Vés al contingut

Portalligues: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Alguns models de [[Faixa (elàstica)|faixa]] i de [[cotilla]] duen portalligues incorporat, és a dir, en pengen els lligacames corresponents (''[[faixa cotilla]], ''[[faixa combinació]]'').
 
El portalligues va aparèixer als [[anys 10]] del [[segle XX]], conegué un gran auge als [[anys 20]] i a l'alçada de 1930 ja havia arraconat les tradicionals [[lligacames]] (mena de cintes al voltant de la [[cama]]). En el moment d'aparèixer, el portalligues va ser molt pràctic i útil, ja que aportava comoditat, així com la seguretat que les mitges no s'arrugaven ni, pitjor, queien als [[peu]]s, en una època en la quequè encara no existien els [[elàstic]]s ni els [[teixit]]s expansibles o adaptables (com la [[licra]], per exemple). Cal tenir en compte, a més, que als anys vint els [[Vestit (dona)|vestit]]s i [[faldilla|faldilles]] van començar a portar-se més curts, amb la qual cosa les mitges havien de ser més altes que sota el [[genoll]] (on sí que era fàcil subjectar una mitja amb lligacama), i en un moment [[social]] en què les dones demanaven més comoditat i llibertat vestimentària.
 
Com que les [[calces]] de l'època eren bastant grans, l'ús habitual era dur-les per damunt del portalligues, la qual cosa afegia, encara, un punt més de morbositat a una peça que ja de bon principi era percebuda com a [[sexi]] i elegant de mena. Avui dia, el portalligues, quan es duu, es col·loca usualment per damunt de les calces, ateses les reduïdes dimensions de les actuals.
 
Aviat es van començar a veure públicament portalligues en [[espectacle]]s amb dones seminues, típics als [[cabaret]]s que feien furor en l'[[Període d'entreguerres|època d'entreguerres]], la qual cosa contribuí a reforçar i divulgar aquesta imatge sexi de la peça que ha perdurat fins als nostres dies, amb mites arquetípics com [[Marlene Dietrich]] a ''[[Der blaue Engel|L'Àngel Blau]]''.
 
El portalligues desaparegué de l'ús quotidià a mitjans anys seixanta, conjuntament amb les mitges, en ésser desplaçades aquestes pels [[panti]]s. Actualment el portalligues no és una peça necessària. Primer, perquè habitualment es duen [[panti]]s en comptes de mitges; i segonament perquè les mitges d'avui, en la mesura que s'usen, sovint són de teixit elàstic i, a més, tenen una banda ampla, elàstica i antilliscant a la part superior, decorada sovint amb puntes, de manera que no els calen suports. Tanmateix, de vegades s'usen mitges en combinació amb portalligues com a accessori decoratiu i/o com a part del joc eròtic, atès que es tracta d'un [[fetitxe]] sexual per a molts homes i d'un símbol potent de feminitat.
11.915

modificacions