Vés al contingut

Expedicions del Nord de Zhuge Liang: diferència entre les revisions

Cap resum de modificació
==Transfons==
[[Fitxer:Longzhong Plan.jpg|150px|thumb|left|El [[pla Longzhong]]]]
En el [[227 aC]] EC, la Xina estava dividida en tres regnes competidors - [[Cao Wei|Wei]], [[Shu Han|Shu]] i [[Wu Oriental|Wu]] - cadascú amb el propòsit de reunificar l'imperi de la caiguda [[Dinastia Han]]. En l'estat de Shu, el pensament estratègic darrere de les Expedicions del Nord es remunta ja al 207, quan un Zhuge Liang de vint-i-set anys d'edat esbossa el seu [[Pla Longzhong]] al seu senyor [[Liu Bei]]. En ell, n'explicava en termes molt generals la necessitat d'obtenir una base geogràfica viable, i després anà a detallar un atac al nord per dos flancs per dominar el nord. Un avanç seria des de la província de Yi a l'oest (a grans trets l'actual província [[Sichuan]]), cap al nord per les [[muntanyes de Qinling]], [[desembocar| desembocant]] en la vall del [[riu Wei]] assolint d'una posició estratègica a la gran metròpoli [[Chang'an]] des de la qual dominar la gran corba del [[riu Groc]]. El segon avanç seria des del nord de la província Jing fins el centre polític de [[Luoyang]].
 
Després que Liu Bei s'establí a la Província de Yi en el [[215]], els requisits essencials del pla havien estat completats. L'arranjament geopolític previst per Zhuge Liang demostrà, no obstant, ser militarment inestable. L'aliança amb l'estat de Wu en l'est es va trencar a causa de l'afer de l'ocupació de la província de Jing. Al voltant del 223, la província es va perdre i Liu Bei, així com alguns dels seus principals generals, van morir en batalla. Fins i tot després d'això Zhuge Liang en va restablir les relacions d'amistat amb Wu, el seu pla original havia estat notablement alterat, ja que només la punta esquerra podria ser executada.
 
En el molt citat ''[[Chu Shi Biao]]'' de Zhuge Liang del 227, ell li explica en termes molt ideològics al fill de Liu Bei, [[Liu Shan]], el seu raonament per la seva marxa de la capital [[Chengdu]]: "Hem de dirigir els tres exèrcits per assegurar-nos la Planúria Central en el nord. Contribuint tot el que puga, anem a exterminar als malvats, restaurar la casa dels Han i regressar a l'antiga capital. Tal és el deure d'un súbdit el correspondre a l'antic emperador Former Emperor i jurar lleialtat a Sa Majestat."
 
==Referències==
13.368

modificacions