]]

Revisió del 16:11, 3 feb 2011

La Ràtio de Tresoreria (acrònim: Rt; en anglès: Acid test Ratio) és una ràtio financera que intenta mesurar quina és la capacitat d'una empresa per a retornar els seus deutes a curt termini, amb els actius disponibles a curt termini. Aquesta ràtio s'utilitza per estimar la liquiditat d'una empresa i per tant, la capacitat que aquesta té per poder fer front a les obligacions i deutes a curt termini.

Càlcul

S'exclouen del numerador les existències, doncs es parteix del supòsit que l'empersa no aconsegueix vendre les seves existències -que són la part menys líquida i és molt més difícil convertir en diners (realitzable)- a curt termini. A l'Estat Espanyol és del 0,8, així doncs, per cada 100€ de deutes a curt termini, l'empresa disposa 80€ en actius fàcilment convertibles en tresoreria per fer-hi front. Ens mostra una imatge més precisa de la liquiditat de l'empresa ja que elimina l'actiu circulant de la partida d'existències. La seva fórmula és la següent:

Nom de la ràtio Fórmula Fórmula equivalent Valor òptim orientatiu
Tresoreria No s'ha pogut entendre (MathML amb SVG o PNG alternatiu (recomanat per a navegadors moderns i eines d'accessibilitat): Resposta invàlida («Math extension cannot connect to Restbase.») del servidor «http://localhost:6011/ca.wikipedia.org/v1/»:): {\displaystyle \frac{(Actiu\ corrent\ -\ Existencies)}{Passiu\ corrent}} 0,8 - 1,2
Ràtio financera Fórmula Descripció "Òptim" Criteri
Ràtio de tresoreria
Rt=(C+B+Acc+De+DxC)/PC


Rt = (AC − E) / PC

Rt = [Disponible:(Caixa+Bancs+Accions) + Realitzable:(Deutors+Dcts.per Cobrar)] / Passiu corrent

Rt = (Actiu corrent - Existències) / Passiu corrent

0,8<RC<1,2

RA < 0,8: perill de suspensió de pagaments.
RA > 1,2: hi ha excés de liquidesa ociosa; no es maximitza la Rendibilitat econòmica.