Muhàmmad al-Bàqir: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «'''Abu Jafar Muhàmmad al-Bàqir ibn Alí Zayn al-Abidín''' (Medina 16 de desembre del 676 o 10 de maig de 677-entre 732 i 735) fou el cinquè imam dels [[x...».
 
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Abu Jafar Muhàmmad al-Bàqir ibn Alí Zayn al-Abidín''' ([[Medina]] 16 de desembre del 676 o 10 de maig de 677-entre 732 i 735) fou el cinquè imam dels [[xiïtes]] [[duodecimans]] i dels xiïtes [[ismaïlites]]. El nom al-Bakir o al-Bàqir era abreujat de ''bakir al-ilm'' (el que sap molt o el que dona la llum).
'''Abu-Jàfar Muhàmmad al-Bàqir ibn Alí Zayn-al-Abidín''', o simplement '''Muhàmmad al-Bàqir''' ([[Medina]] 16 de desembre del 676 o 10 de maig de 677-entre 732 i 735), fou el cinquè [[imam]] dels [[xiïtes]] [[duodecimans]] i dels xiïtes [[ismaïlites]]. El nom Al-Bàqir era l'abreujat de ''bàqir al-ilm'' ("el que sap molt" o "el que dóna la llum").


Va succeir com imam al seu difunt pare [[Alí Zayn-al-Abidín]] (la data varia entre 712 i 714) i va seguir la seva política quietista. La seva fama de il·lustrat en matèria religiosa i de profeta es va estendre. Va instaurar el dogma de l'imamat: la transmissió d'un imam a l'altra per un orde diví revelat i per cada imam designant el successor. Va sostenir discussions teològiques amb altres musulmans ([[mutazalites]] i [[kharigites]]) i cristians.
Va succeir com a imam el seu difunt pare [[Alí Zayn-al-Abidín]] (la data varia entre 712 i 714) i va seguir la seva política quietista. La seva fama d'il·lustrat en matèria religiosa i de profeta es va estendre.{{CN}} Va instaurar el dogma de l'[[imamat]]: la transmissió d'un imam a l'altre per un orde diví revelat i per cada imam designant el successor. Va sostenir discussions teològiques amb altres musulmans [[mutazalites]] i [[kharigites]], així com amb cristians.


Va tenir bones relacions amb el seu germà Zayd ibn Alí, però el va advertir de no revoltar-se contra els omeies abans d'hora. Un cosí, Zayd ibn al-Hasan (+738), va intentar agafar la direcció de l'herència del Profeta, però no se'n va sortir.
Va tenir bones relacions amb el seu germà [[Zayd ibn Alí]], però el va advertir de no revoltar-se contra els [[omeies]] abans d'hora. Un cosí, Zayd ibn al-Hàssan (+738), va intentar agafar la direcció de l'herència del [[Mahoma|Profeta]], però no se'n va sortir.


La data de la seva mort no s'ha determinat i les fonts parles de diverses dates (732, 733, 734 i 735). Fou enterrat al Baki al-Gharkad a Medina. La secta dels bakiriyya va refusar acceptar la seva mort i va esperar el seu retorn com a mahdi.
La data de la seva mort no s'ha determinat i les fonts parles de diverses dates (732, 733, 734 i 735). Fou enterrat al Baqi-al-Gharkad a [[Medina]]. La secta dels baqíriyya va refusar acceptar la seva mort i va esperar el seu retorn com a [[Mahdí]].


==Referència==
==Referència==
Enciclopèdia de l'islam, VII. 399 a 401.
Enciclopèdia de l'islam, VII. 399 a 401.


{{Inicia taula}}
{{Filera de successions|títol=[[Llista d'imams xiïtes imamites|6è imam xiïta]]|abans=[[Alí Zayn-al-Abidín]]|després=[[Jàfar as-Sàdiq]])|anys=[[743]]-[[765]]}}
{{Finalitza taula}}

{{ORDENA:Muhammad Al-Baqir}}
[[Categoria:Imams imamites]]
[[Categoria:Imams imamites]]
[[Categoria:Imams ismaïlites]]
[[Categoria:Imams ismaïlites]]

Revisió del 15:21, 4 feb 2011

Abu-Jàfar Muhàmmad al-Bàqir ibn Alí Zayn-al-Abidín, o simplement Muhàmmad al-Bàqir (Medina 16 de desembre del 676 o 10 de maig de 677-entre 732 i 735), fou el cinquè imam dels xiïtes duodecimans i dels xiïtes ismaïlites. El nom Al-Bàqir era l'abreujat de bàqir al-ilm ("el que sap molt" o "el que dóna la llum").

Va succeir com a imam el seu difunt pare Alí Zayn-al-Abidín (la data varia entre 712 i 714) i va seguir la seva política quietista. La seva fama d'il·lustrat en matèria religiosa i de profeta es va estendre.[cal citació] Va instaurar el dogma de l'imamat: la transmissió d'un imam a l'altre per un orde diví revelat i per cada imam designant el successor. Va sostenir discussions teològiques amb altres musulmans mutazalites i kharigites, així com amb cristians.

Va tenir bones relacions amb el seu germà Zayd ibn Alí, però el va advertir de no revoltar-se contra els omeies abans d'hora. Un cosí, Zayd ibn al-Hàssan (+738), va intentar agafar la direcció de l'herència del Profeta, però no se'n va sortir.

La data de la seva mort no s'ha determinat i les fonts parles de diverses dates (732, 733, 734 i 735). Fou enterrat al Baqi-al-Gharkad a Medina. La secta dels baqíriyya va refusar acceptar la seva mort i va esperar el seu retorn com a Mahdí.

Referència

Enciclopèdia de l'islam, VII. 399 a 401.


Precedit per:
Alí Zayn-al-Abidín
6è imam xiïta
743-765
Succeït per:
Jàfar as-Sàdiq)