Diferència entre revisions de la pàgina «Ciutat justa»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2.201 octets eliminats ,  fa 9 anys
Per extensió, les organitzacions també atorguen les distincions de '''Ciutat Justa''', '''Poble Just''', '''Zona Justa''', '''Barri Just''', '''Illa Justa''', '''Comarca Justa''' i '''Universitat Justa'''.
 
pene
== Història ==
La campanya "Ciutat Justa" es va llançar per primera vegada l'any [[2001]] a [[Garstang]], [[Lancashire]], impulsada per [[Bruce Crowther]], un membre local d'[[OXFAM]] i el '''Grup Garstang Oxfam'''. La iniciativa, que aspirava a promoure els béns certificats de comerç just a la ciutat, va tenir un gran èxit: al cap d'un parell de mesos, la disponibilitat de productes de comerç just va arribar a cobrir vora el 70% a ativament. A més, durant el curs de la campanya, Garstang creà lligams amb comunitats d'[[agricultura|agricultors]] de [[cacau]] "just" a l'Àfrica occidental, el que va conduir a l'agermanament de la ciutat amb [[New Koforidua]], [[Ghana]].<ref>Garstang Fairtrade (2002).</ref>
 
A mesura que les activitats a Garstang anaven guanyant notorietat, la [[Fairtrade Foundation]] va llançar un programa de certificació de Ciutats Justes i una Guia d'Acció per animar-ne altres seguir en l'èxit de [[Garstang]]. Entre 2001 i 2006, al voltant de 209 ciutats britàniques van obtenir el certificat de Ciutat Justa, atorgat per la Fundació Fairtrade.
 
En un intent de replicar l'èxit del "Programa de Ciutats Justes" de la Fairtrade de Foundation, la [[Comissió Europea]] va finançar un ampli programa d'abast europeu anomenat "Fairtrade Towns in Europe" (Ciutats Justes a Europa), conjuntament amb diverses iniciatives de certificació.
 
Al novembre de [[2006]] va tenir lloc el primer congrés de Ciutats Justes Europees a la London Southbank University. Els objectius del congrés eren
* identificar i desenvolupar procediments per a enfortir els lligams entre les comunitats locals i les organitzacions públiques i privades;
* desenvolupar estratègies per a facilitar l'adaptació del model britànic de Ciutats Justes a les condicions de cada país.
 
Arran de l'èxit d'aquest primer encontre, es va dur a terme un segon congrés de Ciutats Justes, aquesta vegada a [[Brussel·les]] al gener de 2008.
 
Actualment hi ha Ciutats Justes a [[Àustria]], [[Bèlgica]], [[Canadà]], [[Finlàndia]], [[França]], [[Irlanda]], [[Itàlia]], [[Noruega]], [[Espanya]], [[Suècia]], els [[Països Baixos]], el [[Regne Unit]] i els [[Estats Units d'Amèrica]].
 
== Criteris ==
Usuari anònim

Menú de navegació