Col·legi Electoral dels Estats Units: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m bot canviant plantilla per interrupció del servei de traducció
m traducció automàtica feta a petició de Usuari Discussió:MALLUS pendent de revisió per l'usuari
Línia 1: Línia 1:
{{ Petició de traducció b|es|Colegio Electoral de los Estados Unidos|Pàgina ER| [[Usuari Discussió:MALLUS]] }}
{{Traducció|es|Colegio Electoral de los Estados Unidos}}
[[Archivo:United States Electoral College-es.svg|thumb|400px|right|Colegios electorales por estado y sistema de conteo de votos.]]


[[Archivo:United States Electoral College-es.svg .3. thumb .3. 400px .3. right .3. Colegios electorales por estado y sistema de conteo de votos.]] ..
[[Archivo:United States Electoral College-es.svg|thumb|400 px|right|Col·legis electorals per estat i sistema de conteo de vots.]]
[[Archivo:Us Electoral College Map.Png .3. thumb .3. 400px .3. right .3. Votos electorales por estado/distrito federal , para las elecciones de [[2004]] y [[2008]].]] ..
[[Archivo:US Electoral College Map.PNG|thumb|400px|right|Votos electorales por estado/distrito federal, para las elecciones de [[elecciones presidenciales de Estados Unidos de 2004|2004]] y [[elecciones presidenciales de Estados Unidos de 2008|2008]].]]

[[Archivo:ElectoralCollege2008.svg .3. thumb .3. 400px .3. right .3. Mapa del Colegio Electoral que muestra los resultados de las ELECCIONES PRESIDENCIALES DE ESTADOS UNIDOS DE 2008. El Senador BARACK OBAMA (D-Il) ganó el voto popular en 28 estados y el Distrito de Columbia (marcadas en azul) para obtener 365 votos electorales. El Senador JOHN MCCAIN (R-Az) ganó el voto popular en 22 estados (marcadas en rojo) para obtener 173 votos electorales. NEBRASKA dividió su voto electoral cuando el senador Obama ganó el voto electoral del 2DC DE NEBRASKA ; los otros cuatros votos electorales fueron ganados por McCain.]] ..
[[Archivo:Us Electoral College Map.Png|thumb|400 px|right|Vots electorals per estat/districte federal, per a les eleccions de [[2004]] i [[2008]].]]
..
[[Archivo:ElectoralCollege2008.svg|thumb|400px|right|Mapa del Colegio Electoral que muestra los resultados de las [[elecciones presidenciales de Estados Unidos de 2008]]. El Senador [[Barack Obama]] (D-IL) ganó el voto popular en 28 estados y el Distrito de Columbia (marcadas en azul) para obtener 365 votos electorales. El Senador [[John McCain]] (R-AZ) ganó el voto popular en 22 estados (marcadas en rojo) para obtener 173 votos electorales. [[Nebraska]] dividió su voto electoral cuando el senador Obama ganó el voto electoral del [[2a distrito congresional de Nebraska|2DC de Nebraska]]; los otros cuatros votos electorales fueron ganados por McCain.]]
El ((((( Colegio Electoral ))))) es el cuerpo de compromisarios electos encargado de elegir al Presidente y al Vicepresidente de los Estados Unidos. Desde 1964 el colegio electoral ha tenido 538 electores. <ref>. El número de electores es igual al número total de miembros del CONGRESO DE LOS ESTADOS UNIDOS (compuesto de 435 representantes y 100 senadores) , además de tres electores del DISTRITO DE COLUMBIA. Véase ARTÍCULO II , SECCIÓN 1 , CLÁUSULA 2 DE LA CONSTITUCIÓN y la VIGÉSIMA TERCERA ENMIENDA </ref>. En 2008 esta selección se hizo el 15 de diciembre. El colegio electoral es un ejemplo de una ELECCIÓN INDIRECTA. ..

..
[[Archivo:ElectoralCollege2008.svg|thumb|400 px|right|Mapa del Col·legi Electoral que mostra els resultats de les [[eleccions presidencials als Estats Units de 2008|Eleccions Presidencials Dels Estats Units De]] 2008. El Senador [[Barack Hussein Obama|Barack Obama]] (D-Il) va guanyar el vot popular en 28 estats i el Districte de Columbia (marcades en blau) per obtenir 365 vots electorals. El Senador [[John McCain|John Mccain]] (R-Az) va guanyar el vot popular en 22 estats (marcades en vermell) per obtenir 173 vots electorals. [[Nebraska]] va dividir el seu vot electoral quan el senador Obama va guanyar el vot electoral del [[2dc de nebraska]]; els altres cuatros vots electorals van ser guanyats per McCain.]]
En lugar de votar directamente para el Presidente y el Vicepresidente , los CIUDADANOS de ESTADOS UNIDOS emiten sus votos para los electores. Los electores son técnicamente libres de votar a favor de cualquier persona elegible para ser Presidente , pero en la práctica se comprometen a votar por candidatos específicos <ref>. Los electores no están obligados por ley federal a respaldar a un candidato , sin embargo , en la inmensa mayoría de los casos lo hacen votando por el candidato a quien se prometió. Además , muchos estados tienen leyes destinadas a garantizar que los electores voten por los candidatos que se comprometieron. Véase [http://www.thegreenpapers.com/G04/Ec-Appointed.phtml The Green Papers] </ref>. los votantes emiten sus votos a favor de los candidatos presidenciales y vicepresidenciales al votar por los electores correspondiente a prometer su voto. <ref>. Este proceso se ha normalizado hasta el punto de que los nombres de los electores aparecen en la boleta electoral sólo en un puñado de estados. Véase [http://www.thegreenpapers.com/G04/Ec-Appointed.phtml The Green Papers] </ref>. ..

La mayoría de los ESTADOS permiten a los votantes elegir entre las listas de electores del estado que se comprometieron a votar a favor del candidato presidencial y vicepresidencial de varios partidos ; el candidato que recibe la mayoría de los votos del estado 'gana' todos los votos emitidos por los electores de ese estado. Las campañas presidenciales estadounidenses se concentran en ganar el voto popular en una combinación de los Estados que opten por una mayoría de los electores , en lugar de hacer campaña para ganar el mayor número de votos a nivel nacional. ..

..

Cada estado tiene un número de electores igual al número de sus SENADORES y REPRESENTANTES en el CONGRESO DE LOS ESTADOS UNIDOS. Además , en virtud de la VIGÉSIMA TERCERA ENMIENDA , el Distrito de Columbia recibe electores como si se tratara de un estado , pero nunca más que el número de votos del estado "menos poblado". <ref>. Actualmente Wyoming , que tiene tres electores. </Ref>. Los TERRITORIOS ESTADOUNIDENSES no están representados en el Colegio Electoral. ..
El '''Colegio Electoral''' es el cuerpo de compromisarios electos encargado de elegir al Presidente y al Vicepresidente de los Estados Unidos. Desde 1964 el colegio electoral ha tenido 538 electores.<ref>El número de electores es igual al número total de miembros del [[Congreso de los Estados Unidos]] (compuesto de 435 representantes y 100 senadores), además de tres electores del [[Distrito de Columbia]]. Véase [[Artículo dos de la Constitución de los Estados Unidos de América|Artículo II, Sección 1, Cláusula 2 de la Constitución]] y la [[Vigesimotercera Enmienda a la Constitución de los Estados Unidos|Vigésima tercera Enmienda]]</ref>En 2008 esta selección se hizo el 15 de diciembre. El colegio electoral es un ejemplo de una [[elección indirecta]].
..

Cada elector tiene derecho a un voto para Presidente y un voto para Vicepresidente. Para ser elegido , un candidato debe tener una mayoría (desde 1964 , por lo menos 270) de los votos electorales emitidos para ese cargo. En caso de que ningún candidato a la Presidencia gane una mayoría de los votos electorales , la elección es hecha por la CÁMARA DE REPRESENTANTES. <ref>. La Asamblea debe elegir entre los tres candidatos presidenciales con más votos electorales. Cuando la Cámara elige al Presidente , la delegación de cada Estado arroja un solo voto (lo que significa que el único representante de Wyoming tendría como mucho peso como el conjunto de California de 53 representantes). Un candidato debe ganar los votos de la mayoría de las delegaciones estatales , a fin de ser nombrado Presidente (véase el DUODÉCIMA ENMIENDA. </ref>. En caso de que ningún candidato para Vicepresidente posea una mayoría de los los votos electorales , la elección se le da al SENADO. <ref>. El Senado debe elegir entre los dos candidatos con más votos electorales. Los votos se toman en la forma acostumbrada. El nuevo Vicepresidente sirve como Presidente en caso de que la Cámara no haya elegido a un Presidente para el DÍA DE INAUGURACIÓN (véase la Sección 3 de la VIGÉSIMA ENMIENDA). </ref>. ..
El '''Col·legi Electoral''' és el cos de compromissaris electes encarregat d'elegir el President i el Vicepresident dels Estats Units. Des de 1964 el col·legi electoral ha tingut 538 electors.<Ref>El nombre d'electors és igual al nombre total de membres del [[Congrés dels Estats Units|Congrés Dels Estats Units]] (compost de 435 representants i 100 senadors), a més de tres electors del [[Washington DC|Districte De Columbia]]. Es vegi [[Article Ii, Secció 1, Clàusula 2 De La Constitució]] i la [[Vintena Tercera Esmena]]</ref>El 2008 aquesta selecció es va fer el 15 de desembre. El col·legi electoral és un exemple d'una [[elecció indirecta]].
..

La CONSTITUCIÓN permite a cada legislatura estatal designar un método de elección de los electores. Cuarenta y ocho estados y el Distrito de Columbia han adoptado un sistema por el que el ganador se lleva todos los votos , en el cual los votantes eligen entre las listas de los electores del estado para que voten por el candidato a la presidencia y a la vicepresidencia. El candidato que gana la mayoría de los votos en el estado gana el apoyo de todos los electores del estado. Los otros dos estados , MAINE y NEBRASKA , utilizan un sistema escalonado donde un único elector es elegido dentro de cada distrito del Congreso y dos electores son elegidos por voto popular a nivel estatal. Las elecciones presidenciales de Estados Unidos son efectivamente una amalgamación de 51 elecciones separadas y simultáneas (50 estados más el Distrito de Columbia) , en lugar de una sola elección nacional. ..

..

Los candidatos pueden dejar de obtener el mayor número de votos en la votación popular a nivel nacional en una elección presidencial y aún ganar esa elección. Esto ocurrió en [[1876]] , [[1888]] y el [[2000]]. Los críticos argumentan que el Colegio Electoral es intrínsecamente antidemocrático y le da a algunos ESTADOS INDECISOS una influencia desproporcionada a la hora de la selección del Presidente y Vicepresidente. Los proponentes sostienen que el Colegio Electoral es una importante y característica distintiva del SISTEMA FEDERAL , y protege los derechos de los estados más pequeños. Numerosas ENMIENDAS CONSTITUCIONALES se han introducido en el Congreso para que se sustituya el Colegio Electoral por un sistema de voto popular directo , sin embargo , ninguna propuesta ha logrado llegar con éxito al Congreso. ..
En lugar de votar directamente para el Presidente y el Vicepresidente, los [[ciudadanía|ciudadanos]] de [[Estados Unidos]] emiten sus votos para los electores. Los electores son técnicamente libres de votar a favor de cualquier persona elegible para ser Presidente, pero en la práctica se comprometen a votar por candidatos específicos<ref>Los electores no están obligados por ley federal a respaldar a un candidato, sin embargo, en la inmensa mayoría de los casos lo hacen votando por el candidato a quien se prometió. Además, muchos estados tienen leyes destinadas a garantizar que los electores voten por los candidatos que se comprometieron. Véase [http://www.thegreenpapers.com/G04/EC-Appointed.phtml The Green Papers]</ref> los votantes emiten sus votos a favor de los candidatos presidenciales y vicepresidenciales al votar por los electores correspondiente a prometer su voto.<ref>Este proceso se ha normalizado hasta el punto de que los nombres de los electores aparecen en la boleta electoral sólo en un puñado de estados. Véase [http://www.thegreenpapers.com/G04/EC-Appointed.phtml The Green Papers]</ref>
{{ Toclimit .3. 3}} ..

..
En lloc de votar directament per al President i el Vicepresident, els [[ciutadà|ciutadans]] dels [[Estats Units d'Amèrica|Estats Units]] emeten els seus vots per als electors. Els electors són tècnicament lliures de votar a favor de qualsevol persona elegible per ser President, però a la pràctica es comprometen a votar per candidats específics<ref>Els electors no estan obligats per llei federal a donar suport a un candidat, tanmateix, en la immensa majoria dels casos ho fan votant pel candidat a qui es va prometre. A més, molts estats tenen lleis destinades a garantir que els electors votin pels candidats que es van comprometre. Es vegi [http://www.thegreenpapers.com/G04/Ec-Appointed.phtml The Green Papers]</ref> els votants emeten els seus vots a favor dels candidats presidencials i vicepresidenciales en votar pels electors corresponent a prometre el seu vot.<Ref>Aquest procés s'ha normalitzat fins al punt que els noms dels electors apareixen en la boleta electoral només en un grapat d'estats. Es vegi [http://www.thegreenpapers.com/G04/Ec-Appointed.phtml The Green Papers]</ref>
(==) Día de elección (==) ..
La mayoría de los [[Estado de los Estados Unidos de América|estados]] permiten a los votantes elegir entre las listas de electores del estado que se comprometieron a votar a favor del candidato presidencial y vicepresidencial de varios partidos; el candidato que recibe la mayoría de los votos del estado 'gana' todos los votos emitidos por los electores de ese estado. Las campañas presidenciales estadounidenses se concentran en ganar el voto popular en una combinación de los Estados que opten por una mayoría de los electores, en lugar de hacer campaña para ganar el mayor número de votos a nivel nacional.
La ley federal establece el martes siguiente del primer lunes de noviembre como el día para la celebración de las elecciones federales. <ref>. A uniform national date for presidential elections was not set until 1845 , although Congress always had constitutional authority to do so. — Kimberling , William C. (1992) [http://www.fec.gov/pdf/eleccoll.pdf (( The Electoral College )) , p. 7] </ref>. ..

..
La majoria dels [[Estats dels Estats Units|estats]] permeten als votants elegir entre les llistes d'electors de l'estat que es van comprometre a votar a favor del candidat presidencial i vicepresidencial de diversos partits; el candidat que rep la majoria dels vots de l'estat 'guanya' tots els vots emesos pels electors d'aquest estat. Les campanyes presidencials nord-americanes es concentren a guanyar el vot popular en una combinació dels Estats que optin per una majoria dels electors, en lloc de fer campanya per guanyar el major nombre de vots nivell nacional.
La forma de elección de los electores se determinará en cada estado por su legislatura. <ref>. United States Constitution , Article Ii , Section 1.: "Each State shall appoint , in such Manner as the Legislature thereof may direct , a Number of Electors , equal to the whole Number of Senators and Representatives to which the State may be entitled in the Congress ; but no Senator or Representative , or Person holding an Office of Trust or Profit under the United States , shall be appointed an Elector." </ref>. Actualmente , todos los Estados eligen los electores por la elección popular en la fecha especificada por la ley federal. Si bien muchas personas pueden creer que están votando a favor de su candidato presidencial , están en realidad votando para los electores del candidato. ..

..

Cuarenta y ocho estados y Washington , Dc , el emplean , el sistema del ganador se lo lleva todo , cada uno otorgando todos sus electores al candidato presidencial como un sólo bloque. Dos estados , MAINE y NEBRASKA , seleccionan un elector dentro de cada distrito congresional por votación popular , y , además , seleccionan los dos restantes electores por el voto popular. Este método se ha utilizado en el estado de Maine desde 1972 , y , en Nebraska desde 1992. ..

..
Cada estado tiene un número de electores igual al número de sus [[Senado de los Estados Unidos|Senadores]] y [[Cámara de Representantes de los Estados Unidos|Representantes]] en el [[Congreso de los Estados Unidos]]. Además, en virtud de la [[Vigesimotercera Enmienda a la Constitución de los Estados Unidos|Vigésima tercera enmienda]], el Distrito de Columbia recibe electores como si se tratara de un estado, pero nunca más que el número de votos del estado "menos poblado".<ref> Actualmente Wyoming, que tiene tres electores.</Ref> Los [[Territorios no incorporados de los Estados Unidos|territorios estadounidenses]] no están representados en el Colegio Electoral.
(==) Distribución del voto electoral (==) ..

{{ Vt .3. Cambios del voto electoral entre las elecciones presidenciales de Estados Unidos}} ..
Cada estat té un nombre d'electors igual al nombre dels seus [[Senat dels Estats Units|Senadors]] i [[Cambra de Representants dels Estats Units|Representants]] en el [[Congrés dels Estats Units|Congrés Dels Estats Units]]. A més, en virtut de la [[Vintena tercera esmena]], el Districte de Columbia rep electors com si es tractés d'un estat, però mai més que el nombre de vots de l'estat "menys poblat".<Ref> Actualment Wyoming, que té tres electors.</Ref> Els [[territoris nord-americans]] no estan representats en el Col·legi Electoral.
..

El siguiente cuadro muestra el número de votos electorales a los que cada uno de los estados y el Distrito de Columbia tuvo derecho durante las elecciones presidenciales de 2004 y 2008: <ref>. [http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/2008/print_friendly.html?page=allocation_content.html&title=U. % 20S. % 20Electoral % 20College U.S. National Archives and Records Administration] </ref>. <ref>. Antes de las elecciones de 2012 , cada estado electoral de la votación total podrá ser cambiado sobre la base de los resultados del CENSO 2010 y posteriormente la RE-DISTRIBUCIÓN DEL CONGRESO. </ref>. ..

..

{ .3. class="wikitable" ..
Cada elector tiene derecho a un voto para Presidente y un voto para Vicepresidente. Para ser elegido, un candidato debe tener una mayoría (desde 1964, por lo menos 270) de los votos electorales emitidos para ese cargo. En caso de que ningún candidato a la Presidencia gane una mayoría de los votos electorales, la elección es hecha por la [[Cámara de Representantes de los Estados Unidos|Cámara de Representantes]].<ref> La Asamblea debe elegir entre los tres candidatos presidenciales con más votos electorales. Cuando la Cámara elige al Presidente, la delegación de cada Estado arroja un solo voto (lo que significa que el único representante de Wyoming tendría como mucho peso como el conjunto de California de 53 representantes). Un candidato debe ganar los votos de la mayoría de las delegaciones estatales, a fin de ser nombrado Presidente (véase el [[Duodécima Enmienda a la Constitución de los Estados Unidos|Duodécima Enmienda]].</ref> En caso de que ningún candidato para Vicepresidente posea una mayoría de los los votos electorales, la elección se le da al [[Senado de los Estados Unidos|Senado]].<ref> El Senado debe elegir entre los dos candidatos con más votos electorales. Los votos se toman en la forma acostumbrada. El nuevo Vicepresidente sirve como Presidente en caso de que la Cámara no haya elegido a un Presidente para el [[Día de Inauguración]] (véase la Sección 3 de la [[Vigésima Enmienda a la Constitución de los Estados Unidos|Vigésima Enmienda]]).</ref>
.3. + ..

.3. - bgcolor=#dedede ..
Cada elector té dret a un vot per a President i un vot per a Vicepresident. Per ser elegit, un candidat ha de tenir una majoria (des de 1964, almenys 270) dels vots electorals emesos per a aquest càrrec. En cas que cap candidat a la Presidència no guanyi una majoria dels vots electorals, l'elecció és feta per la [[Cambra de Representants dels Estats Units|Cambra De Representants]].<Ref> L'Assemblea ha d'elegir entre els tres candidats presidencials amb més vots electorals. Quan la Cambra elegeix el President, la delegació de cada Estat dóna un sol vot (la qual cosa significa que l'únic representant de Wyoming tindria a tot estirar pes com el conjunt de Califòrnia de 53 representants). Un candidat ha de guanyar els vots de la majoria de les delegacions estatals, a fi de ser nomenat President (es vegi el [[Dotzena Esmena]].</Ref> En cas que cap candidat per a Vicepresident no posseeixi una majoria dels els vots electorals, l'elecció se li dóna al [[Senat dels Estats Units|Senat]].<Ref> El Senat ha d'elegir entre els dos candidats amb més vots electorals. Els vots es prenen en la forma acostumada. El nou Vicepresident serveix com a President en cas que la Cambra no hagi elegit un President per al [[Dia D'inauguració]] (es vegi la Secció 3 de la [[Vintena Esmena)]].</Ref>
.3. - ..

! Estado ..

! Votos electorales ..

! Estado ..
La [[Constitución de los Estados Unidos|Constitución]] permite a cada legislatura estatal designar un método de elección de los electores. Cuarenta y ocho estados y el Distrito de Columbia han adoptado un sistema por el que el ganador se lleva todos los votos, en el cual los votantes eligen entre las listas de los electores del estado para que voten por el candidato a la presidencia y a la vicepresidencia. El candidato que gana la mayoría de los votos en el estado gana el apoyo de todos los electores del estado. Los otros dos estados, [[Maine]] y [[Nebraska]], utilizan un sistema escalonado donde un único elector es elegido dentro de cada distrito del Congreso y dos electores son elegidos por voto popular a nivel estatal. Las elecciones presidenciales de Estados Unidos son efectivamente una amalgamación de 51 elecciones separadas y simultáneas (50 estados más el Distrito de Columbia), en lugar de una sola elección nacional.
! Votos electorales ..

.3. - ..
La [[Constitució dels Estats Units|Constitució]] permet a cada legislatura estatal designar un mètode d'elecció dels electors. Quaranta i vuit estats i el Districte de Columbia han adoptat un sistema pel qual el guanyador s'emporta tots els vots, en el qual els votants elegeixen entre les llistes dels electors de l'estat perquè votin pel candidat a la presidència i a la vicepresidència. El candidat que guanya la majoria dels vots en l'estat guanya el suport de tots els electors de l'estat. Els altres dos estats, [[Maine (Estats Units)|Maine]] i [[Nebraska]], utilitzen un sistema escalonat on un únic elector és elegit dins de cada districte del Congrés i dos electors són elegits per vot popular a nivell estatal. Les eleccions presidencials dels Estats Units són efectivament una amalgamació de 51 eleccions separades i simultànies (50 estats més el Districte de Columbia), en lloc d'una sola elecció nacional.
.3. ALABAMA ..

.3. 9 ..

.3. MONTANA ..

.3. 3 ..
Los candidatos pueden dejar de obtener el mayor número de votos en la votación popular a nivel nacional en una elección presidencial y aún ganar esa elección. Esto ocurrió en [[Elecciones presidenciales de Estados Unidos de 1876|1876]], [[Elecciones presidenciales de Estados Unidos de 1888|1888]] y el [[Elecciones presidenciales de Estados Unidos de 2000|2000]]. Los críticos argumentan que el Colegio Electoral es intrínsecamente antidemocrático y le da a algunos [[estados indecisos]] una influencia desproporcionada a la hora de la selección del Presidente y Vicepresidente. Los proponentes sostienen que el Colegio Electoral es una importante y característica distintiva del [[gobierno federal de los Estados Unidos|sistema federal]], y protege los derechos de los estados más pequeños. Numerosas [[Artículo cinco de la Constitución de los Estados Unidos|enmiendas constitucionales]] se han introducido en el Congreso para que se sustituya el Colegio Electoral por un sistema de voto popular directo, sin embargo, ninguna propuesta ha logrado llegar con éxito al Congreso.
.3. - ..

.3. ALASKA ..
Els candidats poden deixar d'obtenir el major nombre de vots en la votació popular a nivell nacional en una elecció presidencial i encara guanyar aquesta elecció. Això va ocórrer en [[1876]], [[1888]] i el [[2000]]. Els crítics argumenten que el Col·legi Electoral és intrínsecament antidemocràtic i li dóna alguns [[estats indecisos]] una influència desproporcionada a l'hora de la selecció del President i Vicepresident. Els proposadors sostenen que el Col·legi Electoral és una d'important i característica distintiva del [[govern federal dels Estats Units|sistema federal]], i protegeix els drets dels estats més petits. Nombroses [[esmenes constitucionals]] s'han introduït en el Congrés perquè se substitueixi el Col·legi Electoral per un sistema de vot popular directe, tanmateix, cap proposta no ha aconseguit arribar amb èxit al Congrés.
.3. 3 ..
{{TOClimit|3}}
.3. NEBRASKA ..

.3. 5** ..
{{TOClimit|3}}
.3. - ..

.3. ARIZONA ..

.3. 10 ..

.3. NEVADA ..
==Día de elección==
.3. 5 ..

.3. - ..
== Dia d'elecció ==
.3. ARKANSAS ..
La ley federal establece el martes siguiente del primer lunes de noviembre como el día para la celebración de las elecciones federales.<ref> A uniform national date for presidential elections was not set until 1845, although Congress always had constitutional authority to do so. — Kimberling, William C. (1992) [http://www.fec.gov/pdf/eleccoll.pdf ''The Electoral College'', p. 7]</ref>
.3. 6 ..

.3. NUEVO HAMPSHIRE ..
La llei federal estableix el dimarts següent del primer dilluns de novembre com el dia per a la celebració de les eleccions federals.<Ref> A uniform national dóna't for presidential elections was not set until 1845, although Congress always had constitutional authority to do sota. - Kimberling, William C. (1992) [http://www.fec.gov/pdf/eleccoll.pdf ''The Electoral College'', pàg. 7]</ref>
.3. 4 ..

.3. - ..

.3. CALIFORNIA ..

.3. 55 ..
La forma de elección de los electores se determinará en cada estado por su legislatura.<ref>United States Constitution, Article II, Section 1.: "Each State shall appoint, in such Manner as the Legislature thereof may direct, a Number of Electors, equal to the whole Number of Senators and Representatives to which the State may be entitled in the Congress; but no Senator or Representative, or Person holding an Office of Trust or Profit under the United States, shall be appointed an Elector."</ref> Actualmente, todos los Estados eligen los electores por la elección popular en la fecha especificada por la ley federal. Si bien muchas personas pueden creer que están votando a favor de su candidato presidencial, están en realidad votando para los electores del candidato.
.3. NUEVA JERSEY ..

.3. 15 ..
La forma d'elecció dels electors es determinarà en cada estat per la seva legislatura.<Ref>United States Constitution, Article Ii, Section 1.: "Each State shall appoint, in such Manner as the Legislature thereof maig direct, a Number of Electors, equal to the whole Number of Senators and Representatives to which the State maig be entitled in the Congress; but no Senator or Representative, or Person holding an Office of Trust or Profit under the United States, shall be appointed an Elector. "</Ref> Actualment, tots els Estats elegeixen els electors per l'elecció popular en la data especificada per la llei federal. Si bé moltes persones poden creure que estan votant a favor del seu candidat presidencial, estan votant en realitat per als electors del candidat.
.3. - ..

.3. COLORADO ..

.3. 9 ..

.3. NUEVO MÉXICO ..
Cuarenta y ocho estados y Washington, DC, el emplean, el sistema del ganador se lo lleva todo, cada uno otorgando todos sus electores al candidato presidencial como un sólo bloque. Dos estados, [[Maine]] y [[Nebraska]], seleccionan un elector dentro de cada distrito congresional por votación popular, y, además, seleccionan los dos restantes electores por el voto popular. Este método se ha utilizado en el estado de Maine desde 1972, y, en Nebraska desde 1992.
.3. 5 ..

.3. - ..
Quaranta i vuit estats i Washington, Dc, l'empren, el sistema del guanyador se'l porta tot, cada un atorgant tots els seus electors al candidat presidencial com un només bloc. Dos estats, [[Maine (Estats Units)|Maine]] i [[Nebraska]], seleccionen un elector dins de cada districte congressional per votació popular, i, a més, seleccionen els dos restants electors pel vot popular. Aquest mètode s'ha utilitzat en l'estat de Maine des de 1972, i, a Nebraska des de 1992.
.3. CONNECTICUT ..

.3. 7 ..

.3. NUEVA YORK ..

.3. 31 ..
== Distribución del voto electoral ==
.3. - ..

.3. DELAWARE ..
== Distribució del vot electoral ==
.3. 3 ..
{{VT|Cambios del voto electoral entre las elecciones presidenciales de Estados Unidos}}
.3. CAROLINA DEL NORTE ..

.3. 15 ..
{{VT|Cambios del voto electoral entre las elecciones presidenciales de Estados Unidos}}
.3. - ..

.3. WASHINGTON D. C.* ..

.3. 3 ..

.3. DAKOTA DEL NORTE ..
El siguiente cuadro muestra el número de votos electorales a los que cada uno de los estados y el Distrito de Columbia tuvo derecho durante las elecciones presidenciales de 2004 y 2008:<ref>[http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/2008/print_friendly.html?page=allocation_content.html&title=U.%20S.%20Electoral%20College U.S. National Archives and Records Administration]</ref><ref>Antes de las elecciones de 2012, cada estado electoral de la votación total podrá ser cambiado sobre la base de los resultados del [[censo de los Estados Unidos de 2010|Censo 2010]] y posteriormente la [[prorrateo del Congreso de los Estados Unidos|re-distribución del Congreso]].</ref>
.3. 3 ..

.3. - ..
El següent quadre mostra el nombre de vots electorals a què cada un dels estats i el Districte de Columbia va tenir dret durant les eleccions presidencials de 2004 i 2008:<Ref>[http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/2008/print_friendly.html?page=allocation_content.html&title=U.%20S.%20Electoral%20 College U.S. National Archives and Records Administration]</ref><Ref>Abans de les eleccions de 2012, cada estat electoral de la votació total podrà ser canviat sobre la base dels resultats del [[Cens 2010]] i posteriorment la [[Redistribució del congrés]].</Ref>
.3. FLORIDA ..

.3. 27 ..

.3. OHIO ..

.3. 20 ..
{| class="wikitable"
.3. - ..
|+
.3. GEORGIA ..
|- bgcolor=#dedede
.3. 15 ..
|-
.3. OKLAHOMA ..
! Estado
.3. 7 ..
! Votos electorales
.3. - ..
! Estado
.3. HAWÁI ..
! Votos electorales
.3. 4 ..
|-
.3. OREGÓN ..
| [[Alabama]]
.3. 7 ..
| 9
.3. - ..
| [[Montana]]
.3. IDAHO ..
| 3
.3. 4 ..
|-
.3. PENSILVANIA ..
| [[Alaska]]
.3. 21 ..
| 3
.3. - ..
| [[Nebraska]]
.3. ILLINOIS ..
| 5**
.3. 21 ..
|-
.3. RHODE ISLAND ..
| [[Arizona]]
.3. 4 ..
| 10
.3. - ..
| [[Nevada]]
.3. INDIANA ..
| 5
.3. 11 ..
|-
.3. CAROLINA DEL SUR ..
| [[Arkansas]]
.3. 8 ..
| 6
.3. - ..
| [[Nuevo Hampshire]]
.3. IOWA ..
| 4
.3. 7 ..
|-
.3. DAKOTA DEL SUR ..
| [[California]]
.3. 3 ..
| 55
.3. - ..
| [[Nueva Jersey]]
.3. KANSAS ..
| 15
.3. 6 ..
|-
.3. TENNESSEE ..
| [[Colorado]]
.3. 11 ..
| 9
.3. - ..
| [[Nuevo México]]
.3. KENTUCKY ..
| 5
.3. 8 ..
|-
.3. TEXAS ..
| [[Connecticut]]
.3. 34 ..
| 7
.3. - ..
| [[Estado de Nueva York|Nueva York]]
.3. LUISIANA ..
| 31
.3. 9 ..
|-
.3. UTAH ..
| [[Delaware]]
.3. 5 ..
| 3
.3. - ..
| [[Carolina del Norte]]
.3. MAINE ..
| 15
.3. 4** ..
|-
.3. VERMONT ..
| [[Washington D. C.]]*
.3. 3 ..
| 3
.3. - ..
| [[Dakota del Norte]]
.3. MARYLAND ..
| 3
.3. 10 ..
|-
.3. VIRGINIA ..
| [[Florida]]
.3. 13 ..
| 27
.3. - ..
| [[Ohio]]
.3. MASSACHUSETTS ..
| 20
.3. 12 ..
|-
.3. WASHINGTON ..
| [[Georgia (Estados Unidos)|Georgia]]
.3. 11 ..
| 15
.3. - ..
| [[Oklahoma]]
.3. MÍCHIGAN ..
| 7
.3. 17 ..
|-
.3. VIRGINIA OCCIDENTAL ..
| [[Hawái]]
.3. 5 ..
| 4
.3. - ..
| [[Oregón]]
.3. MINNESOTA ..
| 7
.3. 10 ..
|-
.3. WISCONSIN ..
| [[Idaho]]
.3. 10 ..
| 4
.3. - ..
| [[Pensilvania]]
.3. MISSISSIPPI ..
| 21
.3. 6 ..
|-
.3. WYOMING ..
| [[Illinois]]
.3. 3 ..
| 21
.3. - ..
| [[Rhode Island]]
.3. MISURI ..
| 4
.3. 11 ..
|-
.3. Total de electores ..
| [[Indiana]]
.3. 538 ..
| 11
.3. } ..
| [[Carolina del Sur]]
"Washington D. C. , aunque no es un estado , se le concede tres votos electorales por la VIGESIMOTERCERA ENMIENDA A LA CONSTITUCIÓN DE LOS ESTADOS UNIDOS DE AMÉRICA.'' ..
| 8
: **Los electores de (( Maine y Nebraska distribuidos a través del método de distritos congresionales. )) ..
|-
..
| [[Iowa]]
(==) Véase también (==) ..
| 7
* COLEGIO ELECTORAL ..
| [[Dakota del Sur]]
* ELECCIONES PRESIDENCIALES DE ESTADOS UNIDOS ..
| 3
* ELECCIONES PRESIDENCIALES DE ESTADOS UNIDOS DE 2008 ..
|-
..
| [[Kansas]]
(==) Referencias (==) ..
| 6
{{ listaref .3. 2}} ..
| [[Tennessee]]
..
| 11
(==) Enlaces externos (==) ..
|-
* [http://www.america.gov/media/pdf/ejs/0908ejsp.pdf El Colegio Electoral] Publicación en español del Departamento de Estado de Estados Unidos sobre el colegio electoral. ..
| [[Kentucky]]
* [http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/faq.html U.S. Electoral College Faq (www.archives.gov)] ..
| 8
* [http://electoralcollegehistory.com/ Historical Documents on the Electoral College] ..
| [[Texas]]
* [http://electoral-vote.com/ Electoral Vote] ..
| 34
* [http://elections.lib.tufts.edu/aas_portal/index.xq A New Nation Votes: American Election Returns 1787-1825] ..
|-
* [http://www.fivethirtyeight.com/ FiveThirtyEight: Electoral Projections Done Right] ..
| [[Luisiana]]
* [http://270towin.com 270 to win] ..
| 9
* [http://www.foxnews.com/oreilly/winning-the-electoral-college/ Winning The Electoral College] ..
| [[Utah]]
* [http://www.cnn.com/Election/2008/calculator/ Electoral Map Calculator] ..
| 5
* [http://www.avagara.com/e_c/reference/00012001.htm "Math Against Tyranny"] ..
|-
* [http://www.thomas.gov/cgi-bin/query/z?c110:H.J.Res.4:/ H.J.Res.4] (propuesta de enmienda constitucional para sustituir el Colegio Electoral con la elección popular directa de Presidente y Vicepresidente) ..
| [[Maine]]
* [http://www.thegreenpapers.com/Pcom/20010123-0.html The Green Papers: More detailed description of reform proposals] ..
| 4**
* [http://fpc.state.gov/documents/organization/28109.pdf The Electoral College: How it Works in Contemporary Presidential Elections] ..
| [[Vermont]]
* [http://archives.gov/federal-register/about/ Office of the Federal Register] ..
| 3
..
|-
[[Categoría:Elecciones de Estados Unidos]] ..
| [[Maryland]]
[[Categoría:Presidencia de Estados Unidos]] ..
| 10
..
| [[Virginia]]
[[ar:المجمع الانتخابي]] ..
| 13
[[da:Valgmandskollegiet (Usa)]] ..
|-
[[de:Electoral College]] ..
| [[Massachusetts]]
[[el:&#917;&#954;&#955;&#949;&#954;&#964;&#959;&#961;&#953;&#954;&#972; &#922;&#959;&#955;&#941;&#947;&#953;&#959; (&#919;&#960;&#945;)]] ..
| 12
[[en:Electoral College (United States)]] ..
| [[Washington (estado)|Washington]]
[[fr:Collège électoral des États-Unis]] ..
| 11
[[fy:Electoral College]] ..
|-
[[he:חבר האלקטורים]] ..
| [[Míchigan]]
[[hu:Az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiuma]] ..
| 17
[[id:Lembaga Pemilihan Presiden dan Wakil Presiden Amerika Serikat]] ..
| [[Virginia Occidental]]
[[it:Collegio Elettorale degli Stati Uniti]] ..
| 5
[[lt:Jav rinkikų kolegija]] ..
|-
[[nl:Kiescollege (Vs)]] ..
| [[Minnesota]]
[[no:Valgmannskollegiet (Usa)]] ..
| 10
[[pl:Kolegium Elektorów Stanów Zjednoczonych]] ..
| [[Wisconsin]]
[[pt:Colégio eleitoral dos Estados Unidos da América]] ..
| 10
[[ru:Коллегия выборщиков Сша]] ..
|-
[[simple:U.S. Electoral College]] ..
| [[Mississippi]]
[[sv:Elektorskollegiet i amerikanska presidentval]] ..
| 6
[[tr:Seçiciler kurulu]] ..
| [[Wyoming]]
[[vi:Đại cử tri đoàn (Hoa Kỳ)]] ..
| 3
[[zh:美国选举人团]] ..
|-
paraulesenllacos ..
| [[Misuri]]
..
| 11
..
| Total de electores
..
| 538
..
|}
..

ELECCIONES PRESIDENCIALES DE ESTADOS UNIDOS DE 2008 ..
{| class="wikitable"
..
|+
BARACK OBAMA ..
|- bgcolor=#dedede
..
|-
JOHN MCCAIN ..
! Estat
..
! Vots electorals
NEBRASKA ..
! Estat
..
! Vots electorals
2DC DE NEBRASKA ..
|-
..
| [[Alabama]]
CONGRESO DE LOS ESTADOS UNIDOS ..
| 9
..
| [[Montana|Muntanyesa]]
DISTRITO DE COLUMBIA ..
| 3
..
|-
ARTÍCULO II , SECCIÓN 1 , CLÁUSULA 2 DE LA CONSTITUCIÓN ..
| [[Alaska]]
..
| 3
VIGÉSIMA TERCERA ENMIENDA ..
| [[Nebraska]]
..
| 5**
ELECCIÓN INDIRECTA ..
|-
..
| [[Arizona]]
CIUDADANOS ..
| 10
..
| [[Nevada]]
ESTADOS UNIDOS ..
| 5
..
|-
ESTADOS ..
| [[Arkansas]]
..
| 6
SENADORES ..
| [[Nou Hampshire]]
..
| 4
REPRESENTANTES ..
|-
..
| [[Califòrnia]]
CONGRESO DE LOS ESTADOS UNIDOS ..
| 55
..
| [[Nova Jersey|Nou Jersey]]
VIGÉSIMA TERCERA ENMIENDA ..
| 15
..
|-
TERRITORIOS ESTADOUNIDENSES ..
| [[Colorado|Vermell]]
..
| 9
CÁMARA DE REPRESENTANTES ..
| [[Nou Mèxic]]
..
| 5
DUODÉCIMA ENMIENDA ..
|-
..
| [[Connecticut]]
SENADO ..
| 7
..
| [[Nova York (estat)|Nova York]]
DÍA DE INAUGURACIÓN ..
| 31
..
|-
VIGÉSIMA ENMIENDA ..
| [[Delaware]]
..
| 3
CONSTITUCIÓN ..
| [[Carolina del Nord|Carolina Del Norte]]
..
| 15
MAINE ..
|-
..
| [[Washington DC|Washington Sr]]. C.*
NEBRASKA ..
| 3
..
| [[Dakota del Nord|Dakota Del Norte]]
..
| 3
..
|-
..
| [[Florida]]
..
| 27
..
| [[Ohio]]
..
| 20
ESTADOS INDECISOS ..
|-
..
| [[Geòrgia (Estats Units)|Geòrgia]]
SISTEMA FEDERAL ..
| 15
..
| [[Oklahoma]]
ENMIENDAS CONSTITUCIONALES ..
| 7
..
|-
MAINE ..
| [[Hawaii|Hawái]]
..
| 4
NEBRASKA ..
| [[Oregon|Oregón]]
..
| 7
CENSO 2010 ..
|-
..
| [[Idaho]]
RE-DISTRIBUCIÓN DEL CONGRESO ..
| 4
..
| [[Pennsilvània]]
ALABAMA ..
| 21
..
|-
MONTANA ..
| [[Illinois]]
..
| 21
ALASKA ..
| [[Rhode Island]]
..
| 4
NEBRASKA ..
|-
..
| [[Indiana]]
ARIZONA ..
| 11
..
| [[Carolina del Sud|Carolina Del Sur]]
NEVADA ..
| 8
..
|-
ARKANSAS ..
| [[Iowa]]
..
| 7
NUEVO HAMPSHIRE ..
| [[Dakota del Sud|Dakota Del Sur]]
..
| 3
CALIFORNIA ..
|-
..
| [[Kansas]]
NUEVA JERSEY ..
| 6
..
| [[Tennessee]]
COLORADO ..
| 11
..
|-
NUEVO MÉXICO ..
| [[Kentucky]]
..
| 8
CONNECTICUT ..
| [[Texas]]
..
| 34
NUEVA YORK ..
|-
..
| [[Louisiana|Luisiana]]
DELAWARE ..
| 9
..
| [[Utah]]
CAROLINA DEL NORTE ..
| 5
..
|-
WASHINGTON D. C. ..
| [[Maine (Estats Units)|Maine]]
..
| 4**
DAKOTA DEL NORTE ..
| [[Vermont]]
..
| 3
FLORIDA ..
|-
..
| [[Maryland]]
OHIO ..
| 10
..
| [[Virgínia]]
GEORGIA ..
| 13
..
|-
OKLAHOMA ..
| [[Massachusetts]]
..
| 12
HAWÁI ..
| [[Washington (estat)|Washington]]
..
| 11
OREGÓN ..
|-
..
| [[Michigan|Míchigan]]
IDAHO ..
| 17
..
| [[Virgínia de l'Oest|Virgínia Occidental]]
PENSILVANIA ..
| 5
..
|-
ILLINOIS ..
| [[Minnesota]]
..
| 10
RHODE ISLAND ..
| [[Wisconsin]]
..
| 10
INDIANA ..
|-
..
| [[Mississipí|Mississippi]]
CAROLINA DEL SUR ..
| 6
..
| [[Wyoming]]
IOWA ..
| 3
..
|-
DAKOTA DEL SUR ..
| [[Missouri|Misuri]]
..
| 11
KANSAS ..
| Total d'electors
..
| 538
TENNESSEE ..
|}
..
"Washington D. C., aunque no es un estado, se le concede tres votos electorales por la [[Vigesimotercera Enmienda a la Constitución de los Estados Unidos de América]].''
KENTUCKY ..

..
"Washington d.C., encara que no és un estat, se li concedeix tres vots electorals per la [[Vint-i-tresena Esmena A La Constitució Dels Estats Units D'amèrica]]. ' '
TEXAS ..
: **Los electores de ''Maine y Nebraska distribuidos a través del método de distritos congresionales.''
..

LUISIANA ..
: **Los electors de ''Maine i Nebraska distribuïts a través del mètode de districtes congressionals.''
..

UTAH ..

..

MAINE ..
== Véase también ==
..

VERMONT ..
== es Vegi també ==
..
* [[Colegio electoral]]
MARYLAND ..

..
* [[ col·legi electoral]]
VIRGINIA ..
* [[Elecciones presidenciales de Estados Unidos]]
..

MASSACHUSETTS ..
* [[ Eleccions Presidencials Dels Estats Units]]
..
* [[Elecciones presidenciales de Estados Unidos de 2008]]
WASHINGTON ..

..
* [[Eleccions presidencials als Estats Units de 2008| Eleccions Presidencials D'estats Units De]] 2008
MÍCHIGAN ..

..

VIRGINIA OCCIDENTAL ..

..
== Referencias ==
MINNESOTA ..

..
== Referències ==
WISCONSIN ..
{{listaref|2}}
..

MISSISSIPPI ..
{{Referències|2}}
..

WYOMING ..

..

MISURI ..
== Enlaces externos ==
..

VIGESIMOTERCERA ENMIENDA A LA CONSTITUCIÓN DE LOS ESTADOS UNIDOS DE AMÉRICA ..
== Enllaços externs ==
..
* [http://www.america.gov/media/pdf/ejs/0908ejsp.pdf El Colegio Electoral] Publicación en español del Departamento de Estado de Estados Unidos sobre el colegio electoral.
COLEGIO ELECTORAL ..

..
* [http://www.america.gov/media/pdf/ejs/0908ejsp.pdf El Colegio Electoral] Publicació en espanyol del Departament d'Estat dels Estats Units sobre el col·legi electoral.
ELECCIONES PRESIDENCIALES DE ESTADOS UNIDOS ..
* [http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/faq.html U.S. Electoral College FAQ (www.archives.gov)]
..

ELECCIONES PRESIDENCIALES DE ESTADOS UNIDOS DE 2008 ..
* [http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/faq.html U.S. Electoral College Faq (www.archives.gov)]
* [http://electoralcollegehistory.com/ Historical Documents on the Electoral College]

* [http://electoralcollegehistory.com/ Historical Documents on the Electoral College]
* [http://electoral-vote.com/ Electoral Vote]

* [http://electoral-vote.com/ Electoral Vote]
* [http://elections.lib.tufts.edu/aas_portal/index.xq A New Nation Votes: American Election Returns 1787-1825]

* [http://elections.lib.tufts.edu/aas_portal/index.xq A New Nation Votes: American Election Returns 1787-1825]
* [http://www.fivethirtyeight.com/ FiveThirtyEight: Electoral Projections Done Right]

* [http://www.fivethirtyeight.com/ FiveThirtyEight: Electoral Projections Done Right]
* [http://270towin.com 270 to win]

* [http://270towin.com 270 to win]
* [http://www.foxnews.com/oreilly/winning-the-electoral-college/ Winning The Electoral College]

* [http://www.foxnews.com/oreilly/winning-the-electoral-http://www.foxnews.com/oreilly/winning-the-electoral-college// Winning The Electoral College]
* [http://www.cnn.com/ELECTION/2008/calculator/ Electoral Map Calculator]

* [http://www.cnn.com/Election/2008/calculator/ Electoral Map Calculator]
* [http://www.avagara.com/e_c/reference/00012001.htm "Math Against Tyranny"]

* [http://www.avagara.com/e_c/reference/00012001.htm "Math Against Tyranny"]
* [http://www.thomas.gov/cgi-bin/query/z?c110:H.J.RES.4:/ H.J.RES.4] (propuesta de enmienda constitucional para sustituir el Colegio Electoral con la elección popular directa de Presidente y Vicepresidente)

* [http://www.thomas.gov/cgi-bin/query/z?c110:H.J.Res.4:/ H.J.Res.4] (proposta d'esmena constitucional per substituir el Col·legi Electoral amb l'elecció popular directa de President i Vicepresident)
* [http://www.thegreenpapers.com/PCom/20010123-0.html The Green Papers: More detailed description of reform proposals]

* [http://www.thegreenpapers.com/Pcom/20010123-0.html The Green Papers: Visqui detailed description of reform proposals]
* [http://fpc.state.gov/documents/organization/28109.pdf The Electoral College: How it Works in Contemporary Presidential Elections]

* [http://fpc.state.gov/documents/organization/28109.pdf The Electoral College: How it Works in Contemporary Presidential Elections]
* [http://archives.gov/federal-register/about/ Office of the Federal Register]

* [http://archives.gov/federal-register/about/ Office of the Federal Register]




[[Categoria:Eleccions per estat]]
[[Categoria:Política dels Estats Units]]
[[Categoría:Elecciones de Estados Unidos]]
[[Categoría:Presidencia de Estados Unidos]]

[[ar:المجمع الانتخابي]]
[[da:Valgmandskollegiet (USA)]]
[[de:Electoral College]]
[[el:Εκλεκτορικό Κολέγιο (ΗΠΑ)]]
[[en:Electoral College (United States)]]
[[fr:Collège électoral des États-Unis]]
[[fy:Electoral College]]
[[he:חבר האלקטורים]]
[[hu:Az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiuma]]
[[id:Lembaga Pemilihan Presiden dan Wakil Presiden Amerika Serikat]]
[[it:Collegio Elettorale degli Stati Uniti]]
[[lt:JAV rinkikų kolegija]]
[[nl:Kiescollege (VS)]]
[[no:Valgmannskollegiet (USA)]]
[[pl:Kolegium Elektorów Stanów Zjednoczonych]]
[[pt:Colégio eleitoral dos Estados Unidos da América]]
[[ru:Коллегия выборщиков США]]
[[simple:U.S. Electoral College]]
[[sv:Elektorskollegiet i amerikanska presidentval]]
[[tr:Seçiciler kurulu]]
[[vi:Đại cử tri đoàn (Hoa Kỳ)]]
[[zh:美国选举人团]]
[[es:Colegio Electoral de los Estados Unidos]]

Revisió del 04:05, 14 feb 2011

thumb|400px|right|Colegios electorales por estado y sistema de conteo de votos.

thumb|400 px|right|Col·legis electorals per estat i sistema de conteo de vots.

[[Archivo:US Electoral College Map.PNG|thumb|400px|right|Votos electorales por estado/distrito federal, para las elecciones de 2004 y 2008.]]

[[Archivo:Us Electoral College Map.Png|thumb|400 px|right|Vots electorals per estat/districte federal, per a les eleccions de 2004 i 2008.]] [[Archivo:ElectoralCollege2008.svg|thumb|400px|right|Mapa del Colegio Electoral que muestra los resultados de las elecciones presidenciales de Estados Unidos de 2008. El Senador Barack Obama (D-IL) ganó el voto popular en 28 estados y el Distrito de Columbia (marcadas en azul) para obtener 365 votos electorales. El Senador John McCain (R-AZ) ganó el voto popular en 22 estados (marcadas en rojo) para obtener 173 votos electorales. Nebraska dividió su voto electoral cuando el senador Obama ganó el voto electoral del 2DC de Nebraska; los otros cuatros votos electorales fueron ganados por McCain.]]

[[Archivo:ElectoralCollege2008.svg|thumb|400 px|right|Mapa del Col·legi Electoral que mostra els resultats de les Eleccions Presidencials Dels Estats Units De 2008. El Senador Barack Obama (D-Il) va guanyar el vot popular en 28 estats i el Districte de Columbia (marcades en blau) per obtenir 365 vots electorals. El Senador John Mccain (R-Az) va guanyar el vot popular en 22 estats (marcades en vermell) per obtenir 173 vots electorals. Nebraska va dividir el seu vot electoral quan el senador Obama va guanyar el vot electoral del 2dc de nebraska; els altres cuatros vots electorals van ser guanyats per McCain.]]


El Colegio Electoral es el cuerpo de compromisarios electos encargado de elegir al Presidente y al Vicepresidente de los Estados Unidos. Desde 1964 el colegio electoral ha tenido 538 electores.[1]En 2008 esta selección se hizo el 15 de diciembre. El colegio electoral es un ejemplo de una elección indirecta.

El Col·legi Electoral és el cos de compromissaris electes encarregat d'elegir el President i el Vicepresident dels Estats Units. Des de 1964 el col·legi electoral ha tingut 538 electors.[2]El 2008 aquesta selecció es va fer el 15 de desembre. El col·legi electoral és un exemple d'una elecció indirecta.


En lugar de votar directamente para el Presidente y el Vicepresidente, los ciudadanos de Estados Unidos emiten sus votos para los electores. Los electores son técnicamente libres de votar a favor de cualquier persona elegible para ser Presidente, pero en la práctica se comprometen a votar por candidatos específicos[3] los votantes emiten sus votos a favor de los candidatos presidenciales y vicepresidenciales al votar por los electores correspondiente a prometer su voto.[4]

En lloc de votar directament per al President i el Vicepresident, els ciutadans dels Estats Units emeten els seus vots per als electors. Els electors són tècnicament lliures de votar a favor de qualsevol persona elegible per ser President, però a la pràctica es comprometen a votar per candidats específics[5] els votants emeten els seus vots a favor dels candidats presidencials i vicepresidenciales en votar pels electors corresponent a prometre el seu vot.[6] La mayoría de los estados permiten a los votantes elegir entre las listas de electores del estado que se comprometieron a votar a favor del candidato presidencial y vicepresidencial de varios partidos; el candidato que recibe la mayoría de los votos del estado 'gana' todos los votos emitidos por los electores de ese estado. Las campañas presidenciales estadounidenses se concentran en ganar el voto popular en una combinación de los Estados que opten por una mayoría de los electores, en lugar de hacer campaña para ganar el mayor número de votos a nivel nacional.

La majoria dels estats permeten als votants elegir entre les llistes d'electors de l'estat que es van comprometre a votar a favor del candidat presidencial i vicepresidencial de diversos partits; el candidat que rep la majoria dels vots de l'estat 'guanya' tots els vots emesos pels electors d'aquest estat. Les campanyes presidencials nord-americanes es concentren a guanyar el vot popular en una combinació dels Estats que optin per una majoria dels electors, en lloc de fer campanya per guanyar el major nombre de vots nivell nacional.


Cada estado tiene un número de electores igual al número de sus Senadores y Representantes en el Congreso de los Estados Unidos. Además, en virtud de la Vigésima tercera enmienda, el Distrito de Columbia recibe electores como si se tratara de un estado, pero nunca más que el número de votos del estado "menos poblado".[7] Los territorios estadounidenses no están representados en el Colegio Electoral.

Cada estat té un nombre d'electors igual al nombre dels seus Senadors i Representants en el Congrés Dels Estats Units. A més, en virtut de la Vintena tercera esmena, el Districte de Columbia rep electors com si es tractés d'un estat, però mai més que el nombre de vots de l'estat "menys poblat".[8] Els territoris nord-americans no estan representats en el Col·legi Electoral.


Cada elector tiene derecho a un voto para Presidente y un voto para Vicepresidente. Para ser elegido, un candidato debe tener una mayoría (desde 1964, por lo menos 270) de los votos electorales emitidos para ese cargo. En caso de que ningún candidato a la Presidencia gane una mayoría de los votos electorales, la elección es hecha por la Cámara de Representantes.[9] En caso de que ningún candidato para Vicepresidente posea una mayoría de los los votos electorales, la elección se le da al Senado.[10]

Cada elector té dret a un vot per a President i un vot per a Vicepresident. Per ser elegit, un candidat ha de tenir una majoria (des de 1964, almenys 270) dels vots electorals emesos per a aquest càrrec. En cas que cap candidat a la Presidència no guanyi una majoria dels vots electorals, l'elecció és feta per la Cambra De Representants.[11] En cas que cap candidat per a Vicepresident no posseeixi una majoria dels els vots electorals, l'elecció se li dóna al Senat.[12]


La Constitución permite a cada legislatura estatal designar un método de elección de los electores. Cuarenta y ocho estados y el Distrito de Columbia han adoptado un sistema por el que el ganador se lleva todos los votos, en el cual los votantes eligen entre las listas de los electores del estado para que voten por el candidato a la presidencia y a la vicepresidencia. El candidato que gana la mayoría de los votos en el estado gana el apoyo de todos los electores del estado. Los otros dos estados, Maine y Nebraska, utilizan un sistema escalonado donde un único elector es elegido dentro de cada distrito del Congreso y dos electores son elegidos por voto popular a nivel estatal. Las elecciones presidenciales de Estados Unidos son efectivamente una amalgamación de 51 elecciones separadas y simultáneas (50 estados más el Distrito de Columbia), en lugar de una sola elección nacional.

La Constitució permet a cada legislatura estatal designar un mètode d'elecció dels electors. Quaranta i vuit estats i el Districte de Columbia han adoptat un sistema pel qual el guanyador s'emporta tots els vots, en el qual els votants elegeixen entre les llistes dels electors de l'estat perquè votin pel candidat a la presidència i a la vicepresidència. El candidat que guanya la majoria dels vots en l'estat guanya el suport de tots els electors de l'estat. Els altres dos estats, Maine i Nebraska, utilitzen un sistema escalonat on un únic elector és elegit dins de cada districte del Congrés i dos electors són elegits per vot popular a nivell estatal. Les eleccions presidencials dels Estats Units són efectivament una amalgamació de 51 eleccions separades i simultànies (50 estats més el Districte de Columbia), en lloc d'una sola elecció nacional.


Los candidatos pueden dejar de obtener el mayor número de votos en la votación popular a nivel nacional en una elección presidencial y aún ganar esa elección. Esto ocurrió en 1876, 1888 y el 2000. Los críticos argumentan que el Colegio Electoral es intrínsecamente antidemocrático y le da a algunos estados indecisos una influencia desproporcionada a la hora de la selección del Presidente y Vicepresidente. Los proponentes sostienen que el Colegio Electoral es una importante y característica distintiva del sistema federal, y protege los derechos de los estados más pequeños. Numerosas enmiendas constitucionales se han introducido en el Congreso para que se sustituya el Colegio Electoral por un sistema de voto popular directo, sin embargo, ninguna propuesta ha logrado llegar con éxito al Congreso.

Els candidats poden deixar d'obtenir el major nombre de vots en la votació popular a nivell nacional en una elecció presidencial i encara guanyar aquesta elecció. Això va ocórrer en 1876, 1888 i el 2000. Els crítics argumenten que el Col·legi Electoral és intrínsecament antidemocràtic i li dóna alguns estats indecisos una influència desproporcionada a l'hora de la selecció del President i Vicepresident. Els proposadors sostenen que el Col·legi Electoral és una d'important i característica distintiva del sistema federal, i protegeix els drets dels estats més petits. Nombroses esmenes constitucionals s'han introduït en el Congrés perquè se substitueixi el Col·legi Electoral per un sistema de vot popular directe, tanmateix, cap proposta no ha aconseguit arribar amb èxit al Congrés.


Día de elección

Dia d'elecció

La ley federal establece el martes siguiente del primer lunes de noviembre como el día para la celebración de las elecciones federales.[13]

La llei federal estableix el dimarts següent del primer dilluns de novembre com el dia per a la celebració de les eleccions federals.[14]


La forma de elección de los electores se determinará en cada estado por su legislatura.[15] Actualmente, todos los Estados eligen los electores por la elección popular en la fecha especificada por la ley federal. Si bien muchas personas pueden creer que están votando a favor de su candidato presidencial, están en realidad votando para los electores del candidato.

La forma d'elecció dels electors es determinarà en cada estat per la seva legislatura.[16] Actualment, tots els Estats elegeixen els electors per l'elecció popular en la data especificada per la llei federal. Si bé moltes persones poden creure que estan votant a favor del seu candidat presidencial, estan votant en realitat per als electors del candidat.


Cuarenta y ocho estados y Washington, DC, el emplean, el sistema del ganador se lo lleva todo, cada uno otorgando todos sus electores al candidato presidencial como un sólo bloque. Dos estados, Maine y Nebraska, seleccionan un elector dentro de cada distrito congresional por votación popular, y, además, seleccionan los dos restantes electores por el voto popular. Este método se ha utilizado en el estado de Maine desde 1972, y, en Nebraska desde 1992.

Quaranta i vuit estats i Washington, Dc, l'empren, el sistema del guanyador se'l porta tot, cada un atorgant tots els seus electors al candidat presidencial com un només bloc. Dos estats, Maine i Nebraska, seleccionen un elector dins de cada districte congressional per votació popular, i, a més, seleccionen els dos restants electors pel vot popular. Aquest mètode s'ha utilitzat en l'estat de Maine des de 1972, i, a Nebraska des de 1992.


Distribución del voto electoral

Distribució del vot electoral


El siguiente cuadro muestra el número de votos electorales a los que cada uno de los estados y el Distrito de Columbia tuvo derecho durante las elecciones presidenciales de 2004 y 2008:[17][18]

El següent quadre mostra el nombre de vots electorals a què cada un dels estats i el Districte de Columbia va tenir dret durant les eleccions presidencials de 2004 i 2008:[19][20]


Estado Votos electorales Estado Votos electorales
Alabama 9 Montana 3
Alaska 3 Nebraska 5**
Arizona 10 Nevada 5
Arkansas 6 Nuevo Hampshire 4
California 55 Nueva Jersey 15
Colorado 9 Nuevo México 5
Connecticut 7 Nueva York 31
Delaware 3 Carolina del Norte 15
Washington D. C.* 3 Dakota del Norte 3
Florida 27 Ohio 20
Georgia 15 Oklahoma 7
Hawái 4 Oregón 7
Idaho 4 Pensilvania 21
Illinois 21 Rhode Island 4
Indiana 11 Carolina del Sur 8
Iowa 7 Dakota del Sur 3
Kansas 6 Tennessee 11
Kentucky 8 Texas 34
Luisiana 9 Utah 5
Maine 4** Vermont 3
Maryland 10 Virginia 13
Massachusetts 12 Washington 11
Míchigan 17 Virginia Occidental 5
Minnesota 10 Wisconsin 10
Mississippi 6 Wyoming 3
Misuri 11 Total de electores 538
Estat Vots electorals Estat Vots electorals
Alabama 9 Muntanyesa 3
Alaska 3 Nebraska 5**
Arizona 10 Nevada 5
Arkansas 6 Nou Hampshire 4
Califòrnia 55 Nou Jersey 15
Vermell 9 Nou Mèxic 5
Connecticut 7 Nova York 31
Delaware 3 Carolina Del Norte 15
Washington Sr. C.* 3 Dakota Del Norte 3
Florida 27 Ohio 20
Geòrgia 15 Oklahoma 7
Hawái 4 Oregón 7
Idaho 4 Pennsilvània 21
Illinois 21 Rhode Island 4
Indiana 11 Carolina Del Sur 8
Iowa 7 Dakota Del Sur 3
Kansas 6 Tennessee 11
Kentucky 8 Texas 34
Luisiana 9 Utah 5
Maine 4** Vermont 3
Maryland 10 Virgínia 13
Massachusetts 12 Washington 11
Míchigan 17 Virgínia Occidental 5
Minnesota 10 Wisconsin 10
Mississippi 6 Wyoming 3
Misuri 11 Total d'electors 538

"Washington D. C., aunque no es un estado, se le concede tres votos electorales por la Vigesimotercera Enmienda a la Constitución de los Estados Unidos de América.

"Washington d.C., encara que no és un estat, se li concedeix tres vots electorals per la Vint-i-tresena Esmena A La Constitució Dels Estats Units D'amèrica. ' '

**Los electores de Maine y Nebraska distribuidos a través del método de distritos congresionales.
**Los electors de Maine i Nebraska distribuïts a través del mètode de districtes congressionals.


Véase también

es Vegi també


Referencias

Referències

  1. El número de electores es igual al número total de miembros del Congreso de los Estados Unidos (compuesto de 435 representantes y 100 senadores), además de tres electores del Distrito de Columbia. Véase Artículo II, Sección 1, Cláusula 2 de la Constitución y la Vigésima tercera Enmienda
  2. El nombre d'electors és igual al nombre total de membres del Congrés Dels Estats Units (compost de 435 representants i 100 senadors), a més de tres electors del Districte De Columbia. Es vegi Article Ii, Secció 1, Clàusula 2 De La Constitució i la Vintena Tercera Esmena
  3. Los electores no están obligados por ley federal a respaldar a un candidato, sin embargo, en la inmensa mayoría de los casos lo hacen votando por el candidato a quien se prometió. Además, muchos estados tienen leyes destinadas a garantizar que los electores voten por los candidatos que se comprometieron. Véase The Green Papers
  4. Este proceso se ha normalizado hasta el punto de que los nombres de los electores aparecen en la boleta electoral sólo en un puñado de estados. Véase The Green Papers
  5. Els electors no estan obligats per llei federal a donar suport a un candidat, tanmateix, en la immensa majoria dels casos ho fan votant pel candidat a qui es va prometre. A més, molts estats tenen lleis destinades a garantir que els electors votin pels candidats que es van comprometre. Es vegi The Green Papers
  6. Aquest procés s'ha normalitzat fins al punt que els noms dels electors apareixen en la boleta electoral només en un grapat d'estats. Es vegi The Green Papers
  7. Actualmente Wyoming, que tiene tres electores.
  8. Actualment Wyoming, que té tres electors.
  9. La Asamblea debe elegir entre los tres candidatos presidenciales con más votos electorales. Cuando la Cámara elige al Presidente, la delegación de cada Estado arroja un solo voto (lo que significa que el único representante de Wyoming tendría como mucho peso como el conjunto de California de 53 representantes). Un candidato debe ganar los votos de la mayoría de las delegaciones estatales, a fin de ser nombrado Presidente (véase el Duodécima Enmienda.
  10. El Senado debe elegir entre los dos candidatos con más votos electorales. Los votos se toman en la forma acostumbrada. El nuevo Vicepresidente sirve como Presidente en caso de que la Cámara no haya elegido a un Presidente para el Día de Inauguración (véase la Sección 3 de la Vigésima Enmienda).
  11. L'Assemblea ha d'elegir entre els tres candidats presidencials amb més vots electorals. Quan la Cambra elegeix el President, la delegació de cada Estat dóna un sol vot (la qual cosa significa que l'únic representant de Wyoming tindria a tot estirar pes com el conjunt de Califòrnia de 53 representants). Un candidat ha de guanyar els vots de la majoria de les delegacions estatals, a fi de ser nomenat President (es vegi el Dotzena Esmena.
  12. El Senat ha d'elegir entre els dos candidats amb més vots electorals. Els vots es prenen en la forma acostumada. El nou Vicepresident serveix com a President en cas que la Cambra no hagi elegit un President per al Dia D'inauguració (es vegi la Secció 3 de la Vintena Esmena).
  13. A uniform national date for presidential elections was not set until 1845, although Congress always had constitutional authority to do so. — Kimberling, William C. (1992) The Electoral College, p. 7
  14. A uniform national dóna't for presidential elections was not set until 1845, although Congress always had constitutional authority to do sota. - Kimberling, William C. (1992) The Electoral College, pàg. 7
  15. United States Constitution, Article II, Section 1.: "Each State shall appoint, in such Manner as the Legislature thereof may direct, a Number of Electors, equal to the whole Number of Senators and Representatives to which the State may be entitled in the Congress; but no Senator or Representative, or Person holding an Office of Trust or Profit under the United States, shall be appointed an Elector."
  16. United States Constitution, Article Ii, Section 1.: "Each State shall appoint, in such Manner as the Legislature thereof maig direct, a Number of Electors, equal to the whole Number of Senators and Representatives to which the State maig be entitled in the Congress; but no Senator or Representative, or Person holding an Office of Trust or Profit under the United States, shall be appointed an Elector. "
  17. U.S. National Archives and Records Administration
  18. Antes de las elecciones de 2012, cada estado electoral de la votación total podrá ser cambiado sobre la base de los resultados del Censo 2010 y posteriormente la re-distribución del Congreso.
  19. College U.S. National Archives and Records Administration
  20. Abans de les eleccions de 2012, cada estat electoral de la votació total podrà ser canviat sobre la base dels resultats del Cens 2010 i posteriorment la Redistribució del congrés.


Enlaces externos

Enllaços externs

  • El Colegio Electoral Publicación en español del Departamento de Estado de Estados Unidos sobre el colegio electoral.
  • "Math Against Tyranny"
  • H.J.RES.4 (propuesta de enmienda constitucional para sustituir el Colegio Electoral con la elección popular directa de Presidente y Vicepresidente)

Categoría:Elecciones de Estados Unidos Categoría:Presidencia de Estados Unidos