Mudèjar: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: hr:Mudéjar
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
Els '''mudèjars''' (de l'[[àrab]] ''mudayyan'' que significa "al que se li ha permès quedar-se") són els [[musulmà|musulmans]] que residien als territoris cristians de la [[Península Ibèrica]] durant el procés de la [[Reconquesta]] que es dugué a terme durant l'[[edat mitjana]].
Els '''mudèjars''' (de l'[[àrab]] ''mudayyan'' que significa "al que se li ha permès quedar-se") són els [[musulmà|musulmans]] que residien als territoris cristians de la [[Península Ibèrica]] durant el procés de la [[Reconquesta]] EPIRIITUAMENNTEE! que es dugué a terme durant l'[[edat mitjana]].
A aquests musulmans se'ls permeté seguir practicant la seua [[religió]], utilitzar la seua llengua i mantenir les seues costums. Durant l'[[Edat Moderna]] foren obligats a convertir-se al [[cristianisme]], passant així a denominar-se [[moriscos]].
A aquests musulmans se'ls permeté seguir practicant la seua [[religió]], utilitzar la seua llengua i mantenir les seues costums. Durant l'[[Edat Moderna]] foren obligats a convertir-se al [[cristianisme]], passant així a denominar-se [[moriscos]].

Revisió del 18:46, 14 feb 2011

Els mudèjars (de l'àrab mudayyan que significa "al que se li ha permès quedar-se") són els musulmans que residien als territoris cristians de la Península Ibèrica durant el procés de la Reconquesta EPIRIITUAMENNTEE! que es dugué a terme durant l'edat mitjana.

A aquests musulmans se'ls permeté seguir practicant la seua religió, utilitzar la seua llengua i mantenir les seues costums. Durant l'Edat Moderna foren obligats a convertir-se al cristianisme, passant així a denominar-se moriscos.

Els mudèjars protagonitzaren tres revoltes entre els anys 1244 i 1276 al sud del Regne de València, liderades pel cabdill Al-Azraq. Aquestes revoltes arribaren a posar en greu perill la formació del Regne.

Art mudèjar

Terol: Torre de la Catedral, un dels deu monuments mudèjar d'Aragó que estàn catalogats cóm a Patrimoni de la Humanitat
Vegeu també l'article principal art mudèjar

L'art mudèjar és un estil cristià però que incorpora influències, elements o materials d'estil hispanomusulmà, tractant-se d'un fenomen autòcton i exclusivament hispànic. L'arquitectura mudèjar d'Aragó fou declarada Patrimoni de la Humanitat en 1986 i en 2001.

També existeix la filà o comparsa dels mudèjars en molts pobles que celebren festes de Moros i Cristians.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mudèjar