ATP sintetasa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-== Articles relacionats == +== Vegeu també ==)
m r2.6.4) (Robot modifica: zh:三磷酸腺苷合酶
Línia 67: Línia 67:
[[sv:ATP-syntas]]
[[sv:ATP-syntas]]
[[uk:АТФ-синтаза]]
[[uk:АТФ-синтаза]]
[[zh:三磷酸腺苷合酶]]
[[zh:三磷酸腺苷合酶]]

Revisió del 04:42, 27 feb 2011

Infotaula de proteïnaATP sintetasa
Fitxer:ATPsynthase labelled.png
Estructura de l'ATP sintasa, el canal de protons F0 i la tija giratòria es mostren en blau, el domini sintasa F1 en vermell i la membrana en gris
Substànciacomponent cel·lular, família de proteïnes de transport transmembrana i família de complexos proteics Modifica el valor a Wikidata

L’ATP sintetasa [1] ATP sintasa o ATPasa (E.C. 3.6.3.14) és un complex enzimàtic de membrana que combina la síntesi i/o hidròlisi d'ATP amb el transport de protons a través d'una membrana. Aquests enzims són els responsables de subministrar energia a la cèl·lula sintetitzant adenosina trifosfat (ATP) a partir d'adenosina difosfat (ADP) i fosfat inorgànic amb l'ús d'energia. Aquesta energia s'obté sovint del moviment de protons generat per un gradient electroquímic com el que té lloc de l'espai intermembrana a la matriu mitocondrial del mitocondri del lumen a l'estroma dels cloroplasts. Algunes ATPases treballen en sentit invers, emprant l'energia provinent de la hidròlisi d'ATP per generar un gradient de protons.[2] La reacció global que té lloc és la següent:

ADP + Pi → ATP

Aquests enzims són de crucial importància en tots els organismes donat que l'ATP és la moneda energètica principal de les cèl·lules. Tant és així que certs organismes han desenvolupat mecanismes de defensa bloquejant l'ATP sintasa d'altres grups, com el cas de fongs del gènere Streptomyces, que produeixen oligomicina, antibiòtic que inhibeix la unitat F1F0 de la ATP sintasa.

Classificació

Existeixen diversos tipus d'ATPases que difereixen en la funció (síntesi i/o hidròlisi d'ATP), en l'estructura (F-, V- i A- ATPases segons el tipus de motor rotatori) i en el tipus de transport d'ions.

  • A-ATPases (A1A0-ATPases). Presents en el grup Archaea, funcionen com les F-ATPases.
  • P-ATPases (E1E2-ATPases). Les trobem en bacteris i en orgànuls i membranes plasmàtiques eucariotes. La seva funció és el transport de diversos ions a través de membranes.
  • E-ATPases. Són enzims de superfície que hidrolitzen un ample ventall d'NTPs, incloent l'ATP extracel·lular.

Vegeu també

Referències

Plantilla:Enllaç AB