Etiologia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-[[Image: +[[Fitxer:)
m r2.6.4) (Robot esborra: gl:Etioloxía
Línia 30: Línia 30:
[[fi:Etiologia]]
[[fi:Etiologia]]
[[fr:Étiologie]]
[[fr:Étiologie]]
[[gl:Etioloxía]]
[[he:אטיולוגיה]]
[[he:אטיולוגיה]]
[[hi:रोग हेतुविज्ञान]]
[[hi:रोग हेतुविज्ञान]]

Revisió del 09:48, 13 març 2011

L'Etiología es l'estudi de les causes sobre alguna malaltia, curiositat, etc. Etimològicament prové del grec αιτιολογία, "donar una raó per alguna cosa" (αἰτία "causa" + -λογία) A més es refereix a l'origen de la malaltia. Aquest és el significat que s'accepta de manera més general.

La paraula es fa servir d'una manera generalitzada en les teories filosòfiques i mèdiques, on es fa servir per a referir-se a l'estudi de per què ocorren les coses o fins i tot a les raons que hi ha sota de la manera en que les coses actuen. La paraula es fa servir també en Biologia, Física i Psicologia

Medicina

Antonie van Leeuwenhoek, la primera persona que va veure un bacteri fent servir un microscopi.

En medicina en particular, el terme etiologia es refereix a les causes d'una malaltia o d'una patologia.[1] Al llarg de la història de la medicina, els metges van discutir si la causa d'una malaltia era un únic factor o bé si era el resultat d'un conjunt de factors que actuaven de manera simultània.

Les primeres idees sobre microorganismes són a l'antiga Roma amb l'estudiós Varro al segle I dC que va formular aquesta idea en el seu llibre De Re Agricola.[2] El pensament medieval sobre les causes de les malalties van ser influenciats per Galè i Hipòcrates i es va adoptar la teoria del miasma.[3] Quan la pesta negra arribà a l'Al-Andalus al segle XIV Ibn Khatima proposà que la infecció era causada per partícules microscòpiques que entraven al cos humà.

Molt posteriorment Robert Koch va establir el concepte d'etiologia científica i demostrà que el bacil complex Mycobacterium tuberculosis causa la tuberculosis, el Bacillus anthracis causa el carbuncle, i Vibrio cholerae causa el còlera.

En epidemiologia, cal diverses línies per inferir una causa. Sir Austin Bradford-Hill demostrà una relació causal entre fumar i el càncer de pulmó.

Posteriorment es va haver d'aclarir que la correlació no és causació. Els esdeveniments poden passar junts simplement per atzar l'esbiaixada o la confusió.

L'Etiologia es de vegades una part d'una cadena de causació.

Referències

  1. Greene J. «The three C's of etiology». Wide Smiles, 1996. [Consulta: 20 agost 2007]. Debat diversos exemples de l'ús mèdic del terme etiologia.
  2. Varro On Agriculture 1,xii Loeb
  3. Case study: the history and ethics clean air