Vés al contingut

Mostra estadística: diferència entre les revisions

m
cap resum d'edició
m (Robot: unificació d'estil de les crides (sense espais))
mCap resum de modificació
Habitualment s'espera d'una mostra que reflecteixi el perfil mitjà de la població, és a dir que eviti ser esbiaixada. Per tal d'evitar aquests [[biaix]]os habitualment és fa servir un [[mostreig aleatori]] o [[mostreig probabilístic]]. Aquest tipus de mostres es defineixen com a mostres on la probabilitat de ser seleccionat de qualsevol individu de la població és exactament igual que qualsevol altre individu de la població. Amb tot en determinats estudis pot ser necessari no realitzar un mostreig aleatori sinó un [[mostreig no probabilístic]].
 
== Mostrejos probabilísiticsprobabilístics ==
=== Mostreig aleatori simple ===
Aquest procés implica definir el conjunt d'individus de la població d'estudi, la grandària de la població (N), i un cop definida a partir d'aquest registre seleccionar-los aleatòriament. Aquest mostreig pot ser difícil de realitzar en aquells casos que la població és difícil de reclutar o els registres existents són poc exhaustius, així doncs definir la grandària i els individus que componen la població és essencial.
 
=== Mostreig sistemàtic ===
És una variant del mostreig aleatori simple ('''MAS''') en que després de definir la població d'estudi i es té la mostra ordenada en una llista s'inicia la presa del primer element de la mostra de forma aleatòria. Després cal calcular una constant, que es denomina coeficient d'elevació ''k'' = N / n; on N és la mida de la població estudiada i n la mida de la mostra. Després cal triar a l'atzar un nombre entre 1 i ''k'' , i prendre els elements de ''k'' en ''k'' al llarg de la llista. Ocasionalment, és convenient tenir en compte la
periodicitat del fenomen.<ref name="DIC"></ref><ref>[http://www.llibreriapedagogica.com/butlletins/revistes43/noticies43.htm adaptat de Cochran, W.G.: Técnicas de muestreo. Ed. CECSA. 1992.]</ref>
 
 
=== Mostreig subjectiu per decisió raonada ===
En aquest cas les unitats de la mostra es trien en funció d'algunes de les seves característiques de manera racional i no casual. Una variant d'aquesta tècnica és el mostreig compensat o equilibrat, en el qual es seleccionen les unitats de tal manera que la [[mitjana aritmètica]] de la mostra per a determinades variables s'apropi a la mitjana de la població.
 
== Referències ==
<references />
 
{{ORDENA:Mostra Estadistica}} <!--ORDENA generat per bot-->
 
{{ORDENA:Mostra Estadistica}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Estadística]]
 
240.478

modificacions