Iapods: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: it:Iapodi; canvis cosmètics
m r2.7.1) (Robot afegeix: bg:Лаподи
Línia 13: Línia 13:
[[Categoria:Grups il·liris]]
[[Categoria:Grups il·liris]]


[[bg:Лаподи]]
[[bs:Japodi]]
[[bs:Japodi]]
[[en:Iapydes]]
[[en:Iapydes]]

Revisió del 00:45, 13 març 2011

Iapods o Iapids fou una tribu del poble il·liri que vivia al nord de Dalmàcia i al est de Libúrnia. El seu país es deia Iapídia i equival a la regió croata entre els rius Kulpa i Korana al nord, i les muntanyes Velebich al sud. Son esmentats per Estrabó, Claudi Ptolemeu i d'altres.

Al seu territori hi havia el Mons Albius (Velika). Al altra costat arribaven fins al Danubi i la frontera de Panònia.

Una costum d'aquest poble era el tatuar-se. La seva vestimenta era del tipus celta.

El 129 aC el cònsol C. Sempronius Tuditanus va fer la guerra a aquest poble, sense èxit al principi però al final els va derrotar mercès a la bona feina del seu llegat D. Junius Brutus, victòria que li va permetre celebrar un triomf a Roma. El poble va establir un tractar de federació (foedus) amb Roma però es van revoltar i el 34 aC Octavi August va posar fi a la seva autonomia conquerint la seva ciutat principal, Metulum, després d'un ferotge resistència.

Metulum era a la riba del riu Colapis (Kulpa) prop de la frontera de Panònia. Es probablement la moderna Metlika (alemany Möttling).

L'itinerari d'Antoní esmenta dins el país dels iapods les següents ciutats: Avendone, Arupium i Bibicum o Bivium. La Taula de Peutinger afegeix Epidotium, Aucus, Ausancalio i Clumbetae.