Catedral d'Alexandre Nevski (Sofia): diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 30: Línia 30:
[[mk:Црква Свети Александар Невски (Софија)]]
[[mk:Црква Свети Александар Невски (Софија)]]
[[nl:Alexander Nevski-kathedraal]]
[[nl:Alexander Nevski-kathedraal]]
[[pl:Cerkiew św. Aleksandra Newskiego w Sofii]]
[[pl:Sobór św. Aleksandra Newskiego w Sofii]]
[[pt:Catedral de Alexandre Nevsky (Bulgária)]]
[[pt:Catedral de Alexandre Nevsky (Bulgária)]]
[[ro:Catedrala Alexander Nevsky din Sofia]]
[[ro:Catedrala Alexander Nevsky din Sofia]]

Revisió del 13:32, 26 feb 2011

Plantilla:Cal església

La Catedral d'Alexandre Nevski de Sofia
La Catedral d'Alexandre Nevski de Sofia

La Catedral d'Alexandre Nevski (en búlgar: Храм-паметник, "Свети Александър Невски", Hram-pametnik "Sveti Aleksandâr Nevski") de Sofia, a Bulgària, és una catedral ortodoxa búlgara construïda en estil neobizantí; és la catedral seu del Patriarca de Bulgària. Una de les catedrals més grans de tota l'Ortodòxia, així com un dels símbols de la capital búlgara. La primera pedra de la catedral es va posar el 1882, però de fet va ser construïda entre 1904 i 1912, en honor als soldats russos que van morir durant la guerra russoturca de 1877-1878, que alliberà Bulgària de la dominació otomana. Anomenada catedral de Sant Ciril i Sant Metodi durant el perídoe 1916-1920, el 12 de setembre de 1924 fou declarada monument cultural.

Arquitectura i decoració

La catedral va ser projectada per Alexandre Pomerantsev, ajudat per Alexandre Smirnov i Alexandre Iàkovlev. Pomerantsev va modificar radicalment el projecte inicial de 1884-1885 que Ivan Bogomolov havia realitzat. El disseny final es va acabar el 1898, i la construcció i la decoració van ser realitzats per un equip d'arquitectes, artistes i treballadors búlgars, russos, austro-hongaresos i europeus, inclosos els arquitectes abans esmentats, així com Petko Momchilov, Yordan Milanov, Haralampi Tachev , Iván Mrkvička, Vasily D. Bolotnov, Nikolai A. Bruni, AA Kiseliov, Anton Mitov.

La basílica ocupa una àrea de 3.170 m² i pot allotjar a 5.000 persones a l'interior. Té cinc naus cruciformes, que enfatitzen cúpula daurada central, de 45m d'alçada (amb la campana arriba a 50,52m). El temple té 12 campanes amb un pes total de 23 tones, la major de 12 tones i la menor de 10 kg. L'interior està decorat amb marbre italià en diversos colors, ònix del Brasil, alabastre i altres materials nobles. Les peces de marbre i les lluminàries es van crear a Munic, els elements metàl·lics per a les portes a Berlín, les portes es van fer a la fàbrica de Karl Bamberg (Viena), i els mosaics van ser enviats des de Venècia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catedral d'Alexandre Nevski