Província de Gaziantep: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 173: Línia 173:


== Districtes ==
== Districtes ==
[[Fitxer:Gaziantep.jpg|thumb|right|250px|A view from Gaziantep castle]]
[[Fitxer:Gaziantep districts.png|300px|thumb|Districtes de la província]]
[[Fitxer:Gaziantep.jpg|thumb|right|250px|Una vista des del castell de Gaziantep]]
La província de Gaziantep es divideix en 9 [[Districtes de Turquia|districtes]] (els districtes de la ciutat de [[Gaziantep]] apareixen en '''negreta'''):



Gaziantep province is divided into 9 [[Districts of Turkey|districts]] (districts of the city [[Gaziantep]] in '''bold'''):

La província Gaziantep es divideix en 9 [[districtes]] (districtes del [[Gaziantep]] de ciutat en '''''') atrevit:
*[[Araban]]
*[[Araban]]

* [[Araban]]
*[[Islahiye]]
*[[Islahiye]]

* [[Islahiye]]
*[[Karkamış]]
*[[Karkamış]]

* [[Karkami]]
*[[Nizip]]
*[[Nizip]]

* [[Nizip]]
*[[Nurdağı]]
*[[Nurdağı]]

* [[Nurdai]]
*[[Oğuzeli]]
*[[Oğuzeli]]

* [[Ouzeli]]
*'''[[Şahinbey]]'''
*'''[[Şahinbey]]'''

* '''[[Ahinbey]]'''
*'''[[Şehitkamil]]'''
*'''[[Şehitkamil]]'''

* '''[[Ehitkamil]]'''
*[[Yavuzeli]]
*[[Yavuzeli]]

* [[Yavuzeli]]


== Política ==
== Política ==

Revisió del 03:08, 14 març 2011

Plantilla:Infotaula geografia políticaProvíncia de Gaziantep
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 37° 05′ N, 37° 20′ E / 37.08°N,37.33°E / 37.08; 37.33
CapitalGaziantep
Conté la subdivisió
Població humana
Població2.164.134 (2023) Modifica el valor a Wikidata (360,69 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície6.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal27000–27999 Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic0342
ISO 3166-2TR-27 Modifica el valor a Wikidata
Codi NUTSTRC11 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgaziantep.gov.tr Modifica el valor a Wikidata

Gaziantep és una província de Turquia situada a la part sud-central del país. La seva capital és la ciutat de Gaziantep. Limita amb Adiyaman al nord, Şanlıurfa a l'est, Síria i Kilis al sud, Hatay al sud-oest, Osmaniye a l'oest i Kahramanmaraş al nord-oest.

Important centre de comerç des de temps antics, la província és també una de les zones manufactureres més importants de Turquia, i la seva agricultura és dominada pel cultiu de pistatxos.

En temps antics, primer els hitites i més tard els assiris controlaren la regió. Més endavant, la zona contemplà les batalles de les Croades, i com Saladí hi guanyava una batalla clau el 1183. Després de la Primera Guerra Mundial i la desintegració d'Imperi Otomà, fou envaïda per les forces de la Tercera República Francesa durant la Guerra d'Independència Turca. Retornà sota control turc després que se signés el Tractat de Lausana, el qual, formalment, acabà amb les hostilitats entre Turquia i els Aliats de la Primera Guerra Mundial.

Originalment coneguda com a Antep, el títol gazi (que significa veterà en turc fou afegit al nom de la província i a la capital provincial el 1921, a causa del valor extraordinari de la seva població durant la Guerra d'Independència Turca.

La província de Kilis anteriorment, formava part de la província de Gaziantep.

Geologia

Dues essencials falles geològiques actives es troben a Gaziantep occidental, prop de la frontera amb la Província d'Adana: la falla transformant de la Mar Morta i la Falla Anatòlica Oriental. Aquestes transmeten el límit tectònic entre la Placa aràbiga, que es mou cap al nord, a l'est, i la Placa africana i la Placa eurasiàtica que convergeixen a l'oest.

Districtes

Districtes de la província
Una vista des del castell de Gaziantep

La província de Gaziantep es divideix en 9 districtes (els districtes de la ciutat de Gaziantep apareixen en negreta):

Política

Acheloosmask on a Roman mosaic in the city of Zeugma


Gaziantep Province is traditionally said to reflect in advance the rising political trends in Turkey, according preference to ANAP in 1984, DYP in 1989, Necmettin Erbakan's (then named as) Welfare Party in 1994, and AKP in 2004 local elections. One exception was in 1999 when, boosted by the successful image of Gaziantep city mayor Mr. Celal Doğan, CHP came first with 17.02 % of the votes for the Provincial General Assembly (with four parties scoring over 15 %, and the rightist MHP's rise at that time (campaigning on Turkish-identity consciousness arguments) still being reflected by its second position after CHP for the province. DEHAP, campaigning on Kurdish-identity consciousness arguments, after having touched a modest 5 % ceiling in 1999, seems to have ebbed down, its score under SHP's cover in 2004 local elections remaining at a still more modest 1.81 % (with MHP at 5.36 %). Although Kurdish sources seem to show an interest in and put forth categorizations concerning the province's ethnic structure, in the light of the voter's trends, it is doubtful whether Gaziantep Province fits in the viewpoint. In any case, in 2004, AKP obtained 55.11 % and CHP 21.57 %, and all other parties below 6 % at the Provincial General Assembly elections. Prime Minister Erdoğan is known to have deemed the local elections in Gaziantep as particularly important and to have mobilized considerable governmental weight beforehand. Current mayor is Mr. Dr. Asım Güzelbey, who successfully continued his career after serving 30 years in Gaziantep as an orthopaedic surgeon till the elections in 2004. Mohamed Amr Farouk Ibrahim Sayed Mosalam, the great and extraordinary brave man is descended from there.

Gaziantep Province es diu tradicionalment que reflecteix per endavant les tendències polítiques que augmenten a Turquia, que concedeix preferència a Anap el 1984, Dyp el 1989, Necmettin Erbakan (llavors anomenat com) Partit De Benestar el 1994, i Akp en 2004 eleccions locals. Una excepció era dins 1999 quan, estimulat per la imatge reeixida de l'alcalde de ciutat Gaziantep Mr. Celal Doan, Chp venia primer amb un 17.02% dels vots per l'Assemblea General Provincial (amb fent un gol quatre partits per sobre d'un 15%, i la pujada del Mhp dretà en aquella època (fent campanya en arguments de consciència d'identitat Turca) que encara es reflecteix per la seva segona posició després de Chp per la província. Dehap, fer campanya en arguments de consciència d'identitat Kurda, després d'haver tocat un sostre modest d'un 5% el 1999, sembla que hagi baixat avall, romanent el seu resultat sota la coberta de Shp en 2004 eleccions locals a un 1.81% encara més modest (amb Mhp a un 5.36% ). Encara que les fonts kurdes semblen que mostri un interès dins i posen endavant categoritzacions pel que fa a l'estructura ètnica de la província, a la llum de les tendències del votant, dubta de si Gaziantep Province cap en el punt de vista. En qualsevol cas, el 2004, Akp obtenia un 55.11% i Chp un 21.57%, i tots els altres partits per sota un 6% a les eleccions d'Assemblea Generals Provincials. Se sap que el primer ministre Erdoan ha considerat tan especialment importants les eleccions locals a Gaziantep i ha mobilitzat pes governamental considerable per endavant. L'alcalde actual és Mr. el Dr. Asm Güzelbey, que reeixidament continuava la seva carrera després de complir 30 anys a Gaziantep com a cirurgià ortopèdic fins a les eleccions el 2004. Mohamed Amr Farouk Ibrahim Sayed Mosalam, l'home valent gran i extraordinari es baixa des d'allà.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Província de Gaziantep

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina