Diferència entre revisions de la pàgina «Lampisteria»

Salta a la navegació Salta a la cerca
497 bytes afegits ,  fa 9 anys
El segle XIX es va estendre l'[[enllumenat de gas]]. De la instal·lació i manteniment (tuberies, làmpades..) se'n encarregaven els ''lampistes''. Pràcticament no hi havia [[aigua corrent]] (la gent es rentava amb un [[gerro]] d'[[aigua]]), no existia el [[W.C.]](water closed), i de les comunes se'n encarregaven els [[paleta|paletes]].
 
Quan es va canviar a l'enllumenat elècric, es van adaptar les làmpades existents i això ho van fer els lampistes (es canviava el cremador de gas per un [[sòcol]] de [[bombeta]] del mateix pas de rosca ([[rosca gas]]), d'aquesta manera van esdevenir amb el pas del temps [[electricista|electricistes]].
 
En arribar l'aigua corrent, de les canonades s'en van encarregar els lampistes ja que portaven 100 anys fent-ho amb les canonades del [[gas]], d'aquesta manera van esdevenir també amb el pas del temps [[fontaner]]s.
Avui dia, segueix englobant un vantall molt ampli tot i que que dins del ram hi ha una certa especialització (electricista, muntador d'aire condicionat, muntador de calefacció, muntador de sanitaris, muntador de canonades de gas, muntador de canonades d'aigua, muntador de canonades de gas, muntador de canonades de desguassos, etc...)
 
== Història ==
144.145

modificacions

Menú de navegació