Anomalocaris: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.3) (Robot afegeix: simple:Anomalocaris
m r2.7.1) (Robot esborra: simple:Anomalocaris
Línia 37: Línia 37:
[[pt:Anomalocaris]]
[[pt:Anomalocaris]]
[[ru:Аномалокарис]]
[[ru:Аномалокарис]]
[[simple:Anomalocaris]]
[[sk:Anomalocaris]]
[[sk:Anomalocaris]]
[[sv:Anomalocaris]]
[[sv:Anomalocaris]]

Revisió del 01:49, 8 març 2011

Infotaula d'ésser viuAnomalocaris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseDinocaridida
OrdreRadiodonta
FamíliaAnomalocarididae
GènereAnomalocaris Modifica el valor a Wikidata
Joseph Frederick Whiteaves, 1892

Anomalocaris ("gamba estranya") és un animal extint que pertany al clade dels anomalocàrids. Es tractava d'una criatura nedadora que possiblement usava uns lòbuls flexibles que tenia als flancs del cos per a impulsar-se dins l'aigua. El seu gran cap tenia grans ulls amb diverses lents oculars i una boca rodona. Tenia dos grans "braços" amb una mena de punxes just davant de la boca; probablement, els utilitzava per atrapar les preses i posar-se-les a la boca.

Anomalocaris

Pel temps en què visqué, Anomalocaris va ser una criatura realment gigantesca, arribant a longituds d'entre 60 cm i 2 metres. Fou com la balena blava dels seus temps, i sens dubte va ser el predador dominant.

Se l'ha identificat incorrectament diverses vegades. El seu nom ve de la descripció d'un dels seus "braços", que va ser trobat per separat i es va pensar que era una criatura per sí sol. Es va pensar que la boca era una medusa anomenada Peytoia, i el cos va ser descrit com un porífer anomenada Laggania. Segons els codis de nomenclatura, el nom més antic és l'elegit, i en aquest cas va ser Anomalocaris. El nom Laggania va ser usat més tard per a un altre gènere d'anomalocàrid.