Fred (temperatura): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m "grau Kelvin" -> "kelvin" (nom actual); "Joule(s)" -> "joule(s) (normes del Sistema Internacional d'Unitats)
m r2.7.1) (Robot afegeix: az:Don (şaxta)
Línia 27: Línia 27:
[[Categoria:Termodinàmica]]
[[Categoria:Termodinàmica]]


[[az:Don (şaxta)]]
[[cs:Chlad]]
[[cs:Chlad]]
[[de:Kälte]]
[[de:Kälte]]

Revisió del 15:42, 10 març 2011

Els primers freds, de Miquel Blay

El fred en física és l'absència de calor. No té per tant unitat de mesura particular, ja que el que es pot mesurar, així com allò en el qual podem observar fenòmens o utilitzar en tecnologia és la calor. De fet, quan parlem de refredar o de donar fred, de congelar, refrigerar, etc. el que estem fent realment és extreure calor. El fred absolut és doncs l'absència total i absoluta de calor, un concepte ideal que correspondria als zero kelvins i que de moment no hem trobat que pugui ocórrer a cap lloc de l'univers.

En biologia i psicologia parlem de tenir fred, de climes freds, etc. quan ens referim a temperatures prou baixes per a que el cos tingui el que reconeixem com a sensació de fred, amb respostes que poden incloure tremolor, calfreds, etc. I de calor quan són prou altes com per a que sentim la sensació de calor, que pot provocar suor i altres respostes de protecció. En plàstica els colors freds són sobretot la gamma de blaus, i també colors propers, com alguns verds i violacis. Aquest colors solen expressar-nos culturalment fredor, però també pau, calma, relaxament.

Unitats de mesura

El fred és la "no-calor" i refredar és extreure calor. No podem mesurar el fred, o la variació de fred, sinó la calor, i això es fa en joules o en calories. Una variació positiva de fred és una negativa, i de mateix mòdul, que de calor, i viceversa. Com en algunes àrees del coneixement i d'aplicació hauriem de tractar sempre amb nombres i variacions negatives, per a la pròpia comoditat, s'hi pot usar la frigoria, de símbol (poc usat) fg, qué és simplement una caloria canviada de signe.

  • 1 fg = -1 cal
  • 1 fg = -4'184 J
  • 1 kfg = -1.000 cal = -1 kcal
  • 1 kfg = -4.184 J

Aplicacions

Un congelador extreu la calor dels aliments i l'expulsa a l'exterior per darrera

A la indústria es fan moltes investigacions i aplicacions d'aquest fenomen amb fins productius i per a la conservació de les matèries que són susceptibles de alterar-se per la calor, com ara els aliments. Es divideix en tres branques principals:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fred