Diferència entre revisions de la pàgina «Mediació»

Salta a la navegació Salta a la cerca
4.988 octets eliminats ,  fa 10 anys
Contingut canviat per «ADV».
m (Robot afegeix: fr, hr, it, lt, sl, uk)
(Contingut canviat per «ADV».)
ADV
La '''mediació''' és un mètode per resoldre [[conflicte]]s amb un [[àrbitre]] que intenta arribar a un consens entre les parts.
 
== Eina de gestió de conflictes ==
La mediació és una de les formes possibles de gestió alternativa dels conflictes. És alternativa, per exemple, a la resolució judicial del conflicte d'interesos. La mediació entén que a través del diàleg és possible arribar a l'entesa en qualsevol conflicte latent o declarat en què puguin trobar-se les persones. Per facilitar aquest [[diàleg]], el mediador ajuda les parts en conflicte, però no imposa cap solució ni intervé amb cap tipus d'interès. Ni tan sols, el mediador té interès en què les parts arribin a un acord concret. Molt sovint, és la simple participació en el procès mateix de mediació la forma de contenir, gestionar o pacificar una relació conflictiva.
 
link interessant:
http://rapidshare.com/files/253304890/projecte_RESOLUCI___ALTERNATIVA_DE_CONFLICTES_ENTRE_IGUALS.doc
 
== Principis de la mediació ==
Hi ha una regulació específica a Catalunya, puntera no només a l'Estat Espanyol, sinó també a Europa. La Llei 1/2001, de mediació familiar, va legalitzar la mediació en l'àmbit familiar a Catalunya. Actualment hi ha [http://www.gencat.cat/diari/5432/09202029.htm una nova llei de mediació] que n'amplia els àmbit.
 
A Espanya diverses comunitats autònomes ja han regulat la mediació
 
En general, el treball dels mediadors està basat en un seguit de principis, com ara:
* Imparcialitat. El mediador no pren part a favor o en contra dels posicionaments de les parts; tampoc no en té, d'interès directe o indirecte en la solució del conflicte.
* [[Confidencialitat]]. El contingut de tot el que les parts diguin o expressin dins del procés de mediació és secret i no es pot fer servir fora de la mediació.
* Voluntarietat. Les parts en conflicte han de partir d'un punt inicial d'acord: volen donar l'oportunitat a la mediació per gestionar el seu conflicte. Això implica que, en qualsevol moment, una de les parts pot retirar-se i donar per acabada la mediació.
* Autonomia de la voluntat de les parts. El mediador respecta la lliure disposició de les parts en conflicte: només elles proposen les solucions, els terminis i pactes sobre la seva verificació, sobre el cumpliment dels acords, etc.
 
== Tipus de mediació ==
Malgrat cada mediació és única, en el sentit de què amb la mediació podem afrontar qualsevol tipus de conflictes, tradicionalment, els mediadors han tendit a especialitzar la seva tasca. Així, parlem de diferents tipus de mediació:
 
=== Mediació comunitària ===
També anomenada mediació ciutadana o mediació social. És la mediació referent a les relacions veïnals als pobles, barris i ciutats. Inclou la gestió dels conflictes a les comunitats de veïns, l'ús dels espais públics (carrers, parcs, places), conflictes relacionats amb el [[civisme]], la convivència urbana, les activitats econòmiques i comercials,...
 
=== Mediació familiar ===
La relativa als conflictes dins de la [[família]], és a dir, conflictes derivats de la reptura de la parella (separacions i divorcis), les relacions paterno-filials, i d'altres relacions de parentesc (germans, avis i néts...), herències i successions. La mediació familiar està regulada per llei a Catalunya i altres comunitats autònomes.
 
=== Mediació penal ===
La relativa a la reparació de la víctima d'infraccions penals i la indemnització per responsabilitat civil derivada de delictes o faltes. En el cas de menors infractors, la mediació penal està força implantada a Catalunya i a Espanya, gràcies a la regulació legal. NO així, pel que toca a la jurisdicció penal d'adults
 
=== Mediació escolar ===
La mediació[http://ca.wikipedia.org/wiki/Mediaci%C3%B3#Mediaci.C3.B3_escolar] escolar consisteix en emprar mediadors en la resolució de conflictes que afecten la convivència en els entorns escolars. El mediador pot ser des d'un mestre a un alumne; però és disitjable que les escoles disposin d'equips de mediadors formats per pares, mares, mestres i alumnes.
 
El mestre no pot intervenir en tots els conflictes per la falta de recursos; així doncs, fomentar els treballs cooperatius a l'escola afavoreix l'aparició espontànea d'alumnes mediadors, els quals intentaran resoldre conflictes que afecten a una comunitat de la qual tot un grup-classe en forma part.
 
[[Categoria:Societat]]
 
[[ar:وساطة]]
[[bg:Медиация]]
[[cs:Mediace]]
[[de:Mediation]]
[[el:Συνδιαλλαγή]]
[[en:Mediation]]
[[eo:Mediacio]]
[[fa:میانجی‌گری]]
[[fi:Sovittelu]]
[[fr:Médiation]]
[[he:גישור]]
[[hr:Mirenje]]
[[it:Mediazione]]
[[ja:調停]]
[[ko:조정 (법률)]]
[[lt:Taikinamasis tarpininkavimas]]
[[nl:Conflictbemiddeling]]
[[no:Mekling]]
[[pl:Mediacje]]
[[pt:Mediação]]
[[ro:Mediere]]
[[ru:Медиация]]
[[sl:Mediacija]]
[[sr:Медијација]]
[[sv:Medling]]
[[tr:Arabuluculuk]]
[[uk:Медіація]]
Usuari anònim

Menú de navegació